“Ya hepimiz engelliyiz, ya da hiçbirimiz’’

Kırklareli’nde Dünya Engelliler Günü kutlamaları, 3 Aralık Pazar günü saat 12.30’da Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda bulunan Atatürk Heykeli’nin önüne Türkiye Sakatlar Derneği(TSD) Kırklareli Şubesi’nin çelenk koymasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından, engellilerin sorunlarını kamuoyu ile paylaşan basın açıklamasını TSD Kırklareli Şube Başkanı Ercan Dinkler okudu. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü çelenk sunma programına; TSD Kırklareli Şube Başkanı Ercan Dinkler ve üyeler, AK Parti Kırklareli Kadın Kolları Başkanı Aslı Karakahya, İYİ Parti Kırklareli Kurucu Başkanı Savaş Çekinmez, İYİ Parti Kırklareli İl Teşkilatlanma Koordinatörü Kürşad Yamaner, Anneler Derneği Kırklareli Şube Başkanı Aynur Yadalı, Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Göksal Çidem, AK Parti İl Eski Başkanlarından Emin Tunç, engelliler ile aileleri katıldılar.

Çelenk sunumundan sonra, Türkiye Sakatlar Derneği Kırklareli Şube Başkanı Ercan Dinkler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Özgürlük ve Demokrasi Meydanında bir basın açıklaması okudu.
Devletimiz, her aileden güçlüdür diyerek sözlerine başlayan Şube Başkanı Dinkler; ‘’Bizler; işsizlik, yoksulluk gibi ağır sorunların yanında sayısız engele rağmen umutla, aşkla yaşama sarılan milyonlarca engelli ve engelli aileleriyiz.
TÜİK verilerine göre ülkemiz nüfusunun %12,29 u engelli. Dolayısıyla yurt genelinde 10 milyon civarında engelli var. Ama gerçek bu ki bu kişiler nerede diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. Cevap çok basit, çoğu evlerinden çıkamıyorlar, hatta saklanıyorlar, sokağa çıkabilen engelliler ise sosyal ve kültürel yaşama aktif bir şekilde katılamıyorlar. Buradan, darülacezede, bakımevide, köylerde ve evinde yüreği bizimle olan milyonlarca engelli ve engelli olmayan dostlarımıza sevgi ve selamlarımızı gönderiyoruz.
‘’Başka bir kişi daha engelli olmasın diye buradayız’’
Buradan ifade etmek isteriz ki, bizler fıtrat diye geçiştirilen iş facialarıyla, canavar diye savuşturulan trafik cinayetleriyle, nefret söylemleriyle beslenen toplumsal şiddetle, kadının erkek şiddetine maruz kalmasıyla, cehaletle, sağlık hizmetlerine doğru düzgün erişememekle, sosyal eşitsizliklerle, yoksullukla ve önlenebilir pek çok sorunlar nedeniyle engelli olduk. Burada bir araya geliş nedenimiz, neden engelli olduğumuzu sormak değil ! Başka bir kişi daha engelli olmasın diye buradayız. Eşitlik, adalet ve insanca yaşam talebimiz gerçek olsun diye buradayız. Eşitlik ve adalet istiyoruz. Çünkü ; anayasamızca tanınan temel insan haklarımızdan olan eğitim, sağlık, istihdam, erişim başta olmak üzere haklarımızdan eşit bir şekilde yararlanamıyoruz. Dünyada ve ülkemizde gelir dağılımındaki eşitsizliği biliyoruz. İşsizler, yoksullar, engelliler ve tüm dezavantajlı kişilerin insanca yaşayabileceği adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Bu vesileyle aşağıda belirtilen haklarımızın iadesinin acil ve yakıcı sorunlarımız olduğunu belirtmek istiyoruz.
‘’Suistimallerin önüne geçilmeli, adalet sağlanmalıdır’
Sorunlarımızın çözümünde hükümet yetkililerinden duyduğumuz, ülkemizin imkanı kısıtlı, suistimaller var, yaptığımız şeyleri görün savunmasına ilişkin bir kaç söz söylememiz gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tüm yükümlülükleri yüklediğiniz anne ve babamızdan, akrabalarımızdan daha zayıf değil aksine 20 bin iş kadrosuna atama yapılmalı.
Bizler yapılanları görmüyor değiliz aksine biz engelliler adına çok güzel işlerde yapılıyor eskisine göre güzel gelişmelerde var ama yeterli değil, suistimaller nedeniyle diğer kişilerin yani gerçek hak sahiplerinin haklarının kısıtlanması adaletsizliğin en büyüğüdür. Suistimal edenler bulunmalı ve cezalandırılmalıdır. Suistimal gerekçesiyle gerçek hak sahiplerinin hakkının kısıtlanması kabul edilemez.
‘’Yaşanan dramları sizlere göstermeyi görev biliyoruz’’
Hükümet olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yaptığınız hizmetler için teşekkür ediyoruz. yapılan hizmetleri görüyor ve fakat özellikle biz engelliler adına yapılmayanlar ve yaşanan dramları sizlere göstermeyi görev biliyoruz.
1976 yılında çıkan 2022 sayılı yasa 2013 yılında değiştirilmiş ve on binlerce engelli ve yaşlı maaşı kesilmiştir. 2022 sayılı yasa değişmeli ve ihtiyaç duyan işsiz her engelli ve yaşlıya gelir bağlanmalıdır. Engelli çocuğuna 7/24 yılın 365 günü bakım hizmeti sunan anneye koşulsuz şartsız gelir bağlanmalı fedakar anne sigorta olmalıdır. Erişim sorununun çözümü 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı yasa ile 2012’de çözüleceği kararlaştırılmış fakat 2017’nin son günlerinde dahi ülkemiz erişebilir değildir. Koşulsuz şartsız çarşı, pazar, tiyatro, sinema, okul, hastane, spor merkezleri ve tüm kurum ve kuruluşlar önlerinde meydanlarda engeller kaldırılmalıdır. SMA, kanser başka olmak üzere hastaların ilaca erişimin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Para sağlığa kavuşmanın önünde engel olmamalıdır.
“Sağlık araç ve gereçleri bağışlara kalmadan çözülmeli”
Engelli, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, protez - ortez gibi sağlık araç gereç ve hizmetlerine yardım ve bağışlara muhtaç kalmadan çözebilmelidir. Sağlık uygulama tebliğinin yasakçı mantığı değişmeli. hekim ile hasta arasına girmemeli. Sağlık hizmetinden alınan katkı payları kalkmalı. Kötüye kullanım gerekçesi hakkın kullanımına engel olmamalı. Engellileri kertenkele kuyruğu misali iyileştiğini ima ederek rapor oranlarını düşüren ve hak gasplarına sebebiyet veren rapor yönetmeliği değişmeli.
Özel eğitime ihtiyaç duyan engelli çocukların eğitim hakkının önündeki engeller kaldırılmalı ve saat ve yaş sınırlamasına son verilmelidir. Engelli, engelsiz tüm bireyler rapor, tomografi ve bazı muanelerde aylarca randevu günü beklemektedir. bu durum tedaviyi geciktirmekte hatta rahatsızlığın artmasına sebep olmaktadır. Engellilerin eşit yaşama katılımını sağlamak için sunulan ÖTV kolaylığındaki kısıtlamalar kaldırılmalıdır. Engellilere sosyal hayata katılımı ve sağlıklı yaşam için spor yapma olanakları sunulmalı, uluslar arası başarı halinde ki ödül hakkı yönetmeliklerle engellenmemeli. Engelli-engelsiz sporcu arasındaki eşitsizlik kaldırılmalı.
‘’20 bin iş kadrosuna atama yapılmalı’’
Engellilerin yasa ile tahsis edilen ve fakat atama yapılmayan 20 bin iş kadrosuna atama yapılmalı, KHK ile sorgusuz sualsiz işten atılan engelliler işlerine iade edilmeli ve engelli işsizliği en az a indirilmeli. Devletimizin yani Türkiye İş Kurumunun engellilere yönelik kendi işini kurmasını sağladığı hibeli destek her engelliye emekli veya işsiz eşit bir şekilde yararlandırmalı ve o engel kaldırılmalı.
Sadece engelli hakları değil, engellenmemiş, eşit ve adil bir Türkiye için, birleşerek artık bizleri duyun görün istiyoruz. Ülkemiz, anne, babalarımızdan ve bizlerden güçlüdür. Sorunları çözülen engelliler ülkemizi daha da güçlendirecektir. Ya hepimiz engelliyiz, yada hiçbirimiz. Eşitlik ve adalet gelirse biz engelliler güleceğiz ve Türkiye gülecektir’’ ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının okunmasından sonra program sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol