YEKA’da revizyona gidiliyor

Kırklareli İl Genel Meclisi Şubat ayı meclis birleşimlerini geçen hafta içerisinde sonlandırdı. Birçok maddenin görüşülüp karara bağlandığı mecliste görüşülen önemli konulardan birisi de Rüzgar Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEKA) hakkında Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapordu. Rapora göre YEKA alanlarının yeniden değerlendirilmesine karar verildi ve revizyona gidilmesi talep edildi.

Meclisin Şubat ayı 5’inci birleşiminde görüşülen YEKA maddesi hakkında Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporu Gürcan Kırım okudu.
“Uzman görüşleri rapor
ekimizde mevcuttur”
İl Genel Meclis Üyesi Gürcan Kırım rapora şu ifadelerle başladı; “İl Genel Meclisinin 08.01.2019 tarih ve 36 nolu kararına istinaden, Rüzgar Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEKA)alanları içerisinde yer alan ilimiz Demirköy ve Vize ilçelerinin incelenerek, YEKA alanlarının ne anlama geldiği, ilimize olası etkilerinin neler olacağı konusunda uzman kişilerle ortak bir çalışma yapılması hakkında Komisyonumuz gerek uzman ve gerekse kendi arasında yapmış olduğu değerlendirme çalışma sonucunda aşağıdaki kanaate ulaşmıştır. Uzman görüşleri rapor ekimizde mevcuttur.”
“Vize-Demirköy’ün güneş ve
rüzgâr enerjisine dayalı YEKA ilan edildiği belirtildi”
İlimizden Demirköy ve Vize’nin bazı bölgelerinin YEKA içerisinde kalacağı kaydedilerek, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları'nı (YEKA) belirlendiğini ilan etti.
Resmi Gazete'nin 29 Eylül 2018 tarihli 30550 sayılı nüshasında yayımlanan ilana göre rüzgâr YEKA'sı için Edirne, Enez-Keşan, Kırklareli, Vize-Demirköy, Sivas, Kangal ve Gürün ile Eskişehir-Tepebaşı bölgeleri belirlendi. Resmi Gazete'de sınırları krokilerle ve listelerle gösterilen alanların Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği kapsamında güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı YEKA ilan edildiği belirtildi” ifadeleri kullanıldı.
Nedir YEKA?
Kırım YEKA hakkında bilgi vererek, “Yönetmelikteki tanımına göre YEKA, "kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde kurulacak büyük ölçekli kaynak alanları"dır. Başka bir deyişle kamuya ait büyük arazilerin, enerji santralleri ile değerlendirilmek üzere tahsisidir.
İlimiz Vize ilçesi ve Demirköy sınırlarında ilan edilen alan için il genel meclisince kabul edilen 1/25.000 lik plan 3.3.5.1 Yenilenebilir enerji kaynakları hükümleri doğrultusunda belirlenen alan için olumlu görüş bildirilmiştir” dedi.
“Bakanlık tarafından tekrar değerlendirilmesi
komisyonumuzun ortak
görüşüdür”
Belirlenen YEKA alanlarının kuş yolu üzerinde olduğundan bahseden Kırım, projenin ekolojik tahribat yaratacağını belirterek, “Ancak komisyon olarak yapmış olduğumuz çalışmada ilan edilen alanın ormanlık olması, kuş göç yolu üzerindeki stratejik konumun göz önünde bulundurulması ve yerleşim yerlere bazı yerlerde yakınlık mesafesinin 500 metrenin altında olması bölgemizde ki ekolojik tahribatın etkileri ile birlikte kümülatif etki değerlendirilmesi yapılarak ve kurumlardan gelecek görüşlerle ve rapor almış olduğumuz tavsiye niteliğinde ki kararla (eklerimizle birlikte) ilgi bakanlık tarafından tekrar değerlendirilmesi komisyonumuzun ortak görüşüdür” şeklinde konuştu.
“Revizyona gidilmesi
konusunda hem fikiriz”
Komisyon olarak kararlarının revizyona gidilmesi yönünde olduğundan bahseden Gürcan Kırım, “YEKA alanları; Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerine ulaşması açısından çok önemlidir.
Komisyonumuz, yarar ve zararları dikkate alıp, doğaya, insana, tüm canlılara, geleceğe zarar vermeden YEKA alanlarının belirlenmesi ve 1/25.000 planlarda buna göre revizyona gidilmesi konusunda hem fikirdir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Rapor oy birliği ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol