Yeni bir geleceğe doğru

Türkiye, Anayasa’nın 18 maddesinde yapılan değişikliklerinin hayata geçmesi için Nisan ayında referanduma gidecek. Dış politikada güçlü bir tablo çizen ve Rusya ile yakın ilişkiler kuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı düşüncelere sahip olan ve göreve yeni başlayan mevkidaşı Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’i telefonla arayarak, tebrik etti. Bulgaristan da, 26 Mart tarihinde yerel seçime giderek yeni hükümeti belirleyecek. İki ülke de bir anlamda yeni bir geleceğin temellerini atmış olacak.

Türkiye, Anayasa’nın 18 maddesinde yapılan değişikliklerinin hayata geçmesi için Nisan ayında referanduma gidecek. Dış politikada güçlü bir tablo çizen ve Rusya ile yakın ilişkiler kuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı düşüncelere sahip olan ve göreve yeni başlayan mevkidaşı Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’i telefonla arayarak, tebrik etti. Bulgaristan da, 26 Mart tarihinde yerel seçime giderek yeni hükümeti belirleyecek. İki ülke de bir anlamda yeni bir geleceğin temellerini atmış olacak.
İki sınır komşusu, Türkiye ve Bulgaristan, önümüzdeki aylarda ülkelerinin geleceğini politik olarak yeniden inşa edecek çalışmaların ışığında, stratejik ortak noktalarıyla Dünya gündeminde yer almaya devam ediyor. Yakın zamanda göreve başlayan ve Rusya yanlısı çizgisiyle bilinen Sosyalist Parti’nin adayı olarak yarışa giren Rumen Radev, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olmuştu. Rusya ile ilişkilerde yeni bir sayfa açan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, aynı ülke ile ilişkileri geliştirmek gerektiğini savunan meslektaşını telefonla arayarak tebriklerini iletti. İki liderin yönetiminde, Türkiye ve Bulgaristan’ın birçok ortak noktası bulunuyor.
Bilindiği üzere seçimleri Rumen Radev’in kazanması durumunda istifa edeceğini açıklayan dönemin Başbakanı sözünü tutmuş ve koltuğu bırakmıştı. Bu gelişme üzerine Bulgaristan 26 Mart tarihinde yeni hükümeti belirlemek üzere sandığa gidecek. Türkiye ise Anayasa’nın 18 maddesinde yapılan değişiklik taslağını Nisan ayında referanduma giderek, vatandaşına soracak.
Dolayısıyla iki ülke de, önümüzdeki aylarda yepyeni bir yolda yürümeye başlayacak. Sınır komşusu olan Bulgaristan ve Türkiye, yakın ilişkileri, ortak kültürel bağları, benzer sosyal ve yaşamsal tarzları ile yıllardır sorunsuz bir iletişim içerisindeler. Erdoğan ve Radev, geçtiğimiz günlerde yaptıkları telefon görüşmesinde ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönünde karara vardılar. Bulgaristan Mart ayındaki yerel seçimleri, Türkiye de Nisan ayındaki referandumu atlattıktan sonra bu güç ortaklığı yeni girişimlerle tazelenecek gibi duruyor. İki lider de, Rusya ile yakın temasta olarak, benzer politik vizyona sahip olduklarını gösteriyor. Yine Bulgaristan’ın AB üyesi olması, Türkiye’nin de henüz üye olmasa bile o statüye tüm kimliğiyle ulaşacak dereceye gelmesi, ortak noktalardan hareket etme güdüsünü sağlamlaştırıyor. İlerleyen yıllarda yenilenmiş politik yaşamlarıyla iki ülkenin de Avrupa’nın yeni gözdeleri olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Türkiye, yakın komşuları başta olmak üzere, Dünya’nın güçlü ülkeleriyle özgüvenli bir ilişki sürdürürken, mağdur coğrafyalara el uzatarak ve mülteci konusunda şefkatli yüzünü göstererek, bu ülkelere hem ders vermiş, hem de gücünün ölçüsünü ispatlamış oluyor. Referandumda halka sorulacak Anayasa değişikliğinin dee kabul edilmesi halinde, ülkede yeni bir inovatif süreç başlayacağı belirtiliyor.

Towards a new future

Turkey will go on a referendum in April to pass the amendments made in 18 clause of the Constitution. President Recep Tayyip Erdogan, who made a strong statement in foreign policy and established close relations with Russia, congratulated his counterpart, Bulgarian President Rumen Radev, who had the same thoughts and who just started his duty, by telephone. In Bulgaria, on March 26, local elections will gradually determine the new government. Both countries will have a foundation for a new future in a sense.
Two border neighbors, Turkey and Bulgaria, continue to be on the agenda of the world on strategic grounds in the light of their efforts to politically rebuild the future of their country in the coming months. Rumen Radev, who recently started and entered the race as a candidate for the Socialist Party known for his pro-Russian line, became the new president of the country. Turkish President Recep Tayyip Erdoğan, who opened a new page on relations with Russia, congratulated his colleague who called for the need to develop relations with the same country. Under the leadership of the two leaders, Turkey and Bulgaria have many common issues.
As it is known, Prime Minister left his seat in the period of explaining that he would resign if Rumen Ridev won. On this development, Bulgaria will have elections to determine a new government on March 26th. Turkey will refer the amendment made in 28 articles of the Constitution to the citizens by going to referendum in April.
So both countries will begin to walk in a whole new way in the coming months. Bulgaria and Turkey, which are neighboring borders, have been in good communication for many years with their close relationships, common cultural ties, similar social and living styles. Erdogan and Radev are in a position to further strengthen their relations in the phone conversations they have made over the past few days. Bulgaria's local elections in March, it seems that this partnership will be renewed with new initiatives after Turkey has passed the referendum in April. Both leaders show that they have a similar political vision as a close partner with Russia. The fact that Bulgaria is an EU member, even if Turkey is not yet a member, has the capacity to reach that status with all its identity, reinforcing the motivation to act from common points. With the renewed political life in the following years, it is certain that the two countries will be the new eyes of Europe.
While continuing to have a confident relationship with the world's strongest countries, especially in the immediate neighborhood, Turkey continues to prove the extent of its power as well as teaching humanity to these countries by prolonging the victim's geographical reach and showing its compassionate face toward refugees. If the Constitutional amendment is accepted after the Referendum, it is stated that the new Turkey will quickly move forward.

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol