Yayla Meydanındaki dönüşüm AB katkısıyla bir adım öteye taşınacak

Bir süre önce Yayla Meydanında gerçekleşen dönüşüm sayesinde, bölge hak ettiği tarihi ve turistik alan haline gelmeye başlamıştı. Bu dönüşümü devam ettirmek adına Kırklareli Yayla Meydanı Sivil Mimari Cephe-Sokak-Yol Otopark Düzenleme Projesinin AB katkısıyla hayata geçirilmesi planlanıyor. Ağustos ayı Belediye Meclisinde AB ve YÖK Komisyon Başkanı Coşkun Toklucu’nun konu ile ilgili dilekçesi, ilgili komisyona havale edildi…

Kırklareli Belediye Meclisinin Ağustos ayı toplantısında “Yayla Meydanı Cephe ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında AB ve YÖK Komisyon Başkanı Coşkun Toklucu’nun 20.07.2020 tarihli dilekçesi görüşüldü ve ilgili komisyona havale edildi. Dilekçede, Yayla Meydanındaki dönüşümün AB katkısı ile devam ettirilmesi planlanıyor.
Konu hakkında verilen dilekçede şu bilgiler kaydedildi;
“Kırklareli yerleşim alanı olarak gerek Aşağıpınar ve gerekse arkeolojik kazılardaki bulgulardan neolotik dönemlere dayanmakta ve Anadolu ile Balkanlar - Avrupa, Ege’den Trakya’ya gelen kültürlerin ve Karadeniz’den gelenlerin yine Balkanlara açıldığı kavşak noktası olarak çok eskilere dayanmaktadır. Bu itibarla ilimiz tarihi ve kültürel birçok zenginliği barındırmaktadır.
Bölgemiz; Kırklar Şehitliğinin bulunduğu tepe ve civarında Bulgarların, bugünkü Yayla meydanının bulunduğu alanda Rumların ve bu yerleşimlerin daha alt kısımlarında Musevi'lerin ve Hızırbey Külliyesi ve etrafında Osmanlı nüfusunun yoğunlukta olduğu renkli bir kültür mozaiğine sahip olmuş ve bu kültürel zenginliğin bazı örnekleri günümüze kadar gelmiştir. Tabii olarak bu zengin kültür mozaiği kendi dönemlerinin mimarisine de yansımıştır.
Günümüzde daha çok Yayla Meydanı ve civarındaki sivil mimarlık örnekleri yapıların bir arada görülebildiği, Yayla Meydanı ve etrafının tarihi değerine yaraşır hale getirilmesi ve o tarihi atmosferi daha iyi yansıtarak ilimizin tarihi ve turistik meydanı haline getirilmesi için Belediye Başkanlığımız, Kırklareli Valiliği İI Özel İdaresi, Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve değerli Kırklarelili Kültür dostu bazı iş adamlarımızın teşebbüsleri ile Yayla meydanı hak ettiği tarihi ve turistik alan haline gelmeye başlamıştır.
Bu proje ile daha önce yukarıda saydığımız kişi ve kurumlarımızın yapmış olduğu çalışmaları bir adım öteye taşımak için tarihi Yayla Meydanında;
1-Meydanı çevreleyen ve tescilli olmayan veya tescilli olup restorasyonu yapılmamış tüm binaların meydana bakan cephelerinin bu meydanın tarihi ve kültürel değerine uygun hale getirilmesi için cephe düzenlemelerinin dokuya uygun halde düzenlenmesi,
2- Yayla meydanına gerek kendi araçları ile gerekse tur otobüsleri ile gelen yerli ve yabancı turistlerin araçlarının rahat bir ulaşım sağlayarak park edebilecekleri, Yayla meydanından Yeni devlet hastanesi istikametinde uygun parsellerin kamulaştırılarak otopark haline getirilmesi,
3- Yayla meydanına ulaşımı sağlayacak olan Yeni devlet hastanesine Yayla Un fabrikasından dönen kavşaktan başlayarak Yayla meydanına gelen yolun sokak ve cephe düzenlemelerinin yapılarak görüntü kirliliğini kaldırmak ve yol boyunca turizme yönelik kafe, el sanatları, yöresel ürün standları, kafeler, yöre mutfağından ev yemekleri sunan küçük şık restoranlar gibi turizme hizmet eder niteliğe büründürülmesi halinde Yayla meydanı tarihi ve turistik çekim gücüne kavuşur ve İlimiz ekonomisine önemli katkı sağlayabilir.
Bu amaca ulaşmak için;
1- İlk önce daha önce İTÜ Mimarlık Fakültesi hocaları ve öğrencileriyle yapmış oldukları Yayla Meydanı Sivil Mimari Örnekleri ve Koruma Amaçlı taslak planı altlık olarak ve esas alınacaktır. Belediye Başkanlığı tarafından Kırklareli İl Özel idaresinde toplanan Kültür Fonundaki kaynaktan talepte bulunarak, proje çizimlerinin hazırlatılması ve Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayından geçirilmesi, onaylanan projelere uygun keşif özetlerinin çıkarılması ve dosyalarının uygulama için proje başvurusuna eksiksiz hazır hale getirilmesi,
2- Projenin bütünü, Yol düzenlemesi. Cephe düzenlemesi, otopark düzenlemesi olarak 3 etap halinde; bir etabının Trakya Kalkınma ajansı proje desteği ile, bir etabının IPA Sınır Ötesi İşbirliği programı proje desteği ile ve bir etabının ise Valilik Kültür fonu; Kültür Bakanlığı katkısı ve yine IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır ötesi program veya Karadeniz programına proje başvuruları yapılarak gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol