“Yapılan düzenlemelerle isteğimiz; hepimizin daha sağlıklı ve güvenli şehirlerde yaşamasıdır”

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz TBMM Genel Kurulunda, Coğrafi Bilgi Sistemleri Kanunu üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Minsolmaz konuşmasında; 3194 sayılı İmar Kanunu başta olmak üzere yapılan pek çok düzenleme hakkında Meclisi bilgilendirerek; “Yapılan düzenlemelerle murat edilen, hepimizin daha sağlıklı ve güvenli şehirlerde yaşamasıdır” temennilerini iletti…

Adalet ve Kalkınma Partisi Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuştu. Minsolmaz, 3194 sayılı İmar Kanunu, İskan Kanunu, Gecekondu Önleme Kanunu, Yapı Denetimi Hakkında Kanun, Kıyı Kanunu ve Coğrafi Bilgi Sistemlerine ilişkin düzenlemeler yapıldığını ifade ederek, “Yapılan düzenlemelerle murat edilen, hepimizin daha sağlıklı ve güvenli şehirlerde yaşamasıdır” temennilerini iletti. Şehitlerimize Allahtan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Minsolmaz şunları kaydetti; “Bu üzücü gündem içerisinde görüştüğümüz kanunun ikinci bölümüne geldik. Burada parti gruplarının tamamıyla, komisyonumuzun çalışmasıyla Türkiye’de şehircilik ve imar adına gerçekten önemli maddeleri bu kanun içerisine derç edilmiş oldu. 

Kanunda en çok; 3194 sayılı İmar Kanunu, İskan Kanunu, Gecekondu Önleme Kanunu, Yapı Denetimi Hakkında Kanun, Kıyı Kanunu ve Coğrafi Bilgi Sistemlerine ilişkin düzenlemeler yapıldı.
Kanun içerisinde İmar Plan değişikliklerinin parsel bazında yapılamayacağı, minimum ada bazında yapılacağı temel hükmü getirildi. Ada bazında yapılacak imar plan değişiklikleri içinde, adada mülkiyeti bulunanların tamamının rızasının alınması gibi önemli bir madde de bu kanun içerisinde yer aldı. Plan değişikliklerinden oluşan değer artışının kamu lehine kalması hepimizin uzun yıllardır özlediği ve olması için çaba sarf ettiği bir husustu. Ve yine imar değişikliklerinden elde edilen değer artışının; yapılaşma, şehircilik, depreme dayanıklılık ve sağlıklı şehirler oluşması adına, kamunun kullanacak olması, bu kanunla sağlandı. Ruhsata aykırı yapıların, üçüncü şahıslar adına mağduriyet doğurmaması için, yine bence reform değerinde olan bir madde ile proje eklerine aykırı olan yapıların tapu kaydına beyanlara şerh edilmesi gibi önemli bir madde bu kanun içerisine getirilmiş oldu.
Burada amaç; herhangi bir şekilde bilerek yapılan proje aykırılıklarının, ruhsata yapılan aykırılıkların, üçüncü kişileri hiçbir şekilde mağdur etmeyeceği gerçeğinin kabul edilmesidir.
Yine Yapı Kayıt belgesi alan yapıların, depreme ilişkin güçlendirmelerinin yapılması hususunda çok önemli bir madde ile beraber deprem güvenliğine katkı sağlayan bir madde de bu kanun içerisinde yerini almış oldu.
İmara ilişkin davaların uzun yıllar alması, dolayısıyla bu davaların çabuk sonuçlanması için ivedi yargılama usulü içeren bir düzenleme maddenin içerisinde yer aldı. Lisanlı Harita Kadastro bürolarıyla, mühendislik büroları arasında yaşanan sıkıntıların çözülmesi amacıyla önemli düzenlemeler yine kanun içerisine getirilmiş oldu.
İmar ile ilgili süreçler hepimizi ilgilendiriyor. Büyükşehir olmayan illerde, İmar sürecini İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisinin kararları çerçevesinde yürütmeye çalışıyor. Ama temel olarak hepimizin uğraştığı; siyaset farkı gözetmeksizin, mücadele edilen temel sorun; kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesidir. Kanun içerisinde kaçak yapılaşmayla etkin mücadele edilebilmesi için cezaların uygulamalarında yapılan yeni düzenlemelerin de yer aldığının bilinmesi gerekiyor.
Bu yasa çalışmasına tüm partilerin katkıda bulunduğunu daha önde de belirtmiştim. Yaşadığımız deprem gerçeği, yapılan imar planlarının, yapıların, bu yapılara ilişkin daha sonradan yapılan tadilatların, güçlendirmelerin ne kadar önemli olduğu gerçeğini bizlere her fırsatta gösteriyor. Bunları maalesef vatandaşlarımızın canlarıyla, mal kayıplarıyla ödemekteyiz. Tüm bunların son bulması için söz konusu kanunda yapı denetimine ilişkin önemli düzenlemeler bulunmaktadır.
Yapılan düzenlemelerle murat edilen, hepimizin daha sağlıklı ve güvenli şehirlerde yaşamasıdır.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol