Zeytin ağacı dikmemizi istemiyorlar

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, TBMM’nin 21 Ekim 2020 tarih 8’nci birleşiminde “221 Sıra Sayılı, Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin” 13.Maddesi hakkında söz aldı. Konuşmasında özellikle buğday, ayçiçeği gibi en çok lazım olan tarım ürünlerinde sürekli olarak azalma yaşandığını belirten Kayan, 25 milyon tona kadar çıkan buğday rekoltesinin 17-18 milyon tona kadar düştüğünü kaydetti. Türkiye'nin buğday üretimini sağlıklı bir şekilde yaptığı zaman 35-40 milyon tona kadar kapasitesini artırma şansı bulunduğunu söyleyen Kayan, “Nasıl mı? Önce, tohum ıslahıyla başlayacaksınız. Onun ardından ‘kültür tarımı’ dediğimiz tarımın gübresini, ilacını vesairesini sağlıklı bir şekilde atıp toprağını sağlıklı bir şekilde hazırladığınız zaman 35-40 milyon ton buğdaya çok rahat erişirsiniz. Peki, Türkiye'nin ihtiyacı ne kadar? 20-25 milyon ton.
Şimdi, biz, her yıl 7-8 milyon ton dışarıdan buğday ithal ediyoruz hâlbuki bu şekilde bir çalışma yapsak her yıl 10-15 milyon ton yurt dışına buğday satacağız değerli arkadaşlar. Peki, bunu niçin yapmıyoruz, niye yapmıyoruz? Sebebi şu: Çünkü araştırma geliştirme bu Hükûmetin işi değil. Bu Hükûmetin işi dışarıdan alalım, ithalat yapalım, ithalat yapmak için belli kişilere imkân tanıyalım, fırsat verelim, o insanları zengin edelim hesabıdır bu. Bugüne kadar, Türk tarımının bu hâle gelmesinin yegane sebebi, budur değerli arkadaşlar” dedi.
Ayçiçeği konusunda da kilo fiyatı 4 lira olan ayçiçeğinin tohumunun kilo fiyatının 200 lira olduğunu belirten Kayan, “Değerli arkadaşlar yani 50 kat fazla. 50 kat fazla olan bu ürünü toprağımız var, suyumuz var, yağmurumuz var, güneşimiz var ama üretemiyoruz. Çünkü üretmek için çalışmak lazım, üretmek için araştırmak lazım, üretmek için bu işe eğilmek lazım. Peki, eğiliniyor mu? Hayır. O zaman ne yapılıyor? Nasıl yapıyoruz biz bu işi? İthalat yoluyla çünkü kolay olan budur, çünkü hiçbir çaba, hiçbir gayret, hiçbir bilimsel araştırma yapmaya gerek kalmadan yandaşlarınıza ithalat imkânı verirsiniz. Ondan sonra buyursun ithalat, gelsin ithalat ve yandaşların cebi dolsun” diye konuştu.
Zeytin ağacı dikmemizi istemiyorlar
Konuşmasında Türkiye de zeytin ağacı dikilmesinin engellenmeye çalışıldığını öne süren Kayan, “Kiminle mi? Yunanistan'ın talimatını İtalya'sı Almanya'sı alıyor ve Türkiye'ye diyor ki: "Sen her tarafını zeytin ağacıyla donatamazsın." Bundan utanmıyor musunuz? Doğru olanı gelin beraber yapalım diyorum. Doğrusunu niye söylemekten çekiniyorsunuz? Değerli arkadaşlar, ayçiçeği yağ fabrikalarımız vardı bizim, özellikle Trakya'da. Bu yağ fabrikalarının yüzde 90'ı kapatılmıştır. Bir iki tane Amerikan firması geldi, bunların hepsini satın aldı. Şimdi, değerli arkadaşlar, Amerikan fabrikalarının çıkardığı ayçiçek yağını yiyoruz. Bunun yanında tütüne gelelim, pancara gelelim. Pancarı ne hâle getirdiğinizi biliyorsunuz değil mi? Demin çıktı bir arkadaşımız şekeri dışarıdan ithal ettiğinizi anlattı. 14 tane fabrikayı kapattınız, sattınız ama imalat yapamaz hâle getirdiniz. Biz daha cumhuriyetin ilk yıllarında 20 tane şeker fabrikası olacak dedik, pancar şekeri fabrikası olacak dedik. Bunları daha sonra 35'e çıkardık. Bakın, arkadaşlar, on sekiz yıldaki beceriye bakın; şeker fabrikalarının 14'ü kapandı, biz dışarıdan şeker ithal ediyoruz. Bundan utanmıyor musunuz? Utanın arkadaşlar, bu rezalettir! Hani nerede millî, hani nerede yerli! Hepsi palavra! Çünkü kendileri dahi inanmıyorlar ama hesap başka. Hesap yerli üretim değil, hesap dışarıdan alsınlar...” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol