Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX açıldı

Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen ve Anadolu'nun yöresel ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtılması amacı taşıyan Yöresel ürünler Fuarı törenle açıldı. Fuara dördüncü kez katılan Trakya Kalkınma Ajansı Trakya oda ve borsalarına üye firmalar ile fuarda yerini aldı.
ANFAŞ Fuar Merkezi'nde yapılan 8. YÖREX Fuarı açılışına Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu, il valileri, TOBB'a bağlı 70 oda ve 16 Kalkınma Ajansı katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yöresel ürünleri artırmayı, tanıtmayı ve farkındalık yaratmayı amaçlayan Yöresel ürünler Fuarı'nı gerçekleştirenlere teşekkür etti.

Yöresel ürünlere daha fazla katma değer kazandırılması, satılması ve tanıtılması ile farkındalık yaratılmasına YÖREX'inbüyük katkı sağladığını anlatan Bakan Elvan, şunları söyledi:” 'Dünyanın hiç bir ülkesinde böylesine zenginlik yok. Türkiye'de saklı olan çok daha fazla yöresel ürünlerimiz var. Her yöremizin meşhur ürünleri var. Bu ürünler önce kendi ülkemizde markalaşarak yaygınlaşması lazım. Küresel ölçekte de markalaşmalıyız. Hükümet olarak biz, özel sektör olarak da siz birlikte yöresel ürünlerimizi nasıl tanıtabiliriz bunun çalışmasını yapmalıyız. Bunun yolu da güçlü ve rekabetçi bir üretimden geçiyor. Bunu yaptığımız takdirde Türkiye'yi kimse tutamaz. Sadece ülkemiz için değil dünya içinde üretebiliriz. Her zaman üreticinin yanındayız ve çiftçimizi destekliyoruz.''
Coğrafi İşaret (Cİ) konusunda Kalkınma Bakanlığı ve TOBB birlikte gerekli desteği vereceklerini anlatan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kalkınma Ajanslarının da yöresel ürünlerin Cİ alması konusunda destek olacağını bildirdi.
Türkiye'nin büyümeye devam edeceğini, ancak bu büyümenin yeterli olmayacağını vurgulayan Bakan Elvan, ''2023, 2053 hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmenin yollarını aramalıyız. Bunun yolu da üretim ve ihracattan, katma değeri çok fazla olan yüksek teknolojiden geçiyor.''
Çin'e süt ürünleri ihraç
etmeyi hedefliyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da fuarın açılışında yaptığı konuşmada, YÖREX ile ilgili olarak Türkiye'nin hayalleri olduğunu bu fuarı uluslararası alana taşımak istediklerini söyledi. Çavuşoğlu, ''Uluslararası demek illaki Antalya'da Türkiye'de yapılacak değil. Dünyanın her ülkesinden alım heyetlerini üreticilerimizle buluşturmamız gerekiyor. Üreticilerimizi mutlaka alım heyetleriyle buluşturalım'' dedi.
Tarım ürünleri ihracatında önemli artışlar olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, şunları söyledi:”'Bir taraftan üretimi artıracağız ve kaliteyi sağlayacağız diğer taraftan da markalaşacağız. Çin'e ihracatın önündeki engelleri kaldırıyoruz. Kirazda engeller kalktı. Süt ürünlerinin ihracatındaki engelleri de kaldırmak için çalışıyoruz. Çin gibi kalabalık bir ülkeye ihracatımızı artırırken üretimimizi de artırmalıyız. Markalaşmak istiyorsak bu fuarların sayısını artırmalıyız.''
Dış politikayı geliştirmenin bir yolunun da ekonomik iş birliği olduğunu ifade eden Mevlet Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:''Düşmanın sayısını azaltmak, dost sayısını artırmak gerekiyor. Bu çok önemli. Dış politikanın en önemli unsurlarından biri de ekonomik işbirliğinden geçiyor. Bunun için Serbest Ticaret Anlaşmaları yapıyoruz. Bu mümkün değilse Tercihli Ticaret Anlaşmaları yapıyoruz.''
YÖREX’te ziyaretçi hedefi 200.000
TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada yerel ürünlerin AB nezdinde tescili için TOBB-Oda-Borsa camiası olarak çalıştıklarını ve üreticilere yardım ettiklerini bildirdi.
Oda-Borsa Başkanlarının gündeminde yöresel ürünleri ülkemize, dünyaya tanıtmak var olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''YÖREX bir vizyon işiydi, Odaların-Borsaların, yerel kalkınmada ne kadar değerli bir rolü olduğunu kanıtladılar. Burada bir farkındalık meydana getirdik. Her sene daha fazla katılım oluyor. Önce 132 bin, geçen sene 155 bindi. Bu sene hedef 200 bine ulaşmak. YÖREX sonrası Yöresel ürünler pazarlayan internet siteleri ve yöresel marketler hızla hayatımıza girdi. Pek çok ürün ilk defa ulusal pazara çıktı. Yüzlerce yöresel ürünün ekonomiye kazandırılmasına umut oldu.YÖREX ile KOBİ’lerimiz hem ürünlerini tanıtıyor, hem de büyük firmalar ile iş bağlantıları sağlıyorlar.”dedi.
Fuara katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu fuar açılışını yaptıktan sonra stantları gezi. Trakya Kalkınma Ajansı standını da ziyaret eden Elvan, Çavuşoğlu ve Hisarcıklıoğlu burada toplu olarak fotoğraf çektirdi.Günün ilerleyen saatlerinde Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Burdur Valisi Şeref Yılmaz, Burdur TSO Başkanı Yusuf Keyik ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır toplu olarak Trakya standını ziyaret etti ve yöresel lezzetlerin tadına baktı.
Genel Sekreter Şahin: ”Firmalarımızdan yeni Anlaşmalar bekliyoruz”
Fuarın açılışı ile ilgili bir açıklama yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin her yıl daha da büyüyen YÖREX’in Trakya firmaları için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Şahin açıklamasında şunları söyledi:” Türkiye’nin turizm başkenti olan Antalya her yıl önemli sayıda yerli ve yabancı konuk ağırlıyor. Bu konukların ihtiyaçlarının giderilmesi, doyurulması ve alışveriş yapmaları ile büyük bir ekonomi oluşuyor.
Bu ekonomiden ve gelirden Trakya’nın da pay alması gerekiyor. Geçen yıllarda yapılan fuarlarda firmalarımız önemli bağlantılar yaptı. Bu yıl da hedefimiz en az üç firmamızın yeni iş anlaşmaları yapmalarıdır. Fuara bu yıl dördüncü kez katılıyoruz, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’dan 8 gıda firması, bir kamu kurumu, bir TSO ve bir kooperatife standımızda yer veriyoruz. Badem ezmesi, bademli kurabiye, Edirne tava ciğeri, hardaliye, Hayrabolu tatlısı, Demirköy orman balı, Tekirdağ köftesi, Ahmetbey helvası, Trakya beyaz peyniri, peynir helvası ve Trakya Cicim Dokumaları gibi Trakya’ya özgü değerleri tanıttığımız stantta arzu eden ziyaretçilere bu ürünlerin satışı da yapılıyor. Firmalarımıza bereketli bir fuar diliyor ve yeni anlaşmalar, yeni işbirlikleri yapmalarını bekliyor ve temenni ediyoruz.” 17 Eylül Pazar günü sona erecek YÖREX Fuarı’nı bu yıl 200.000 katılımcının ziyaret etmesi bekleniyor. (TRAKYAKA)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol