Yeni Doğan Canlandırma Eğitimi sona erdi

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Yeni Doğan Canlandırma” eğitimleri 12 Nisan Perşembe günü Royal Bilgiç Hotel’de düzenlenen sertifika ve kapanış töreni ile son buldu.
1998 yılından bu yana ülke genelinde düzenlenen “Yeni Doğan Canlandırma” eğitimleri bu dönem Kırklareli’nde 10-12 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Eğitimlere Kırklareli’nin yanı sıra Edirne’den de dahil olmak üzere toplam 67 sağlık personeli katıldı.

10-12 Nisan tarihlerinde NRP Uygulayıcı Eğitimi yapıldı. Gerçekleşen eğitimde başarı elde eden 61 sağlık çalışanı 12 Nisan Perşembe günü Royel Bilgiç Hotel’de düzenlenen sertifika töreninde sertifikalarına kavuştu. Saat 14:00’da başlayan törende Personel Destek Hizmetleri Başkanı (NRP Kurs Sorumlusu) Demet Aydoğdu kurs hakkında bilgi verdi. Aydoğdu konuşmasında toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlendiğini dile getirerek “Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca süre-
cek sonuçlar doğurmaktadır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda bilgili ve becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Yeni Doğan Canlandırma Programı (NRP) yürütülmektedir. Her yenidoğanın, yeterli bir resusitasyona hakkı vardır, program kapsamında yurt çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir. Sağlığın önemli bir göstergesi olan bebek ölüm hızı binde 7.3 (THSK 2016) tür. Postneonatal dönem ölümlerinin azaltılmasına yönelik sürdürülen bağışıklama, ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla postneonatal bebek ölümleri azalmaya başlamış, neonatal dönemdeki ölümler ön plana çıkmıştır. NRP uygulayıcı eğitimlerinde Amerikan Pediatri Akademisi/Amerikan Kalp Birliği (AAP/AHA) kurs kitabının Türkçe çevirisi kullanılmakta olup 2016 yılında tıbbi gelişmeler doğrultusunda gözden geçirilerek revizyonları yapılmıştır. Bu kapsamda ilimizde 10-12 Nisan 2018 tarihlerinde NRP Uygulayıcı Eğitimi yapılmış olup söz konusu eğitime Kırklareli ve Edirne İllerinde görevli 67 sağlık personeli katıldı. Eğitim Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da görevli Sağlık Bakanlığı eğiticilerinin katılımı ile gerçekleştirilerek, beceri kazandırmaya yönelik bu uygulamalı eğitim sonunda katılımcılara sertifika verildi” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol