“Yeter ki siz icat çıkarın”

Kırklareli Fen Lisesi’nde KRC Robot Kulüp projesi olan Robotik Atölye Sınıfı Kırklareli Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in        katılımları ile açıldı. Geleceğin teknolojisi olan robot teknolojisini çocuklara lise çağlarından itibaren öğretmek ve    konuya ilgilerinin artmasını sağlamak amacı ile hazırlanan sınıfta öğrenciler ellerinde ki malzemelerle robot yapıyor, ülke teknolojisine katkıda bulunuyor.

11 Nisan Çarşamba günü gerçekleşen açılış törenine; Kırklareli Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, Kırklareli Fen Lisesi personeli ve öğrenciler katıldı.

1 Eylül 2016 tarihinde başlayıp 1 Aralık 2017’de sona erdi
Saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan tören TBMM’deki çalışmaları dolayısıyla törene katılamayan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’ın mesajı okundu. Sonrasında projenin ortaya çıkmasında bütük çaba sarf eden isimlerden birisi ve Kırklareli Fen Lisesi Müdür Başyardımcısı Salih Yiğit konuşma yaptı. Yiğit konuşmasında projenin ortaya çıkışında bu yana kat edilen mesafe hakkında bilgiler verdi; “2015-2016 Eğitim öğretim yılı, 27-28 Şubat 2016 tarihinde Marmara Üniversitesi Robot Olimpiyatlarına yapılan bir gezi ile başlayan KRC Robot Kulübü Projesini nihayete erdirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kulübümüzün kuruluşu, öğrencilerimizin fikirleri ile proje yazarı Okul Müdür Vekili Alper Erarslan ve Milli Eğitim ARGE çalışanı Esra Erarslan'ın girişimleriyle başlatılmıştır. Projenin mali boyutunun ön araştırmaları yapılmış, gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra 8 Nisan 2016 tarihinde resmi başvuru yapılmış ve 31 Ağustos 2016 tarihinde 2016 Yılı Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında proje onaylanarak proje 1 Eylül 2016 tarihinde başlamış ve proje 1 Aralık 2017 tarihi itibariyle tamamlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Proje bedeli 90 bin TL
Robotik Laboratuar hakkında detaylı bilgi veren Başyardımcı Yiğit, “90.352,44 TL'ye mal olan projemizin 63.246,70 TL'lik kısmı projemizin ana destekçisi Trakya Kalkınma Ajansı tarafından, 22.588,11 TL'lik kısmı Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi tarafından ve 4.689,48 TL'lik kısmı da proje sahibi okul tarafından karşılanmıştır.
Proje ile okulumuzun bir bölümü tadilata uğramış, proje kapsamında 20 öğrenciye hizmet verecek şekilde masa koltuk, dolap temin edilmiş, 10 adet robot kiti, 10 adet dizüstü bilgisayar, 1 adet Üç Boyutlu Yazıcı alınarak öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Öğrenciler arasında bilgi paylaşımını ve dayanışma kültürünü geliştirerek, çağın gereksinimi olan Robotik Teknoloji ile ilgili okul ve bölge öğrencilerinin bakış açısını geliştirmektir. Halen öğrencilerimiz geleceğin teknolojisi olan robotik yazılımlar konusunda çalışmalarına devam etmektedirler. Bu projenin hayata geçirilmesinde çalışan, emek veren destek olan her kişi ye ve her kuruma öğrencilerimiz adına teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.
Projenin amacı
Kırklareli Fen Lisesi Müdürü Nurşen Turgut Robotik Atölye Sınıfı’nın açılış amacından bahsederek; “Robotik Atölye Sınıf ve KRC Robot Kulübü’nün kuruluşundaki genel amacımız; iştirakçi kurumlar ile dayanışma ve işbirliği kültürünü geliştirmek ve artırmak, ülkemizin sanayi, ticari, ekonomik ve askeri yönden gelişmesi üzerinde doğrudan etkili olacak robot teknolojisini, genç nesillerin yaparak, yaşayarak, yeni fikir ve oluşumlar katarak şekillendirmesini sağlamaktır.
Bu projedeki amacımız; öğrencilerin teorik alanda var olan sayısal bilgi ve becerilerini uygulayabilecekleri ortamlar oluşturmak, bilim insanı olma potansiyeline sahip öğrencilerimizin ilgi alanları ve yeteneklerini geliştirmelerini sağlamaktır. Öğrencilerimizin girişimci ruhu desteklenerek üretken, hayal gücü gelişmiş, öz güveni yüksek, kendi alanı olan bilim ve fende gelişmiş, uygulamalı derslerde de donanımı artırılmış, eğitimde bir üst basamak olan üniversiteye hazır bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. Öğrenciler arasında bilgi paylaşımını ve dayanışma kültürünü geliştirerek, çağın gereksinimi olan Robotik Teknoloji ile ilgili okul ve bölge öğrencilerinin bakış açısını geliştirmektir” diye konuştu.
Turgut; “Projenin kurumsal boyutunu destekleyen en büyük argümanlardan birisi olan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarlarında her sene daha da geliştirdiğimiz robotlarımızı sergileyerek kulüp çalışmaları devam edecektir. Ayrıca proje kapsamında 9. ve 10. sınıftan seçilerek eğitilen öğrencilerimiz orta ve uzun vadede bilgilerini geliştirerek, yeni gelen 9. Sınıflardan oluşacak gruplara bu bilgileri rahatlıkla aktarılabilecek, üst ve alt sınıflarda birlikte çalışma ortamıyla kulüp etkin bir şekilde kullanılacaktır.
Bu amaçlarla gerçekleştirdiğimiz KRC Robot Kulüp projemize katkılarından dolayı Kırklareli Valiliğine, Trakya Kalkınma Ajansına, Kırklareli Üniversitesi’ne, Bilim Sanayi Teknoloji Müdürlüğüne, İl Özel İdaresine ve bizlere her türlü desteği sunan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz” cümlelerini ifade etti.
Müdür Turgut’un ardından konuşan Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım; “Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz bu konularda özellikle teknoloji konularında büyük yardımları oluyor. Bu destekler için çok teşekkür ediyoruz. Buradan diğer büyük projemizin de müjdesini verelim. Yakın zamanda Merkez ilçemize buradaki atölyemize benzer belki daha kapsamlısını kurma çalışmalarımız olacak” dedi.
Trakya Kalkınma Ajansı Gene Sekreteri Mahmut Şahin projelerin hayata geçtiği için mutlu olduğunu söyleyerek; “Bugün burada sizin kariyeriniz ve geleceğiniz için büyük bir projenin açılışını yapmak için toplandık. Bizler Türkiye olarak ve Trakya Kalkınma Ajansı olarak ülkemizde bundan 10 sene önce bu tip spor salonları, konferans salonları veya buna benzer çalışmalar ile ilgili yatırımlara destek verir, bunların nasıl geliştirilebileceği konusunda çalışmalar yaparken stratejik eylem planları yaparken, çok şükür bu 2-3 senedir bu projeleri hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.
Eskiden çocuklara “İcat çıkarmayın” dendiğini hatırlatan Şahin; “Bundan sonra sizleri geleceğin dünyasına hazırlamak amacı ile robot teknolojisine ve diğer alanlarda ki teknolojiye hazırlamak istiyoruz. İnşallah yetiştiğiniz de üniversiteyi bitirdiğinizde sanayiden ekonomiye, savunma sanayinden uzay teknolojisine kadar birçok alanda başarılı olacaksınız. Bizim sizleri şimdiden hazırlamamız gerekiyor ki siz üniversiteyi bitirdiğinizde hazır bir şekilde bu ülkenin ekonomisine katkı sağlamanızı hedefliyoruz. Bu kapsamda bu tip sınıflar ve laboratuarlar oluşturmaya ve siz ilgili gençleri bilim dünyasına kazandırmaya çalışacağız. Eskiden çocuklara dur icat çıkarma derlerdi. Şimdi bir diyoruz ki yeter ki siz icat çıkarın” sözlerini ifade etti.
Kürsüye konuşmasını yapmak üzere gelen son isim Kırklareli Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar oldu. Beypınar; “Projenin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu proje aktif bir girişimciliktir. Bu girişimcilik elbette bir şeyler yapılmaya çalışılırsa, gelişmesi için çalışılırsa sonuç verecektir. Öğrencilerimizle bu çalışmalar ile birlikte geleceğe çok güzel bir şekilde hazırlanacak. Bu projeyi oluşturan ayrılmış ama eseri burada” ifadelerini kullandı. Müdüre Robotik Sınıfta eğitim gören 20 öğrencinin takip edilmesini istediğini söyleyen Beypınar, elinden gelen desteği yapacaklarını belirtti.
Konuşmaların ardından Robotik Atölye Sınıfı kurdelesi kesilerek açıldı. Kırklareli Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım sınıfı beraber incelediler ve öğrencilere başarılar diledi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol