Yenilenebilir Enerji Sistemleri masaya yatırıldı

Kırklareli Valiliği, Trakya Kalkınma Ajansı, Enerji Verimliliği Derneği Kırklareli Şubesi ve Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (Lİ-DER) işbirliğinde "Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Proje Başvuru Süreci" konulu panel düzenlendi

Trakya Kalkınma Ajansı girişimi olan "Şehir Etkinlikleri" kapsamında enerji sektörünün ve bölgenin gelişimine katkı sunması amacıyla düzenlenen "Bilgilendirme Toplantıları"nın ikincisi "Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Proje Başvuru Süreci" konusu ile 17 Aralık 2015 Perşembe günü Kırklareli Ticaret Borsası'nda düzenlendi.
Trakya Kalkınma Ajansı girişimi, Enerji Verimliliği Derneği Kırklareli Şubesi işbirliği ve Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (Lİ-DER) organizasyonuyla düzenlenen programın açılış konuşmasını Kırklareli Vali Yardımcısı Günay Öztürk yaptı.
Kırklareli Vali Yardımcısı Günay Öztürk yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerjinin "yenilenebilir" olması sebebiyle sonsuz bir enerji anlamına geldiğini ifade ederek bu tür sistemlerin hayata geçirilmesinin önemine değindi. Öztürk, "Dünya ekonomisinde 1970'lerde ortaya çıkan petrol krizi enerji arzının güvenliği sorununu ortaya koydu. Bu bağlamda yenilenebilir enerji kaynaklarının önem kazanması iki boyutta incelenebiliyor. Birinci boyutunda sürdürülebilir kalkınma diğer boyutu ise küresel ısınma ve iklim değişikliği.
Sürdürülebilir kalkınma boyutuna baktığımızda yapılacak yatırımların çevreye saygılı ve çevreye zarar vermemesini içeriyor. Diğer boyuttan baktığımızda küresel ısınma ve iklim değişikliği olarak sera gazı salınımının azaltılmasını gerektiriyor. İşte tam da bu noktada bu günkü toplantıda ele alınacak olan yenilenebilir enerji yada alternatif enerji kaynakları sistemleri her iki amaca da hizmet eden enerji sistemleri. Sistemin bir diğer avantajı da yapılabilmelerinin çok çabuk olması ve kaynakların tükenmemesi. Yani petrol kaynaklarında olduğu gibi, kömür kaynaklarında olduğu gibi arzın tükenmesi gibi bir durum söz konusu değil. Zaten adı üstünde yinelenebilir sistem kendini yeniliyor" dedi.
Rüzgar yatırımı var
ama güneş yok
Toplantıda daha sonra Trakya Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Kırklareli Şube Başkanı Turhan Altıntel, bir konuşma yaptı.
Enerji Verimliliği Derneği'nin Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'ın girişimleri ile Enerji Bakanlığı'nın organize ettiği bir dernek olduğunu belirten Altıntel, "Merkezi İstanbul'da İstanbul Ticaret Odası. Türkiye'de 20 ilde şubesi var. Bizde Kırklareli Ticaret Borsası olarak derneği yürütmeye çalışıyoruz. Enerji verimliliği konusunda insanları aydınlatmak için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye çapında çeşitli fabrikalarda eğitimlerde yaptık. Enerji Hanım diye bir projesi var derneğin, evdeki hanımları yönlendirmeye yönelik Türkiye çapında çeşitli illerde pilot olarak bir çalışma yapıldı. Bu çalışma Türkiye bütçesine 4 milyar TL'lik bir tasarruf sağladı. Bunun dışında Enerji Çocuk projemiz var. Enerji verimliliği ve sanayi ile ilgili bir çalışmamız var. Tüm Türkiye'de enerji çok önemli aşağı yukarı cari açığımızın Türkiye tabi çok hızlı büyüyor 13 yılda üretimle ilgili inanılmaz bir büyüme sağlandı. 230 milyar dolardan GSMH'mız 850 milyar dolara geldi. Üretim arttı, fabrikalar arttı, bunlar artınca enerji çok önemli hale geldi. Bu enerji açığı anlamına geliyor. Bu nedenle enerjiyi çok verimli kullanmamız lazım.
Bölgemizde çok çeşitli enerji alternatifleri var. Rüzgârla ilgili bayağı bir çalışma var ama güneş enerji ile ilgili bir yatırımımız çok yok. 250 tane muhtarımız su depolarının üzerine güneş enerjisi ile ilgili bir projesi var.
Muhtarlarımızın elektrik paralarını bedavaya getirmeye yönelik bir çalışması var o çok büyük katkı sağlayacak. Yenilenebilir enerji çok önemli bir noktaya geldi. Bende bir iş adamıyım. 700 kw/saate kadar bir tüketimimiz var.
Bizde kendi enerji üretmemizle ilgili bir çalışmamız var. Bizim gibi diğer işletmelerinde böyle çalışmaları olması gerektiğini düşünüyorum ama bu çalışmaya da çok yakın değiliz. Bu toplantıdan sonra bu konuya da daha ağırlık vereceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. Bu bölümde Trakya bölgesindeki proje değerlendirme sürecini anlatmak üzere söz alan TREDAŞ Kırklareli İşletme Müdürlüğü'nden Müşteriler Baş Mühendisi Elektrik Mühendisi İzzet Kumlu şöyle konuştu;
"Ülkemizde bilindiği gibi cari açığın son yıllarda çok yüksek şekilde oluşması, bunun kaynakları arasında da hızlı bir büyümenin getirdiği dezavantajlar var. Bunların giderilmesi için Enerji Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'nın aldığı ortak tedbirler arasında yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılması konusu da var. Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında galaksimizdeki 14 trilyon yıldızdan biri olan ve dünyamızın da sonsuz eneri kaynağı olarak adlandırdığımız bir enerji kaynağı olan güneş var. Bu enerji kaynağının temelinde nükleer füzyon bulunuyor. Şu anda ülkemizde yapılmakta olan nükleer santralin çok çok büyük ölçekli hali olarak düşünebiliriz.
Ülkemiz dünya üzerindeki konumu itibariyle güneş enerjisinden oldukça verimli bir şekilde yararlanabilecek bir konumda bulunuyor. Dünyada güneş enerjisini en çok verimli kullanan Almanya, İsveç, Norveç, Danimarka gibi ülkelerin dünya üzerindeki konumluna baktığımız zaman bizin çok çok altımızda bir radyasyon miktarına ulaştıklarını görüyoruz.
Ülkemiz istenilen güneş enerjisi kaynaklarını kullanma aşamasında eterli bir noktaya ulaşamadı. Doğalgaz ve hidroelektrik santrallerinin yapmış olduğu üretim güneş santrallerinin çok üzerinde.
Radyasyon oranı diğer bölgelerdeki şehirlerimize göre Kırklareli'de düşük görünüyor. Güneş konusunda ise benzeri birçok ülkeye göre iyi bir konumdayız."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol