Yolcu araçları ve marketlere yeni düzenleme

Vatandaşların topluca bulunduğu yolcu taşıma araçları ile market gibi alışveriş mekanları Koronavirüs (Covid­19) salgınının yüksek yayılma hızı nedeniyle riskli alanlar arasında yer alıyor. Vatandaşların bu nedenle bu tür mekanlar ile araçlarda bazı kurallara uyması çok önemli. Bu kapsamda Kırklareli Valiliği’de bu tür alanlar için bazı yeni düzenlemeler getirdi. Bu kapsamda tüm marketler 09.00-21.00 arasında hizmet verecek ve örneğin market 100 metrekare ise aynı anda 10 müşteri içeride alışveriş yapabilecek. Araçlar ise yolcu kapasitesinin yarısı oranında yolcuyu taşıyabilecek.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (Covid­19) salgını nedeniyle tüm Dünya’da can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam ederken Covid­19 salgınında en temel risk unsuru virüsün bulaşıcılığının yüksek ve hızlı olduğu toplu mekanlar ile araçlar oluşturuyor. Bu kapsamda buralardaki riski azaltmak amacıyla Kırklareli Valiliği de bazı yeni düzenlemeler getirdi. Yaşanan salgının bir an önce engellenmesi için marketle şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşıma araçları için alınan ilave tedbirler şöyle;
Marketlere saat ve müşteri sınırlamalası
Alınan tedbirler kapsamında Kırklareli Merkez ve ilçelerdeki tüm marketlerin açılış kapanış saati 09.00­21.00 olarak belirlendi. Market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb hariç) onda biri kadar olacak. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri bulunabilecek. Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asılarak ilan edecekler. İçeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri alacaklar. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak. Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacaklar, market girişinde görülecek şekilde bu konu afiş asılarak belirtilecek.
Yolcu araçları
Kırklareli Merkez ve İlçelerindeki tüm şehir içi ve şehirler arası çalışan toplu taşıma araçları (şehirler arası yolcu otobüsleri dahil); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edecek. Araç içindeki yolcuların oturma şekli mümkün olduğunca yan yana olanlarda bir koltuk boş, arka sıradakiler öndekinin çaprazı ve aynı sırada olanlarda bir koridor, diğeri cam kenarı gibi yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol