Yöresel kültürümüzü canlandırıyoruz

Gideroğlu “Yöresel kültürümüzü miniklerimiz yaşatacak”

Eğitim ve öğretim yılının yaz tatiline girmesi ile birlikte Kırklareli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün öğrenciler için bir çok spor dalı açtı. Bu spor dalları arsından Halk oyunları da yer alıyor. Özellikle son yıllarda halk oyunlarından üst üste alınan başarılar ve çok sayıda yetişen halk oyunları ekibi yaz’ında yeni şampiyonluklar alabilmek için çalışmalar devam ediyor. Alınan dereceler sayesinden çocukların bu branşa yönelmesini arttırdı. Çocukların Folklor’e olan bu ilgisinden bir hayli yoğun. Öğrencilerin antrenmanlarda hocalarını pür dikkat dinlemeleri ve öğrenme adına tüm çabalarını sarf etmeleri antrenörlerin bu haklı gururunu arttırıyor. Hocaları Kemal Gideroğlu ve yardımcısı Bartu Kirezli miniklerle birebir iletişimin en fazla dallardan biri olduğunu belirtti. Folklor’e ilgi duyulmasının kendisini çok gururlandırdığını ifade ederken, eğitim verdiği öğrencilerin halk oyunları disiplini ile geleceğe hazırlanıyor olmasının onlar açısından büyük avantaj olduğunu vurguladı.

“Her öğrenciye tek tek ilgi grektiriyor”

Folklor öğretmeni Kemal Gideroğlu ise halk oyunlarının çok özen gösterilmesi gereken bir dal olduğunu belirterek “Diğer branşlarına nazaran folklor branşı yeni başlayanlar açısından büyük dikkat gerektiriyor. Vücut hareketleri ve ayaklarının çok fazla ön planda olduğu bu sporda, ani hareketlerden kaçınmamız ve hareketi hangi şekilde yapacağımızı çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bunun yanında söz konusu birde çocuklar olunca, yaptığımız iş çok daha fazla dikkat gerekiyor. Hal böyle olunca, tüm çocuklarımızla tek tek ilgilenmek gerekiyor. Onların becerilerini, kapasitelerini, enerjilerini, duyarlılıklarını çok iyi anlayıp, ona göre yetiştirmek gerekiyor. Bir nevi onlara sakin bir yaklaşım göstermeniz gerekiyor. 2 folklor grubumuz toplam 62 öğrencimiz bulunuyor. Sabah 6-7-8 yaş minik öğrencilerimiz ile çalışıyoruz. Öğleden sonra 9-11 yaş öğrencilerimizle çalışmalarımız devam ediyor.” diye belirtti.

Veliler Kemal Gideroğlu’dan memnun

Kapalı Spor Salonu'nda çocuklarını izlemeye gelen veliler son derece öğretmenlerinden memnun olduğunu belirterek “ Öğretmenlerimiz çocuklarımız ile son derece yakından ayrı ayrı ilgi gösteriyor. Çocuklarımıza öğretmenlerimizin yaklaşım tarzının iyi olduğunu gördük ve içimiz çok rahat. Çocuklarımızın folklor dalına ilgi göstermesi severek derslere gitmesi bizleri mutlu ediyor. Öğretmenimiz daha önce bir çok şampiyonluk kazandı. Şimdi de bizim çocuklarımız ile şampiyonluk bekliyoruz” dediler.

Yardımcı Antrenör Bartu Kirezli “Velilerimize bu branşa ilgi  gösterdikleri için teşekkür ediyorum”

Folklor yardımcısı Bartu Kirezli “Öğrencilerimize ne kadar nezaketli davranırsak öğrencilerimizin öğrenme yeteneği daha da artıyor. Fazla öğrencimiz var ama öğrencilerimiz bu branşı severek yaptığı için kısa sürede güzel sonuçlar alacağız. Velilerimizin de öğrencilerimizin arkalarından durmaları bizleri mutlu ediyor. Velilerimize bu branşa ilgi gösterdikleri için teşekkür ediyorum” dedi

Folklor tarihçesi

1846 yılından bu yana Anglo - Sakson ülkeleri ile İsveç, Norveç, Finlandiya ve Fransa gibi ülkelerde yaygınlık kazanan bu terim yurdumuzda da benimsenerek kullanılmaya başlanmıştır. Alman dili konuşulan ülkelerde( Almanya, Avusturya, İsviçre) folklor terimi yerine aynı anlamı karşılayan “Volkskunde” nin kullanılışı tercih edilmiştir.

Her ulusun kendine özgü bir toplum yapısı bulunması nedeniyle folklorun tanımlanması ve kapsamının belirlenmesinde her ülkenin bilginleri kendi toplumlarının yaşayışına göre değerlendirmeler yapmışlardır.

Örneğin: Almanya’da folklor siyasal bilimlerin giriş yeri, giriş odası ve sosyal politikanın kaynak kitabıdır. Folklor halkın kalıbı, ruhu ve türünün bilimsel anlayışıdır.

Folklor doktirinsiz ortak inanmalar, kuramsız çalışmalardır. Folklor hiçbir aydının öğretemediği halkın kendi kendine öğrendiği efsane, hikaye, gelenek, şarkı, söz düzeni, yıldızlara ait inanma, büyüler gibi bilgilerdir. Folklor az gelişmiş ulus ve halk sınıflarının inanış, gelenek ve göreneklerinin ansiklopedisidir.

Türkiye’de ise folklor ilk olarak 1923 yılında Ziya Gökalp tarafından kullanılmıştır. Daha sonra folklor sözcüğü kullanılmasa da başka bilim adamları tarafından bu sözcük kabul edilmiş olup günümüze kadar gelmiştir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol