Yayla Bağ Bozumu Şenliği Kırklareli’ni şenlendirdi!

“Üzüm Kenti” Kırklareli’nde her yıl Eylül ayında bağ
bozumunun kutlanması amacıyla gerçekleştirilen “Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri”nin 8’incisi dün Yayla Mahallesi’nde kutlandı. Sabah saatlerinde Kırklareli Valiliği önünden hareket eden Şenlik Korteji’nin yürüyüşü ile başlayan şenlikler, ilerleyen saatlerde sayısız etkinlikle devam etti.
Şenlik, havanın da açık ve güneşli olmasının etkisiyle
Kırklarelili vatandaş tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı

Hasat mevsiminin gelişi ile emeklerinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşayan yöre halkının bu sevincini pekiştirmek ve kültürel değerlerimizi yaşatmak adına ilimizde her yıl Eylül ayında kutlanan “Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri”nin 8’incisi 23 Eylül 2016 Cuma günü gerçekleştirildi. Kırklareli Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen Bağ Bozumu Şenlikleri’nin adresi yine Yayla Mahallesi olurken, havanın da açık ve güneşli olması itibariyle Kırklarelili vatandaş tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı.
Korteje çok sayıda katılım
“8. Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri”, dün sabah saat 11.00’de Kırklareli Özgürlük Meydanı’ndan hareket eden Şenlik Korteji ile başladı. Meydandan Fevzi Çakmak Bulvarı üzerinden Yayla Mahallesi’ne gerçekleştirilen yürüyüşe; Kırklareli Belediye Başkanı’nın yanı sıra, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Seyfi Meriç, Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Gider ve Adem Sevim, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, Kırklareli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş ve Meclis Başkanı Erdoğan Semerci, Kırklareli ZMO İl Temsilcisi Erol Özkan, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, Kırklareli İl Mahalli İdareler Müdürü Alaeddin İkican, diğer kurum ve kuruluş yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Şenlik korteji şehir merkezinde vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.
“Etkinliklerimizi
ulusal hale getirmek istiyoruz”
Yayla Mahallesi’nde sonlanan yürüyüşün ardından, Bağ Bozumu Şenlikleri’nin kutlandığı Yayla Parkı önündeki meydanda etkinlikler başladı. Açılış konuşmasının ardından Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Seyfi Meriç konuşma yaptı. Konuklara hoş geldiniz diyerek söz başlayan Meriç, konuşmasına şöyle devam etti: “Bağ bozumu etkinliği üzümün, bağların gelin olma günüdür bana göre. Bu anlamda üzüm kenti olan Kırklareli’nin üzümüyle ve üzüm ürünleriyle tüm Türkiye’de tanıtılması gibi bir amacımız var. Buna yönelik olarak da, Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu etkinliklerimizi, ilk önce yerel, daha sonra bölgesel ve en sonunda da ulusal hale getirmek istiyoruz. Bu konuda buradan şunu itiraf etmek istiyorum. Sevgili Belediye Başkanımız ve Belediye Başkan Yardımcıları ile birlikte tüm çalışanları, bu işe inanın ki çok emek verdiler, çok katkı sundular. Huzurlarınızda onlara özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu etkinlik kolay gerçekleştirilmedi; inanın çok emek harcadılar. Huzurlarınızda Kent Konseyi Yürütme Kurulu’na, ancak bunların içerisinden özellikle iki yürütme kurulu üyemiz Sevgili Ali Çakır ve Necdet Göç’e ayriyeten teşekkür etmek istiyorum. Emeklerini inkar etmemek gerekiyor. Asıl etkinliklerimiz meydanda. Hepinize keyifli bir gün diliyorum.”
“Kültürümüzü
kaybettiğimiz
zaman kendimizi de kaybederiz”
Meriç’in ardından, şenliğin diğer ev sahibi Kırklareli Belediye Başkanı konuşma yaptı. Başkan’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“8. Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri”ne hoş geldiniz diyerek sizleri selamlıyor, hepinize saygılarımı sunuyorum. Yine Kırklarelimiz adına bir başka önemli programa katılan Sayın Valimiz’in de bu vesileyle en iyi dileklerini, saygılarını ve selamlarını iletmek istiyorum. Bugün önemli bir etkinliği yaşıyoruz hep birlikte. Bunun önemi hem bir kültürel değerimizi, bir ananemizi yaşatıyor olmamızdan; hem de üreticimizin, çiftçimizin, bağcımızın, alın terini bugün itibariyle taçlandırmaktan geliyor. İktisadi faaliyetler kadar tabi kültürümüzü de yaşatmak önemli. Çünkü kültür bizim kimliğimiz; onu kaybettiğimiz zaman kendimizi de kaybediyoruz. İlimiz hepinizin bildiği gibi sosyo-ekonomik refah seviyesi itibariyle Türkiye illeri arasında ilk 15 arasında yer alır. Kırklareli bir huzur beldesi, kültür beldesi; bundan sonra da bu konumunu geliştirmeye devam edecek. Gerek hükümetin sağladığı imkanlar, gerek belediyelerimizin gerekse, burada yer alan özel sektör kuruluşlarımızın gayretleriyle bu sahip olduğu iktisadi ve sosyal verileri daha ileriye taşıyacaktır. Yine kültürel varlıklarını, kültürel geleneklerini de korumaya devam edecektir. Büyük Atatürkümüz’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık yolunda emin adımlarla ilerleyecektir. Onun da teminatı Kırklarelimiz’in güzel insanlarının kararlılığıdır. Onların benim de çok yakından bildiğim karakterleridir. Bu duygu ve düşüncelerle şenliğimizin hayırlı olmasını ve daha güzel işlere vesile olmasını temenni ediyorum. Şenliğin yaşatılmasında, devam ettirilmesinde, tertip edilmesinde başta Belediye Başkanımız olmak üzere, belediye çalışanlarımıza, Kent Konseyi Başkanlığımız ve yönetimine, yine destek veren bütün özel ve kamusal kurum ve kuruluşlara ben de teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olması dileğiyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”
Sayısız etkinlik
düzenlendi
Yapılan konuşmaların ardından Halk Oyunları Ekibi’nin folklor gösterisi ile renklenen meydanda, şenliğin açılış kurdelesinin kesilmesi ile birlikte, katılımcılara üzüm ikram edildi.
Akabinde, Kırklareli Bağ Bozumu temalı Nurdan Güven’in Yağlıboya Resim Sergisi ile KIFSAD tarafından düzenlenen Fotoğraf Sergisi’nin açılışı yapıldı. Serginin gezilmesinin ardından yine meydanda gerçekleştirilen bir başka etkinlik ziyaret edildi. Bulama, Üzüm Pekmezi ve Kirece Yatırılmış Pekmezli Kabak Tatlısı gibi geleneksel yemeklerin uygulamalı olarak yapıldığı yerde, konuklar bu ünlü lezzetlerimizin nasıl yapıldığını görme fırsatı buldu.
Şenlik alanındaki bulamadan pekmeze, erişteden reçele kadar sayısız yöresel ürünün sergilendiği stantların gezilmesinin ardından, “En İyi Bağ Üreticisi” yarışma sonuçları açıklandı ve seçilenlere ödülleri takdim edildi.
Öğleden sonra yöresel ikramlıkların dağıtımı, Yerel Tohum Takas Etkinliği ve Hardaliye Yapım Atölyesi’nin ardından Papazın Evi’nde “Papaz Karası Üzümü” konulu söyleşi ve Yöresel Peynir Tadım Etkinliği gerçekleşti.
“Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri”nin 8’incisi, akşam saat 19.00’da Kırklareli Kent Konseyi Halk Müziği Korosu’nun yine Yayla Mahallesi’nde verdiği konser ile son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol