Yeni kabine açıklandı

2. Olağanüstü Kongre ile birlikte göreve gelerek AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanlık görevine gelen Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasıyla birlikte 65. Hükümeti kurdu. AK Parti grup önerisiyle 65. Hükümetin programına ait görüşmelerin 27 Mayıs Cuma günü, güven oylamasının da 29 Mayıs Pazar günü yapılması önerildi. Genel Kurul'da AK Parti grup önerisi üzerinde görüşmeler devam ediyor...

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı 65. Hükümet'in Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 65'inci Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini onayladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 65'inci hükümeti kurmakla görevlendirilen Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sundu. Erdoğan-Yıldırım görüşmesi sonrasında Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan kabine listesini kamuoyuna açıkladı.
Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmeden sonra Külliye'den ayrılan Yıldırım, Başbakanlık makam aracıyla Beştepe'den ayrıldı ve ilk grup toplantısına katılacağı TBMM'ye geçti:
65. Hükümet şöyle:
Başbakan: Binali Yıldırım
Başbakan Yardımcısı: Numan Kurtulmuş
Başbakan Yardımcısı: Mehmet Şimşek
Başbakan Yardımcısı: Nurettin Canikli
Başbakan Yardımcısı: Yıldırım Tuğrul Türkeş
Başbakan Yardımcısı: Veysi Kaynak
Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Betül Sayan Kaya
Avrupa Birliği Bakanı: Ömer Çelik
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Faruk Özlü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu
Çevre ve Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki
Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu
Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak
Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik
Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi
İçişleri Bakanı: Efkan Ala
Kalkınma Bakanı: Lütfü Elvan
Kültür ve Turizm Bakanı: Nabi Avcı
Maliye Bakanı: Naci Ağbal
Milli Eğitim Bakanı: İsmet Yılmaz
Milli Savunma Bakanı: Fikri Işık
Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu
Sağlık Bakanı: Recep Akdağ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Ahmet Aslan.
AK Parti grup önerisiyle 65. Hükümetin programına ait görüşmelerin 27 Mayıs Cuma günü, güven oylamasının da 29 Mayıs Pazar günü yapılması önerildi. Genel Kurul'da AK Parti grup önerisi üzerinde görüşmeler devam ediyor.
Yeni kabinede
yeni isimler
Yeni kabinede isim değişiklikleri dikkat çekti. Yalçın Akdoğan, Sema Ramazanoğlu ve Volkan Bozkır gibi eski bakanlar liste dışı kalırken, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeniden bu göreve getirildi. Recep Akdağ sağlıkta getirilen yeniliklere damgasını vuran bakan olarak geçmiş hükümetlerde iz bırakmıştı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a, Milli Eğitim Bakanlığı görevi verilirken, Yılmaz'dan boşalan koltuğa Fikri Işık getirildi. Nabi Avcı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine getirildi. Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak, 65. Hükümette de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görevine devam edecek.
65. Hükümetin tek kadın bakanı İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya oldu. Sema Ramazanoğlu'ndan koltuğu devralacak olan Kaya, Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, AB Bakanı Volkan Bozkır, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 65. Hükümette yer almıyor.
Yalçın Akdoğan'ın adı Dolmabahçe tartışmasında sıklıkla geçmişti. Bakan Müezzinoğlu'nun yeni kabinede yer almayışı sonrasında 65. Hükümette Trakyalı hiçbir temsilci bulunmuyor.
Yeni kabinede dört bakanın görev yeri değişti. Buna göre, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan Kalkınma Bakanlığına, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık Milli Savunma Bakanlığı'na, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Mili Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi.
Kabinedeki yeni bakanlar
65. Hükümette, kabineye yeni isimler dahil oldu. 64. Hükümette Başbakan Yardımcısı olan Ömer Çelik, yeni kabinede AB Bakanlığı'na getirildi. Ömer Çelik İngilizce biliyor. Eski Gümrük Bakanı Nurettin Canikli Başbakan Yardımcısı olarak göreve geldi.
Canikli, AK Parti içinde başından bu yana önemli bir isim olarak öne çıkarken Genel Merkez ve parti grubunda her zaman güvenilir bir isim oldu ve daha önce görev yaptığı Gümrük Bakanlığı'nı atılımlarıyla öne çıkardı. Denizlili Nihat Zeybekçi yeniden Ekonomi Bakanlığı görevine getirilirken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü oldu. Kabinenin tek kadın bakanı olan Fatma Betül Sayan Kaya da ilk kez kabineye giren isimlerden.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Fatma Güldemet Sarı'nın yerine Mehmet Özhaseki getirilirken, yeni Başbakan Yardımcılığı görevi Veysi Kaynak'a verildi. Binali Yıldırım'dan boşalan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ise Ahmet Arslan getirildi.
Yerini koruyan bakanlar
64. hükümette görev alan 13 isim, yeni kabinede de görev almaya devam ediyor. Yerini koruyan isimler şöyle:
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Yıldırım Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol