YEŞİL BİNALAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir yönetmelik yayınlayarak binalar ve yerleşim alanlarının da yeşil olması konusunda ayrıcalık yaratan bir uygulama başlattı. Buradaki yeşil; bildiğimiz yeşil rengi değil, 'çevresel duyarlılık anlamındaki yeşildir.
Bundan daha önceliklerimiz mutlaka var ama, bina ve yerleşim yerleri oluşturulurken veya bu mekanlar kullanılırken çevrede katı-sıvı-gaz atıklarıyla yaratılan kirlilik, görsel kirlilik, ekonomik ve sosyal kirlilik vb. daha birçok çarpık yapılaşmalar mevcut. Ancak; önem derecesi düşük bile olsa, bu olumsuzluğu giderme anlamındaki bu girişimi olumlu bir gelişme olarak görüyorum.
Bu yeni düzenlemede nelerin olduğu konusuna bir göz atalım isterseniz. Öncelikle, bu yönetmeliğin amacı nedir?
Amaç
MADDE.1 - Bu Yönetmeliğin amacı; binanın doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanarak çevresel etkilerini azaltmak için sürdürülebilir yeşil binalar ile sürdürülebilir yerleşmelerin değerlendirme ve belgelendirme sistemlerinin oluşturulması, belgelendirme süreçlerinde rol alacakların görev, nitelik ve sorumluluklarının belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Neyi kapsadığı konusu ise;
MADDE.2 -Bu yönetmelik, mevcut ve yeni binalar ile yerleşmelerin teknik özelliklerini ve gereksinimlerini dikkate alarak çevresel, sosyal ve ekonomik performanslarının ve sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesini ve belgelendirilmesini kapsar.
Bina ve yerleşim alanlarındaki yeşillenmenin esasları nedir? Nasıl yapılacak ve hangi kurum ya da kuruluşlarca belgelendirilecek?
Genel esaslar
MADDE.5 -(1) Bakanlık, sürdürülebilirliğin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konularında çalışarak iş ve işlemleri yönlendirmek üzere bir Daimi Komite teşkil eder.
(2) Daimi Komite üyeleri iki yılda bir Bakanlıkça yenilenir.
(3) Binalar ile yerleşmelerin sürdürülebilirliği, binanın teknik karakteristiklerini ve fonksiyonlarını dikkate alan çevresel, sosyal ve ekonomik performansları değerlendirilerek tanımlanır. Bu performans göstergeleri dışında herhangi bir başka özellik binaların veya yerleşmelerin sürdürülebilirliği ile ilişkilendirilemez.
(4) Daimi Komite tarafından, binalar ile yerleşmelerin belgelendirilmesine ilişkin performans kriterleri ve bunların ağırlık yüzdeleri tayin edilir. Plan, fen, sağlık ve çevre şartları ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerinde ve zorunlu standartlarda getirilen asgari kriterler, performans kriterlerine ve ağırlık yüzdelerine dahil edilmez.
(5) Bina sahibi veya yerleşmelerin temsilcileri, ilgili belgelendirme kuruluşunun değerlendirme kılavuzuna uygun olarak, proje müelliflerine veya sürdürülebilirlik uzmanlarına hazırlattığı belgelerle birlikte sürdürülebilir yeşil bina belge başvurusunu, Bakanlıkça yetkilendirilen belgelendirme kuruluşuna yapar. Belgelendirme kuruluşu, değerlendirme uzmanlarının düzenleyeceği değerlendirme raporu sonucuna göre, sürdürülebilir yeşil bina veya sürdürülebilir yerleşmeler belgesini düzenler veya başvuruyu geri çevirir.
(6) Belgelendirme kuruluşları tarafından değerlendirilen ve belgelendirilmeye hak kazanan binaların veya yerleşmelerin, Daimi Komite tarafından belirlenen ulusal yeşil bina veya sürdürülebilir yerleşmeler logosunu kullanmasına izin verilir.
(7) Sürdürülebilir yeşil bina ile sürdürülebilir yerleşmeler belgesi almak isteğe bağlıdır.
(8) Bu Yönetmelik kapsamında belgelendirme kuruluşları tarafından Bakanlığa iletilecek bilgilerle ilgili işlemler, Bakanlık tarafından kurulan ve çevrimiçi olarak işletilen Ulusal Yeşil Bina Bilgi Sisteminde (UYBBS) gerçekleştirilir ve yayınlanır.
(9) Sürdürülebilir yeşil bina ile sürdürülebilir yerleşmelerin değerlendirme ve belgelendirme sistemlerine ilişkin iş ve işlemler Bakanlığın izin ve denetimine tabidir.
Bu uygulama için gerekli olan 'Daimi Komite', 'Belgelendirme Kuruluşu' ve 'Sürdürülebilirlik Uzmanları'nın nitelikleri, görev, yetki ve sorumlulukları yine bakanlığın inisiyatifinde oluşturulacaktır.
Bütün bunlar çağdaş ve modern bir yaşam için iyi, güzel de; birçok konuda olduğu gibi, hatırı sayılır bir bedelin yurttaş tarafından karşılanacak olması bence biraz manidardır.
YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI ŞÖYLE OLMALIDIR…
Sokak hayvanlarının korunması, beslenmesi, bakımı vb. konularda, ilimiz Belediye Başkanlığı'nın bir şeyler yaptığını inkar edemeyiz. Hatta, birçok kentten belki de daha ileri bir durumda da olabilir. Ancak; hala çok yetersizdir. Avrupa kentleri kıyaslamasında, sosyal ve modernite açısından birçok Anadolu kentini geride bırakmış bir Kırklareli'nin daha farklı olmasını beklerim.
Sokak hayvanlarının beslenmeleri ve yaşamları açısından gerek kendi sorunları, gerekse burada yaşayan insanlar üzerindeki olumsuzluklar, yerel yönetimlerce yapılacak katılımcı düzenleme ve uygulamalarla minimuma indirilebilir. İlimizde bu çalışmalara ciddi ciddi destek verebilecek STK ve bireylerin var olduğunu düşünüyorum.
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol