“Yıl sonuna kadar yüksek enflasyon bitecek”

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, dün iş dünyası ve sivil toplum örgülerinin temsilcileri ile Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde buluştu. Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’ında katıldığı programda Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik bunalımdan sıyrılmaya başladığını ifade etti. Yüksek faizi çözdükleri gibi yüksek enflasyonu da çözeceklerini dile getiren Bakan Yardımcısı Gürcan, yüksek enflasyonun yılsonuna kadar düşmüş olacağını bunu; iş insanları ile birlikte çözeceklerini kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, 22 Nisan Cuma günü Kırklareli’nde bir dizi programa katıldı. Bakan Yardımcısı Gürcan bu kapsamda iş dünyası ve sivil toplum örgülerinin temsilcileri ile Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, kurum müdürleri, iş insanları ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı programda Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik bunalımdan yılsonuna kadar kurtulmaya başlayacağını ifade etti. Yüksek faizi çözdükleri gibi yüksek enflasyonu da çözeceklerini dile getiren Bakan Yardımcısı Gürcan, yüksek enflasyonun yılsonuna kadar düşmüş olacağını bunu; iş insanları ile birlikte çözeceklerini kaydetti. Rektörlük Kültür Merkezi’ndeki programın açılış konuşmasını AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz yaptı. 
Marka değeri olan sanayinin önemli kısmı ilimize geldi
AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, konuşmasında özellikle son 10 yılda İstanbul’daki marka değeri olan sanayinin Kırklareli’ne geldiğini belirtti. AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, “Türkiye’de birçok bölgedeki illerden farklı özelliklere sahip bir iliz. Malum tarım bölgesi. Trakya’nın önemli bir kısmı mutlak tarım arazilerinden oluşuyor. Tarım ve hayvancılığın gelişmekte olduğu ve patentli ürünlerle marka değerini yükselten illerden bir tanesi Kırklareli. Ama 80’li yıllardan sonra sanayi alanında da çok gelişen illerden bir tanesi. Hemen İstanbul’un yanı başında olması ve 1980 yılından sonra İstanbul’un bilim-teknoloji daha ziyade finans kenti olmayı seçmesi ile günümüzde özellikle finans merkezlerinin hemen hemen önemli bir kısmının İstanbul’a taşınması ile İstanbul’dan sanayi bölgedeki en yakın yer olarak Trakya bölgesine deplase edilmesi kararı alındı ve ilimiz son günlerde özellikle son 10 yılda İstanbul’daki sanayi alanlarının hemen hemen önemli bir kısmının, özellikle marka değeri olan sanayi alanlarının önemli bir kısmının ilimize gelmesi ile sonuçlandı” dedi.
Bürokrasiyi hızla 
işletiyoruz
Daha sonra konuşan Kırklareli Valisi Osman Bilgin’de Kırklareli’nin iş insanları ve yatırım yapmak isteyenlere karşı bürokratik işlemleri hızla işleten bir yapıda olduğunu, yatırımın önünü hızla açtıklarını ifade etti. Vali Bilgin, “Kırklareli son dönemde Türkiye’nin gelişen ihracat hacmi ile birlikte Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli ilimiz özellikle İstanbul’un Avrupa yakasındaki şehirleşme ile birlikte şehrin içinde kalan önemli sanayi alanlarının baskılanması sonucunda önemli çekim merkezlerinden biri oldu. Bizim bölge illeri içerisinde önemli avantaj sağlayan özelliğimiz bürokratik işlemleri hızla yapan iliz. Diğer illerde 6 ayda ÇED raporu çıkarken bizde 1 hafta içerisinde çıkıyor. İstihdam yaratmaya çalışan, üreten sanayicilerimize yardımcı oluyoruz. Her sanayicimiz için bir danışman atıyoruz. Buradaki sanayicimizin kendi işindeki motivasyonu ve çalışma azmi bizzat şahsım olmak üzere kurum yöneticilerimiz ve Kalkınma Ajansındaki koordinatörlerimiz ile birlikte bu süreci bürokratik işlemlerle uğraşmadan en kısa sürede yürüterek çözüyoruz” diye konuştu. 
Daha sonra konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’da “Türkiye Ekonomisi” başlıklı bir sunum yaptı. Bu programları ilk olarak Bakan Nurettin Nebati’nin İstanbul’da başlattığını kendilerinin de bunu Bakan Nebati ile birlikte devam ettirdiğini belirterek konuşmasına başlayan Bakan Yardımcısı Gürcan, şöyle konuştu;
“2019’da başlayan pandemi sürecinde maalesef dünya müthiş bir ekonomik daralma yaşandı. Bu yaşanan daralma neticesinde tüm Avrupa ülkelerinde, Amerika’da bütün dünya ülkelerinde ekonomik olarak bir sıkıntı yaşandı. O dönemden süre gelen bir sıkıntıyı hep beraber yaşıyoruz. Ancak Türkiye özellikle 2020 yılında Çin ile beraber büyüyen iki ülkeden birisi oldu. Çin uzun süreçte 2020 yılında yüzde 2,5’luk bir büyüme gerçekleştirdi. Türkiye’de 1.8’lik bir büyümeyle 2020 yılını tüm dünyada daralma sürecinin yaşandığı bir dönemde dahi büyüme ile tamamladı. Özellikle gelişmiş ülkelerde yüzde 4,5’luk bir daralma dünyanın tamamında -3,1’lik bir daralma varken Türkiye 1.8’lik büyüme ile o süreci başarı ile devam ettirdi. 2021 yılında özellikle Çin’deki lojistik zincirinin kırılması ile birlikte Türkiye’nin büyüme oranı hızla arttı. 2021 yılında yüzde 11’lik bir büyümeyi gerçekleştirdik. 
Tabi bu büyüme gerçekleşirken iç ve dış talep çok dengeli katkıda bulundu. Toplam yurt içi talep yüzde 6,1 ve yurt dışı talep 4,9 olarak gerçekleşti.”
İstihdam 30 milyona kadar çıktı
Bakan Yardımcısı Gürcan, pandemi sürecinde düşen istihdam oranının yeniden yükselmeye başladığını belirterek, “Pandemi sürecinde 25 milyon 300 bine kadar düşen istihdam oranı günümüz itibariyle 30 milyona kadar tekrar çıktı. İşsizlik oranımız özellikle hızla düşüş kaydederek yüzde 14'lerden aşağı inerek 10,7 seviyesine ulaşmış görünüyor. Bu da bizim önümüzdeki süreçte işsizliğimizi azaltma yönünde çok büyük adımlar attığımızı, Türkiye'nin özellikle ekonomi modeli ile hem istihdamı hem ihracatı artırıcı çalışmalarımızın etkisini burada çok rahatlıkla görebiliyoruz” diye konuştu. 
Yıl sonuna kadar düşme 
sürecine girecek
Rusya -Ukrayna savaşının bölgeden gelen turist sayısında azalmaya neden olduğunu ancak bunun turizm gelirlerini aksatmasını beklemediklerini ifade eden Gürcan, enflasyon ile ilgili olarak ta; “Nasıl Türkiye’deki yüksek faizi çözdüysek bunu da inşallah sizlerle beraber, iş insanlarımızla beraber bu enflasyonu da çözeceğiz ve yılsonundan itibaren enflasyonda düşüş sürecine gireceğimizi Sayın Bakanımda her fırsatta tekrarlıyor. Bende burada bir kez daha ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. umutla yaşanmıyor 24 Nisan 2022 Pazar 21:17:20

    Sahibi olduğu mağazalar zincirine yeni mağazalar eklendikçe ekonomi güzellemeleri düzen parlak-göz bakanın bakacak yüzü kalmadığı milletten firaren sütre gerisine saklanıp ortaya saldığı vekilinin söyleyecekleri cek-cak olacak elbette...