Yücel şehitleri 70. yılında anıldı

Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından idam edilmelerinin 70. yılında “Yücel Şehitlerini Anma ve Anlama” konulu toplantı, geçtiğimiz Pazar günü saat 10:00’da İstanbul Fatih’teki Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya; Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul milletvekili Yıldız Seferinoğlu, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, dernek genel başkanı Adnan Şahinler, dernek yönetim kurulu üyeleri, dernek üyeleri, Makedonya göçmenleri, Makedonya Anayasa Mahkemesi üyesi Salih Murat ve Makedonya Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç katıldı.

Geleneksel simit-poğaça ikramı sonrasında saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açışılında konuşan Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Adnan Şahinler; anma töreninin 70. yılına ulaştığına dikkat çekerek, Yücel şehitlerinin bıraktığı mirasın, tıpkı vatan için mücadele veren tüm geçmiş isimlerin bıraktıkları gibi himaye edildiğini ifade etti. Afrin’de operasyon gerçekleştiren Mehmetçiklere de konuşmasında yer veren Şahinler, “Kimse heveslenmesin, toprağımızdan bir karış dahi kimseye vermeyiz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz” dedi. Anma toplantısı dernek yönetim kurulu üyesi Eren Atala Eriş’in moderatörlüğünde; Makedonya Anayasa Mahkemesi üyesi Salih Murat ve tarihçi yazar Yıldırım Ağanoğlu’nun konuşmacı olduğu panel ile devam etti. Yücel şehitlerinin yaşadığı dönemde, soydaşların karşılaştığı sıkıntılar, bu sıkıntılara üretilen çözümler dinleyicilere detaylı bir şekilde aktarıldı. Duygusal anların da yaşandığı panelde, tarihin çarpıcı başlıkları, bilgili gözlerden yeni nesle de anlatılmış oldu. Konuşmacılardan Salih Murat ise Yücel ve Rumeli’nin boyunlarının borcu bir konu olduğunu ifade etti. Panelin sonunda ise Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop kürsüye geldi. “Burada eski bir Yugoslavya muhaciri ailenin evladı olarak bulunmaktayım” diyen Şentop, Rumeli’nin önemli siyasi hareketlerin tohumlarının atıldığı bir coğrafya olduğuna dikkat çekerek; “Önemli olan gönül bağımızı fizik bağına dönüştürmek ve sahip çıkmaktır” diye konuştu. Anma toplantısı Kur-an’ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif okunması ile son buldu.
Yücel şehitleri
1948 yılında Makedonya Üsküp’te kurulan Yücel Teşkilatı, soydaşlara hizmet etmeye and içmiş bir platformdu. Yugoslavya’da yaşayan Türklerin daha iyi haklara kavuşması için 2. Dünya Savaşı’nda ve daha sonrasında gayret gösteren Yücel Teşkilatı’ndan Şuayip Aziz, Ali Abdurrahman, Nazmi Ömer ve Adem Ali evlerinden apar topar götürülerek, düzmece mahkemelerde yargılanmış ve işkencelerin ardından 27 Şubat 1948’de idam edilmişlerdir. Bu şehitler her yıl dernek ve federasyon tarafından anılmaktadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol