Yılmaz; “Müslümanlar dama oynamayı bırakıp, satranç oynamalı”

Kırklareli’nde düzenlenen Arakan  konulu programda bir konuşma yapan Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, Müslümanların kendi aralarında kavga etmeyi bırakıp, düşünmeleri gerektiğini kaydederek, Arakan’da tüm acı çeken İslam Coğrafyasındaki sorunların ancak bu şekilde çözülebileceğini vurguladı. 

Kırklareli İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Gençlik ve İnsani değerler ve Duyarlılık Kulübünün ortaklaşa düzenlediği “Arakan” konulu program 18 Kasım Cumartesi günü saat 19.00’da ilimiz Rektörlük Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı programa ayrıca; İHH Kırklareli İl temsilcisi Şeref Özcan, Üniversite Kulüp Başkanı Fikret Can Aydemir de iştirak etti.
Kuran’ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İHH Üniversite Kulüp Başkanı Fikret Can Aydemir’in açılış konuşması ile devam etti. Aydemir konuşmasında, batının sessiz kaldığı Arakan sorunu konusunda, bir şeyler yapabilmek adına programa katılım gösteren herkese teşekkürlerini sundu. Enes Erdem’in “Seni de Vururlar Bir Gün Ey Acı” adlı şiiri okumasının sonrasında program, Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yılmaz’ın konuşması ile devam etti.
“Kendi aramızda kavga edip duruyoruz”
Arakan’da ve daha pek çok İslam coğrafyasında, yardıma muhtaç insanların sorunlarına yakından tanıklık etmiş bir isim olan Yılmaz sunumunda; “Aslında Arakan’da, Suriye’de, Filistin’de, Somali’de yaşanan sorunların hepsi aynı. Peki Müslümanlar neden hep ağlıyor?, Neden hep acı çekiyor? Eğer siz şeytana kapıyı aralık bırakırsanız, şeytan oradan girer. Tek bir tane kusursuz sistem vardır. O da İslamiyet’tir. Ancak biz bugün Müslümanlar olarak İslamiyet’i tan manasıyla yaşamıyoruz. Kendi aramızda kavga edip duruyoruz. Daha komşumuzun halini hatırını sormuyoruz ki, uzak coğrafyalara nasıl yardım edeceğiz. Önce Müslümanın Müslümanla kavgasını bir kenara bırakması lazım. Sonra bu sorunlar çözülmeye başlayacaktır” dedi.
“Bugün dünya merhametsiz bir dünyadır”
Arakan’da yaşanan acıyı, oradaki insanların yüzünde bizzat gördüğünü belirten Yılmaz şöyle devam etti; “Çok büyük acılar yaşanıyor o coğrafyada. Ve yaşananlar yeni değil aslında. 1400’lü yıllardan beri gelen bir sorun bu. Ve son 70 yıldır sorun büyümüş durumda. Sebep ise; Çin’in Amerika ile olan rekabeti sebebiyle, bu insanların o bölgeden zorla çıkarılmak istenmesidir. Pek çok insan haklarından mahrum bırakılıyor, katlediliyor. Silah taşıyan birinin vurulmasına “inandığı değerler uğruna şehit oldu” diyebiliriz belki ama kadınların, çocukların, yaşlıların, mazlumların öldürülmesinin bir tanımı olamaz. Bugün dünya merhametsiz bir dünyadır. Siz bakmayın batının “umursuyoruz” tavrına. Eğer öyle bir tavır içerisindeler ise mutlaka istedikleri başla bir şeydir. Çıkar ilişkileri nedeniyle bir sürü insan yaşamını yitiriyor. Yemek sırasında o çocukları, o kadınları görüyorum ve empati yaparak kendimi o insanların veya o insanların yakını yerine koyarak düşünüyorum. İnanın tarif edilmez bir acı duyuyorum. İnsan yüreği kaldırmaz bunu.
O yüzden aklımıza başımıza alacağız. Kuran-ı Kerim’de elli yerde “Düşün” diye geçer. Biz bunu yapmıyoruz. Benim çok sevdiğim bir söz var; ‘Müslümanlar dama oynamayı bırakıp, satranç oynamaya başlamalı.’ O Yüzden düşüneceğiz, okuyacağız. Ve bol bol dua edeceğiz. Buna çok ihtiyacımız var.”
Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yılmaz’ın konuşmasının ardından program plaket sunumu ile son buldu. Program çıkışında katılımcıların Arakan için yardım bağışları da kabul edildi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. SANAMI KALDI KİMİN NE OYNAYACAGI