Yeni Tip Normalleşme

Koronavirüs pandemisi sonrası normal hayata dönüş başladı. Bu kapsamda 4 aşamalı bir normalleşme süreci öngörülüyor. Bu sürecin ilk adımı olarak bugün itibariyle pazar yerleri, AVM'ler, kuaförler ve güzellik salonları açılıyor. Normalleşmenin ikinci aşaması ise 27 Mayıs-31 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek olup, üçüncü aşama 1 Eylül-31 Aralık, dördüncü aşama ise aşının bulunması ile başlayacak. İlimizde ilk aşama nedeniyle hummalı bir çalışma gerçekleştiriliyor. Kırklareli Belediyesi ve işyerlerini açacak esnaf işyerleri dezenfekte etmek amacıyla çalışmalarını hızla sürdürüyor.


Koronavirüs ile mücadele çalışmaları devam ederken, hayat kademeli olarak normale dönmeye başlıyor. Normal hayata dönmek adına 4 aşamalı bir normalleşme planı öngörülüyor. 4 aşamalı normalleşme planında birinci aşama 11 Mayıs (bugün) başladı.
Pazar yerleri, AVM'ler, kuaförler ve güzellik salonları açılırken, normalleşmenin ikinci aşaması ise 27 Mayıs-31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Üçüncü aşama 1 Eylül-31 Aralık, dördüncü aşama ise aşının bulunmasının beklendiği 1 Ocak ve sonrası olarak planlandı.
65 yaş ve üstü ilk kez sokağa çıktı
65 yaş ve üstü ilk kez dün 11.00-15.00 saatleri arasında sokağa çıktı. Olumsuz bir gelişme olmazsa Ramazan Bayramı sonrası hafta içi bir gün sokağa çıkabilme imkanı tanınacak. Verilerde olumlu durumun sürmesi halinde ise haziran ayında 65 yaş ve üstü kişilerin sokağa çıkma yasağının tamamen kalkması planlanıyor.
Diğer aşamalar neleri kapsıyor
İkinci aşama kapsamında iç hat ve dış hat uçuşları 28 Mayıs'ta kademe kademe başlayacak. Pandemi ile mücadeledeki rakamlarına göre uçuşların başlaması Haziran ayında da olabilir. İlk etapta 19 ülkeye uçuş planlanıyor. Yurtiçi uçuşlarda, seyahat kısıtlamasının devam ettiği şehirlerde seyahat izni alarak yolculuk yapılacak. Yurt dışı uçuşlarda yolculara, pasaport gibi seyahat karnesi çıkarılacak. Bu yolcuların karnesinde gittikleri şehirler, kaldıkları yerler, kaç gün kaldıkları ayrıntılı olarak yazılacak. Olası bir vaka durumunda yolcunun kaldığı yer, çevresinde temas ettiği kişiler bu kapsamda saptanabilecek.
Eğitim kurumlarının durumu
Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Haziran sonrası bazı kurumları da açmayı düşünüyor. Bilim Kurulu onaylarsa yaygın eğitim veren tüm kursların açılacak. Sürücü kurslarının uygulama sınavında bir arabada sürücü adayıyla birlikte denetmen olarak görev yapan toplam 4 kişi bulunuyorsa, bunların sayısının azaltılması hedefleniyor. Spor salonlarının ise Haziran ayının son haftası açılması öngörülüyor. Sürücü okulları, dans okulları, futbol ve basketbol okullarının ikinci aşamada açılması planlanıyor. Diş hekimlerinin ve 1 Eylül'de göreve başlaması planlanıyor. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol