Zafer Bayramımız kutlu olsun

Kırklareli, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı düzenlenen törenlerle kutladı. Törenlerin her zamanki adresi Vilayet Meydanı, Pazar günü olmasına rağmen vatandaşların da katılımıyla doldu. Günün önemine ilişkin konuşmaların yapıldığı, şiirlerin okunduğu tören programı Mehmetçiğin geçit töreni ile sona erdi. Başbakanlık Genelgesi kapsamında ise akşam yapılması planlanan kutlama resepsiyonu iptal edildi.

 

Zafer Bayramı, 30 Ağustos Pazar günü düzenlenen törenlerle kutlandı. Kırklareli’de törenler Vilayet Meydanı’nda yapıldı. Zafer Bayramı kapsamında düzenlenen program sabah saat 09.00’da Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Burada Kırklareli Valisi Esengül Civelek, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak ve Belediye Başkanı çelenk sunuldu. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile sona erdi.

Buradaki törenin ardından Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Tugay Komutanı ve Belediye Başkanı ile birlikte Makamında tebrikleri kabul etti. Törenler daha sonra Vilayet Meydanı’nda devam etti.

Vilayet Meydanı’nda saat 10.00’da başlayan törende Vali Esengül Civelek, beraberindeki 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak ve Belediye Başkanı ile birlikte tören arabasından halkın ve tören kıtasının bayramını kutladı. Ardından Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunması ile sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mesajında;

“Bugün, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Başkomutanlığındaki ordularımızla kazandığımız, Kurtuluş Savaşımızın en büyük zaferinin 93'üncü yıldönümüdür.

81 ilimizde ve dünyanın dört bir yanında yaşayan tüm vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramını gönülden kutluyorum.

Bu zafer, tarihe gömülmek istenen bir milletin, adeta küllerinden yeniden doğuşunun, uçurumun kenarından dönerek kendisine yeni bir yol çizişinin ifadesidir.

30 Ağustos Zafer Bayramı, aynı zamanda son devletimiz olan Cumhuriyetimizin de müjdecisidir. 1071’deki Malazgirt zaferi, 1075’te Selçuklu Devleti'nin kuruluşu, Anadolu topraklarının kendimize vatan kılınmasını da beraberinde getirmiştir.

Osmanlı Devleti döneminde bir yandan Avrupa’nın, diğer yandan Afrika’nın içlerine kadar ilerlemiş olsak da, vatanımız olarak kalbimizin attığı yer daima Anadolu ve Rumeli toprakları olmuştur. Kurtuluş Savaşı’yla bu toprakların önemli bir bölümünü, yeni devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içinde tutmayı başarabildik.

Büyük Taarruzla, Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştıran yolu açmış ve ardından Cumhuriyetimizi kurmuş olmakla birlikte, istiklal ve istikbal mücadelemiz bitmemiştir.

Cumhuriyet tarihi boyunca devletimizle halkımızın bağlarını zayıflatmaya yönelik tüm çabalara rağmen, milletimiz daima ülkesine sahip çıkmış, bu uğurda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır.

Bugün de, ülkemizin ve milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğimize ve geleceğimize yönelik tehditlerle karşı karşıyayız.

Güney sınırlarımızda yaşanan çatışmaların ortaya çıkardığı istikrarsızlık ortamı ülkemiz için ciddi güvenlik sorunlarına yol açmaktadır.

Bu ortamdan güç alarak yeniden eyleme başlayan bölücü terör örgütünün gerçekleştirdiği saldırılarda şehit olan güvenlik güçlerimizin acısı yüreğimizi dağlamaktadır.

Terör örgütleriyle birlikte hareket eden paralel devlet yapılanmaları, ülkemizin ve milletimizin geleceğini tehdit etmektedir.

Bin yıldır bu coğrafyada nice düşmanları yenmiş, nice ihanet çetelerini çökertmiş olan aziz milletimiz, elbette bölücü terör örgütünün de, onun maşası haline dönüşen paralel devlet yapılanmalarının da üstesinden gelecektir.

Bunun için ihtiyacımız olan tek şey, birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı güçlendirmek, iç ve dış tüm düşmanların karşısına tek vücut olarak çıkmaktır.

“Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” ilkesi etrafında bütünleşen milletimiz, inşallah, bugün yaşadığımız tehditleri de bertaraf edecektir.

"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır / Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır" dizesinde ifade edildiği gibi, bir gül bahçesine girer gibi toprağa düşen her şehidimiz, bu toprakları vatanımız olarak tescilleyen birer mühürdür.

Bu vesileyle, Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnetle, rahmetle yâd ediyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun” dedi.

 

“Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini”

“Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini!...”

 

Günün anlamına ilişkin konuşmayı İstihkam Üsteğmen Bayındırhan Kılıç yaptı.

Üsteğmen Kılıç, “Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Türk Kurtuluş Mücadelesinin Başkomutanlık Meydan Muharebesi neticesinde kesin zaferle sonuçlandığı, Türk vatanının işgal edilemeyeceğinin tüm dünyaya kanıtlandığı Zafer Bayramının 93'üncü yıldönümünü kutlamanın haklı gurur ve mutluluğu içindeyiz” dedi.

Kılıç, Türk ulusunun kahramanlıklarla dolu tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Zaferin; vatanı ve bağımsızlığı yok edilmek istenen ulusumuzun, kadın-erkek, genç-yaşlı tüm fertlerinin sarsılmaz azim ve iradesiyle verdiği özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin en büyük göstergesi olduğunu söyledi.

Kılıç, “Viyana önlerinde başlayan geri çekiliş ve toprak kaybı Balkan ve Birinci Dünya Savaşı ile devam etmiş, eldeki son toprak olan Anadolu'ya da sömürgeci devletler göz dikmişti. Mondros Mütarekesi ile Anadolu dört bir yandan işgal edilmeye başlanmış, Yunanlılar önce İzmir'e çıkmış ve daha sonra Batı Anadolu'yu işgal etmişti. Böylece Türk'ün öz vatanı işgal edilmiş, bağımsızlığı ise tehlikeye girmişti. Bu ümitsiz ortamda;

"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini"

"Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini!...”

Diyenlere cevap olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Mücadelesini başlatmış, milletine olan güvenini rütbe ve nişanlarını bırakıp tüm resmi görevlerinden istifa ederek ve sine-i millete dönerek göstermiştir. Yerel direnişlerin örgütlenerek düzenli ordunun kurulmasıyla Sakarya Meydan Muharebesi kazanılmış, uzun süren gerilemeye "Dur" denmiştir. Çok iyi tahkim edilmiş ve "Türkler bu siperleri altı ayda geçemez." denen Afyon'da cephe kısa sürede yarılmış ve düşman Dumlupınar'a çekilmeye zorlanmıştır. 30 Ağustos günü yapılan Başkomutanlık Meydan Muharebesinde Yunan kuvvetleri kesin olarak mağlup edilmiş ve İzmir yolu açılmıştır. "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır." düşüncesindeki ordumuz bu zaferle Türk'ün öldürülebileceğini ancak esir edilemeyeceğini tüm dünyaya göstermiş ve çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin temelleri atılmıştır. Kağnının kamyonu yendiği Kurtuluş Mücadelesi bu zafer ile kesin olarak kazanılmış, bu asil milletin ilelebet hür ve bağımsız yaşayacağı tüm dünyaya kanıtlanmıştır.

Bu zaferle, sadece vatan toprakları düşman işgalinden kurtarılmamış, aynı zamanda Atatürk önderliğinde, millet iradesine ve egemenliğine dayanan bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin sağlam temeller üzerine kuruluş süreci de başlamıştır.

Gücünü şanlı tarihinden ve parlak geleceğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Atatürk ilke ve inkılaplarını tam özümsemiş personeli ve modern silah sistemleri ile vatanın birlik ve bütünlüğünün sağlanmasında, sınırları içinde bölünmez bir bütün olan vatan topraklarının korunmasında yüce ulusunun en önemli güvencesi ve gurur kaynağı olmayı sürdürecektir. Türk Silahlı Kuvvetleri şanlı Türk Bayrağını Büyük Taarruzda olduğu gibi bugün de vatanın her köşesinde dalgalandırmaya devam edecektir.

Bizlere bu büyük zaferi armağan eden ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, bu zaferin kazanılmasında hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan, bayrağımızın vatanın her köşesinde gururla dalgalanması için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin hatıraları önünde saygıyla eğilir, rahmet, şükran ve minnetle anarız. Ruhları şad olsun.

30 Ağustos Zafer Bayramının 93'üncü yıldönümü hepimize kutlu olsun” diye konuştu.

 

Günün şiirleri Anadolu Lisesi’nden

 

Yapılan konuşmaların ardında günün önemine ilişkin şiirleri Kırklareli Anadolu Lisesi’nden öğrenciler okudu. Anadolu Lisesi Öğrencisi Zeynep İzel Özdil “Akdeniz’e Doğru” isimli şiiri, Ecrin Küçükgenç ise “Zafer Türküsü” isimli şiiri okudu.

Şiirlerin ardından askeri birlikler ve araçlar, tören geçişlerini tamamladı. Tören geçişi sırasında birlikler ve kullandıkları araç ve ekipmanlarda tören sunucuları tarafından vatandaşlara tanıtılarak bilgi verildi.

Kutlama Törenlerine; Kırklareli Valisi Esengül Civelek, AK Parti Kırklareli Milletvekili Hamdi Irmak, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak, Belediye Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Vali Yardımcıları, kurum amirleri, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol