“Yeni tedbirlerle birlikte ek desteklerinde verilmesi gerekiyor”

Koronavirüs ile mücadele kapsamında geçtiğimiz hafta açıklanan tedbirleri değerlendiren Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, yeni tedbirlerden etkilenen işletmelere yönelik ek desteklerin verilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim ve yeme içme sektörünün doğrudan ve pek çok sektöründe dolaylı olarak etkilendiği yeni tedbirler, 20 Kasım 2020 Cuma gününden itibaren uygulanmaya başlandı. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık yaptığı açıklamasında; “Bu sektörlere yönelik somut ek tedbirlerin acilen hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.
Soner Ilık; “Koronavirüs Salgını Mart ayından beri sağlığımızı ve ekonomimizi tehdit ediyor, maalesef durum çok ciddi. Yakın çevremizden tanıdığımız insanların acı haberlerini almaya başladık, çok üzgünüm. Öncelikle bu süreçte hayatı kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Sağlık çalışanlarımızın gösterdiği insanüstü mücadeleden ötürü kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Umuyorum ki en kısa sürede bu salgını aşacağız. Kasım ayına gelindiğinde salgının ulaştığı boyut yeni tedbirlerin alınmasını gerektirdi ve hükümetimiz geçtiğimiz hafta bir dizi tedbir yayınladı. Eğitim ve yeme içme sektörlerinin ve bu sektörlerle sıkı ilişki içinde olan işletmelerin bu yeni tedbirlerden doğrudan etkileneceğini görüyoruz. Ülkemizde ve ilimizde istihdamın önemli bir oranı bu sektörlerde gerçekleşiyor. Salgının yayılmasını engelleyici tedbirlerin yanı sıra hem işletmeleri hem de çalışanları koruyacak ekonomik tedbirlerin de zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor.

Mart ayında başlatılıp Haziran ayında gevşetilen ilk tedbir döneminin yaraları henüz sarılamamışken tekrar zorlu bir sürece girdik. Üstelik Mart-Haziran döneminde ertelenen Kira, Vergi ve SGK Borçları, kullanılan kredilerin geri ödemeleri gibi maliyetlerin vadesi geldi. Bu yeni tedbirlerden doğrudan etkilenen işletmelerimiz açısından durumu daha da zorlaştırıyor. Hükümetimizin bu konuları tekrar değerlendirmesi ve sektörlerin ayakta kalması için gerekli adımları atması gerekiyor. Kahvehaneler ve Gel Al/Paket Servisi Hizmeti’ne uygun olmayan ya da bu çalışma sisteminde maliyetlerini karşılaması mümkün olmayan pek çok işletme kapanmak durumunda kaldı. Açık olanlar da işlerinde %70 oranında azalma bekliyor. Okulların online eğitime geçmesiyle birlikte özel eğitim kurumları ve öğrenci taşıma sektörü büyük bir mağduriyet içinde. İlimizde binlerce, ülkemizde ise milyonlarca insanı doğrudan etkileyecek bu süreçte acil somut desteklere ihtiyaç var.
Bu sektörleri ayakta tutmak diğer sektörler için de çok önemli zira ekonomi herkesin birbirine bağlı olduğu bir zincir. Eğer bu sektörleri ve geçimini buradan sağlayan insanları ayakta tutamazsak diğer sektörleri de ayakta tutmamız zor olacaktır.
Hükümetimizin bu konuları gözden geçirerek uygun tedbirleri alacağına ve geleceğe daha da güvenle bakmamızı sağlayacağına inanıyorum. Hem malımızın hem de canımızın tehdit altında olduğu bu süreçte herkese sağlık ve sıhhat diliyorum” dedi. (KTSO)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol