Vize’de sınırları aşan proje

Avrupa Birliği Başkanlığı’nca yürütülen Interreg-IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi işbirliği Programı kapsamında Vize Kaymaklığı’yla Bulgaristan’ın Primorsko Belediyesi ortak çalışması “Bizim Tarihi Zenginliğimiz” projesi hayata geçiriliyor. Proje çerçevesinde Primorsko'da Novo Panicharevo köyünde yer alan tarihi binanın restorasyonu ve Vize’de bulunan Eski Kız Sanat Okulu'nun yeniden düzenlenerek Turizm, Kültürel, Tarihi ve Doğal Merkezi'nin oluşturulması amaçlanıyor. Proje tutarı 479.147.08 Euro olarak belirlendi.

Vize Kaymakamlığı tarafından duyurulan projeye ilişkin bir bilgilendirme yazısı paylaşıldı. 11 Eylül tarihinde projenin açılış toplantısının yapıldığı belirtilerek, “Avrupa Birliği Başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi işbirliği Programının İkinci Teklif Çağrısı kapsamında desteklenen ve uygulamasına başlanmış olan "Our Historical Hcritagc/ Bizim Tarihi Zenginliğimiz" isimli ve CB005.2.21.001 sayılı proje kapsamında 11 Eylül 2019 tarihinde Çarşamba günü saat 11.00'da Primorsko Belediyesi toplantı salonunda proje temsilcilerinin katılımıyla açılış toplantısı düzenlenmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Proje bedeli 479 bin Euro
Projenin uygulanma tarihinin 24 ay süreceği kaydedilerek, “Vize Kaymakamlığı/Vize İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği ve Primorsko Belediyesi tarafından ortaklaşa olarak yürütülen proje 24 Temmuz 2019-23 Temmuz 2021 tarihleri arasında. 24 ay süreyle uygulanacak ve proje kapsamında iki bölgenin kültürel miraslarının korunması ve kültürel miraslarından yararlanılarak bölgelerin turizm çekiciliğinin arttırılması ve sınırötesi iş birliklerinin güçlendirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir.
Projenin toplam tutarı 479.147.08 Euro'dur” denildi. Projenin kapsamından bahsedilerek, “Proje kapsamında Primorsko'da Novo Panicharevo köyünde yer alan tarihi binanın korunması ve ziyaretçi merkezi olarak kullanılmasına yönelik ve Vize merkezinde yer alan Eski Kız Sanat Okulu'nun Vize'de ilk olacak Turizm., Kültürel, Tarihi ve Doğal Merkezi'nin oluşturulması için restorasyon çalışmaları yapılacaktır” sözleri sarf edildi.
“Sınır ötesi bölgede gelişmiş nüfus entegrasyonu sağlanması beklenmektedir”
Hayata geçirilecek proje ile hedeflenen şeylerden bahsedilen açıklamada, “Projenin hedefi; sınır bölgesinde yer alan bu iki önemli tarihi mekanın restorasyon çalışmaları ve proje faaliyetlerinin gerçekleştirilmesiyle bu iki önemli alanda doğal, kültürel ve tarihi miras ve ilgili altyapıdan daha iyi faydalanılarak sınırötesi alanının turistik cazibesinin arttırılması amaçlanmaktadır. Projenin sonuçlan arasında: iki yeni turistik alanın yenilenmesi ve kurulması, sınır ötesi bölgesinde işbirliğinin geliştirilmesi için uygun ortamın yaratılmış olması, turizm faaliyetlerin gelişimi için ihtiyaç duyulan altyapının iyileştirilmiş olması: sınır ötesi bölgenin çekiciliği, cazibesi ve canlılığının artırılması; sınır ötesi bölgede gelişmiş nüfus entegrasyonu sağlanması beklenmektedir” şeklinde ifadeler yer aldı.
Açıklamaya şu cümlelerle son verildi; “Proje faaliyetleri kapsamında Primorsko - Novo Panicharevo köyünde yer alan tarihi binanın korunması ve ziyaretçi merkezi olarak açılması; Vize merkezinde yer alan İlk Turizm, Kültürel, Tarihi ve Doğal Merkezin oluşturulması ve açılması; Primorsko'da tur operatörleri, turizm ile ilgili kişilere yönelik "Sınır ötesi bölgede Primorsko-Vize'de kültürel ve tarihi turizmin geliştirilmesi" altında bilgilendirme forumun yapılması; Vize llçesi'nde gençlere yönelik "Arkeolog olmak istiyorum" çalışmanın gerçekleştirilmesi ve Primorsko'da proje sonuçlarının halka sunulacağı bir basın toplantısı yapılması planlanmıştır.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol