"Artık her türlü kalp ameliyatı Kırklareli’de yapılabilecek"

Kalp kapağında sorun bulunan 71 yaşındaki Naci Baykul, ilimizde ilk defa gerçekleşen açık kalp ameliyatı ile sağlığına kavuştu. Bu başarının mimarları dün objektifler karşısındaydı. Kırklareli İl Sağlık Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem Cerit; "Bu bir ekip işi. Birlikte çalışarak başarıya ulaştık. Bu yapılanların mimarı sayın Rektörümüzdür. Bu anlamda ben kendisine Kırklareli adına çok teşekkür ediyorum. Burada ameliyat olan ve taburcu edeceğimiz Naci Baykul’a da geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" dedi.  Ameliyatı gerçekleştiren Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Işık ise yaptığı açıklamada "Artık bundan sonra her türlü kalp ameliyatı Kırklareli’de yapılabilecek durumdadır. Hastalarımız Kırklareli dışında derman arama gibi bir zorunluluktan kurtulmuştur" müjdesini verdi. 

Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Işık ve ekibi, Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde İlin ilk açık kalp ameliyatını gerçekleştirdi. “Mitral korda rüptürü ve ileri mitral yetmezlik” teşhisi konulan 71 yaşındaki Naci Baykul’a yapılan ameliyat başarı ile sonuçlandı. Dün Hastanemizde gerçekleşen basın toplantısı ile Baykul taburcu edildi. Toplantıya; Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bülent Şengörür, İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Çağdaş Derdiyok ve Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Işık katılım gösterdi.
"Birlikte çalışarak 
başarıya ulaştık"
Basın toplantısının açılış konuşmasını, Kırklareli İl Sağlık Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem Cerit gerçekleştirdi. Cerit şunları kaydetti;
"Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez yapılan açık kalp ameliyatı sonrası hastamızı bugün taburcu ediyoruz. 2018 yılında Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Sayın Rektörümüzün önderliğinde kuruldu ve Sayın Cumhurbaşkanımızın imzalarıyla Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yani bu işin ilk kıvılcımı orada atıldı. Akabinde bölgemizde eğitim-araştırma-uygulama hizmetlerinin birlikte yürütülmesi, sağlık hizmetlerinin il dışına gidilmeden ilde çözülmesi amacıyla bir Afiliasyon Protokolü imzalandı. Arkasından Sağlık Bakanlığı ile Kırklareli Üniversitesi 2022 yılında birlikte kullanım adıyla bir işbirliği protokolü imzaladı. Sağlık Bakanlığının talimatı ile 2020 yılında Kırklareli Devlet Hastanesi isim değiştirerek Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi adıyla çalışmalarına başladı. O tarihten bu yana köprünün altından çok sular aktı. Özellikle pandemi süreciyle sağlık personeli ve bütün kesim yoğun bir döneme girdi. Yoğun dönemlerde bile Sağlık Bakanlığı ve Üniversitemiz işbirliği bağını koparmadan birlikte çalışmaya devam ettik. Birbirinden değerli hocalarımızı Sayın Rektörümüz Bülent Şengörür’ün liderliğinde bünyemize katmaya başladık. Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Işık hocamızda bu değerli hocalarımızdan bir tanesi. Bugün burada onun maharetli elleri ve tecrübeleriyle bize bu gururu yaşatan bir ana tanıklık etmekteyiz. Ömer Hocamız ve değerli Ekibine, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. İbrahim Atakan Geçici’ye teşekkür ediyoruz. Bu bir ekip işi. Birlikte çalışarak başarıya ulaştık. Bu yapılanların mimarı sayın Rektörümüzdür. Bu anlamda ben kendisine Kırklareli adına çok teşekkür ediyorum. Burada ameliyat olan ve taburcu edeceğimiz Naci Baykul’a da geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." 
"Hastalarımız Kırklareli dışında derman arama gibi bir zorunluluktan 
kurtulmuştur" 
Ameliyatı başarıyla gerçekleştiren Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Işık ise şunları aktardı;
"Tıpta, cerrahi branşlar arasında belki de en fazla alet, cihaz gerektiren ameliyatlardan biri açık kalp ameliyatıdır. Hele ki bazı cihazlar olmadan bu ameliyatların yapılması söz konusu değildir. O yüzden Kırklareli’nde de uzun bir süre bu cihaz ve bu cihazı kullanacak ekip olmadığı için böyle bir ameliyat söz konusu olmamıştı. Ancak büyük vizyonu ile Sayın Rektörümüzün ön ayak olması, yöneticilerimizin çalışmaları ile hastaneyi birlikte kullanma sürecini yöneten ayrıca bu sürecin devamında önemli rol oynayan Sayın Dekanımız Prof. Dr. Feridun Şengör’ün gayretleri ile açık kalp ameliyatı sürecini başlatmak için bir seferberlik yapıldı. Öncelikle cihaz temini ve ekibin eğitilmesi gerekiyordu. Bu noktada cihazlar temin edildi. Ekipte gerek hemşire gerekse teknisyen arkadaşlarımızın can siperhane gayretleri ile hazırlıklar tamamlandı. Ve nihayet geçtiğimiz Perşembe günü ilk açık kalp ameliyatını gerçekleştirdik. İlkler herzaman risklidir. Gurur verici olduğu kadar da risklidir. Herhangi bir aletin çalışmaması, bir aletin eksik olduğunun fark edilmesi hastanın hayatına mal olabilir. Böyle bir riski göze alarak bu ameliyatı kabul eden Sayın Naci Bey ve ailesini cesaretlerinden ötürü kutluyorum. Bize güvenlerini boşa çıkarmadık. 
Naci beyin ameliyatının teknik detaylarına kısaca değinecek olursak kalp kapağında bir sorunu vardı. Öncelikle Naci beyin kalbini yarım saat kadar durdurduk. Bu sırada kalbin ve akciğerlerin görevini makineler yerine getirdi. Elde etiğimiz kansız durağan ortamda sorunu tespit ederek artık görevini yerine getirmeyen uzamış bağları bertaraf ederek kapağı tamir ettik. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özelliklede ameliyathane ekibine, anestezi ekibine, servis yoğun bakım ekibine çok amatörce bir ruhla bu işe hazırlanıp başarıyla gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum. Bu işin asıl gururunu onlar hak etmektedir bence. Bu işin mimarı hocalarımıza da teşekkür ediyorum. Artık bundan sonra bir tek ruhsat gerektiren kalp nakli ameliyatı dışında her türlü kalp ameliyatı Kırklareli’de yapılabilecek durumdadır. Hastalarımız Kırklareli dışında derman arama gibi bir zorunluluktan kurtulmuştur." 
"Hastanemiz büyük bir 
seviye atlamıştır"
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Çağdaş Derdiyok da toplantıda şunları söyledi; "Bu sürecin bir basamağında yer aldığım için gururluyum. Hastanemiz Afiliasyon Protokolü sonrası Eğitim ve Araştırma ile birlikte Tıp Fakültesi olma sürecine girdi. Bizim açımızdan bu çok önemliydi. Çünkü burası sadece hekimler tarafından tedavi görülen bir yer değil, araştırma tarafında da basamak atlayan bir zincire adımlarını attı. Bunlardan en önemlisi Ömer hocamız gibi hocaların hastanemize katılması oldu. Bu süreçte Sayın Rektörümüz bize çok destek oldu. Sayın İl Sağlık Müdürüm çok destek oldu. Şu anda bu işte emeği olanların işin meyvesini topladığı zamandır. Yapılan bu açık kalp ameliyatı, en ağır ameliyatlardan bir tanesi. Bu süreçte Hastanemiz sürekli ilkler yapsa da herhalde bu açık kalp ameliyatı Hastanemizin geldiği düzeyin anlatılması açısından çok önemlidir. Hastanemiz büyük bir seviye atlamıştır. Yaptığımız yeni ameliyatlarla yeni hocalarımızın katılması ile ivme kazandı. Bunun meyvelerini de şu an hastamızı taburcu ederek alıyoruz. Amacımız Kırklareli ilinde hizmetlerin sayısını artırmanın yanında kalitesini de en üst seviyeye çıkarmak. Amacımız sadece tedavi değil onlara şifa sağlamak. Sağlık Bakanlığımıza Sayın Bakanımız Fahrettin Koca’ya bizlere inandıkları için teşekkür ediyoruz. Çünkü aldığımız cihazlar uzun süreçli planlanacak şeyler. Ama bunlar hızla yerine getirildi. Sayın Hocamızın şevki bizleri de motive etti. Bundan sonraki süreçte anjiyodaki cihazımızda aktif olacak. Amacımız herşeyi kendi içimizde hallebileceğimiz kimseyi il dışına sevk etmeyeceğimiz bir yapıya kavuşmak. Yıl sonuna kadar bu süreci tamamlamak istiyoruz. Bu arada Hastanemizde sadece hoca kısmı değil tüm personelimiz artık bir Üniversite Hastanesi olduğumuzun farkında. Her ameliyata ayrı bir heyecan ile giriyor. Farklı bir düzeye gelindiğinin farkındalar. O yüzden hocalarımız kadar ameliyathane ekibimize, anestezi ekibimize, temizlikçi ekibimizden, güvenlik elemanlarımıza teşekkür ediyorum. Onlarda bu sürecin farkındalar emekleri için teşekkür ediyorum". 
"Bizim için çok önemli 
bir adımdır"
Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür de yaptığı açıklamada; "2018 yılında Tıp Fakültesini kurduktan sonra tek tek ele aldığımız hususlardan biri Namık Kemal Üniversitesi ile protokol imzalayıp öğrenci almaya başladık. Şu an 4’ncü sınıf öğrencilerimiz eğitim-öğretime başladı. Bu bizim için büyük bir adım oldu. Bunun dışında Tıp Fakültesi Morfoloji binasının ihalesine çıktık. İnşaat yüzde 60 seviyesine geldi. Önümüzdeki yıl Eylül ayında inşaatımızın bitmiş olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl öğrencilerimizi Namık Kemal Üniversitesinden alarak kendi şehrimize ve kampüsümüze almayı planlıyoruz. Bu arada Sağlık Bakanlığı ile Afiliasyon Protokolü yaptık. Bu 3’ncü adımdı ve çok önemli bir adımdı. Bu adımla birlikte artık Kırklareli Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmuş oldu. Devamında YÖK’ten kadro talebinde bulunduk. 30’dan fazla hocamızı bünyemize aldık. Bu hocalarımızı Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevlendirdik. Hocalarımız burada hasta bakıyor. Dolayısıyla bu adımın bizim açımızdan çok önemli bir tarafı da öğrencilerimiz açısından olacak. Burada uygulamalı olarak eğitim görecekler. Klinikler olacak. Burada uzmanlar yetiştirilecek" dedi. Basın toplantısının ardından ameliyatı başarıyla sonuçlanan 71 yaşındaki Naci Baykul, hastaneden taburcu edildi. (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Ahiret denilen görkemler uygarlığının bodrum ve satıh katlarından gelenler oranın üst katlarında olanlardan söylenenleri nasıl anlasınlar dünyadaki kariyerlerin yüksek öğrenimlerinin orada devam ettiğini nasıl kavrasınlar reenkarnasyon gerçeğini mümkün değil algılasınlar

  2. sıradışı türk doktoru 29 Ağustos 2022 Pazartesi 10:11:48

    Fizik dünyanın eş merkezinde minicik kaldığı muazzam öte alemin türkiye sektöründeki bilim sanat kültür merkezlerinin tıp yüksek okullarında sıradışı öğrenim görenler dünya yaşamına inip mesleklerini edindiklerinde hastalarına alturizm humanizm ve empati-hemhal olmak ile yaklaşıyorlar