Yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak

Türkiye’ye girişi Kıyıköy Beldesinde yer alan TürkAkım Projesinin deniz bölümünün tamamlanması töreni dün İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılım gösterdiği törene Kırklareli Valisi Osman Bilgin ile AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz da katılım gösterdi. 

Minsolmaz sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda; “TürkAkım doğal gaz boru hattının deniz bölümünün tamamlanması dolayısıyla Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla İstanbul'da düzenlenen törene Sn Vali’miz Osman Bilgil beyle katıldık.
Karadeniz üzerinden 930km’lik deniz boru hattı ile Ülkemize, Kırklareli’mizin Kıyıköy beldesinden kara girişi yapılan Türk Akımı projesinin; Deniz kısmının açılış töreninde Cumhurbaşkanımızı ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sn Putin’i dinliyoruz.
Rus doğal gazını Avrupa'ya ve ülkemize nakledecek TürkAkım projesi, Karadeniz’in altından döşenen herbiri 15 milyar metreküp kapasiteye sahip 930 kilometrelik iki boru hattından oluşuyor. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ve heyet üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım doğal gaz boru hattının, Karadeniz’in altından geçen bölümünün tamamlanarak Türkiye topraklarına ulaşmasının sevincini yaşadıklarını kaydetti. “TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihî nitelikte bir projedir” sözleriyle gerçekleştirilen işin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olmak üzere üç bölümden teşekkül projenin 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Yılda 31,5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak TürkAkım Projesi’nin sadece ülkemiz ve milletimiz açısından değil, komşularımız ve çevre açısından da pek çok avantajı bulunuyor. Buradan gelecek doğal gazın en az yarısını Avrupa’ya aktarmayı planlıyoruz. Ülkemiz içinde ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezlerimiz yeni bir tedarik hattına kavuşacaklar. Böylece Türkiye, transit risklere maruz kalmadan, hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğal gaz taleplerini karşılayabilecektir.”
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ise törende yaptığı konuşmada, Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak istediklerini belirterek, "Rusya ve Türkiye olarak enerji alanında iş birliğini uzun yıllar boyunca çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. TürkAkım Projesi'nin önemine değinen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin sözlerini şöyle sürdürdü: “TürkAkım, Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi hâline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin konumuna da olumlu etki yapacaktır. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir projeyi gerçekleştirmek mümkün değil. Sayın Erdoğan'a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum. İnanıyoruz ki bu projenin tamamı, 2019 yılına kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu, en ileri teknolojiyi kullanıyoruz. Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmaz.”
Konuşmaların ardından, TürkAkım Projesi'nin deniz bölümüne döşenecek son boru, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla indirildi...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol