Vize Endüstri Meslek Lisesi’nin akıbeti ne olacak?

Kırklareli İl Genel Meclisi Kasım ayı birleşimlerine devam ediyor. Meclisin 12’nci birleşiminde Vize Endüstri Meslek Lisesi’nin akıbeti ile alakalı rapor ve okulun son durumu görüşüldü. 2015-2016 öğretim yılı içerisinde yeni okul binasının yapım işi yatırım planına alınmış olmasına rağmen türlü aksaklıklar dolayısıyla okulun yapımına henüz başlanmadı. Atıl durumda bulunan lise binasının akıbetinin ne olacağı belirsizliğini korurken, öğrenciler eğitimlerini Belediye garajı ve halk eğitimi binasında bulunan salonda sürdürüyor.

16 Kasım tarihinde yapılan birleşimde görüşülen Vize Endüstri Meslek Lisesi’nin yapımı ile ilgili konuda Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu raporu görüşüldü. Çetin Şinikoğlu tarafından okunan raporda, Vize Endüstri Meslek Lisesi binasının boşaltıldığı binanın atıl durumda olduğu, okula kayıtlı öğrencilerin Belediye garajı ve halk eğitimi binasında bulunan salonda eğitimlerini devam ettirdikleri görüldüğünden bu sorunun araştırılıp, çözüme kavuşturulması gerektiği belirtildi.
“Burada eğitim gören öğrencilerin başına bir şey gelirse bunun sorumluğunun kimin olacağı, hangi kurumun sorumlu olacağı belli değildir”
Şinikoğlu hem liseye hem de öğrencilerin eğitim gördükleri salonlara giderek incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Yetkili kişilerle görüştüklerini kaydeden Şinikoğlu, “ Komisyonumuz Meslek Lisesi Okul Müdürü ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile görüşülerek konu ile ilgili bilgi almış ve öğrencilerin eğitim gördükleri yerleri de görerek incelemelerde bulunmuştur. Belediye garajına ait binada Meslek Lisesinin Metal ve Torna tesviye bölümü öğrencilerinin bir arada eğitim gördüğü, eğitim gördüğü salonun büyüklük olarak öğrencilerin araç ve gereçlerine yetmediği güvenlik ve emniyet açısından yeterli tedbirlerin olmadığı, birçok eğitim malzemesinin üst üste yığılı şekilde durduğu, burada eğitim gören öğrencilerin başına bir şey gelirse bunun sorumluğunun kimin olacağı, hangi kurumun sorumlu olacağı belli değildir. Eski okulun oturulamaz raporu olduğu ve kararının bulunduğu yine yetkililerden edindiğimiz bilgiler dahilindedir” dendi.
Fiyat güncellemesinin sonrasında 2 milyon
200 bin TL’lik fark
Okul binasının neden henüz yapılmaya başlamadığıyla ilgili bilgi veren Çetin Şinikoğlu, Lisenin yapımının önceden yatırım planına alındığı yaklaşık maliyetinin de 11 milyon 100 bin TL olarak hesaplandığını belirtti. Şinikoğlu, “Daha sonra bu okulun ihalesi yapıldığı için 2017 yılında okul için çıkarılan keşif özeti ile ilgili yeniden fiyat güncellemesi yapılmış ve 13 milyon 300 bin TL olarak belirlenmiştir. Bu okulun yapım, için nakit olarak 2.200.000 TL ödenek gelmiş olup, bu paranın bir kısmı ile zemin etüdü gibi konular için harcama yapılmış ve halen nakit olarak 1961.45 TL bulunmaktadır” diyerek fiyat güncellemesinin sorun doğurduğunu ifade etti. Fiyat güncellemesinden sonra ortaya çıkan farkın karşılanması için yazının yazıldığını raporda belirten Şinikoğlu, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü keşif özetinde belirtilen işlerin fiyat güncellemesi yapıldıktan sonraki fiyat artışı %10'unu (toplam tutarın) geçtiği için ihaleye çıkamamıştır, ihaleye çıkmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü 07.06.2018 tarih ve 111 606 30 nolu sayı ile bakanlığa yazı yazılarak çıkarılan, fiyat artışının yani aradaki 2.200.000 TL'lik farkın onaylanmasını istemiştir Edindiğimiz bilgiye göre Milli Eğitim Bakanlığı yetkili biriminden henüz bu konu ile ilgili geri bir cevap yazısı gelmemiştir” dedi.
Konu 2019 yılına sarkarsa fiyatta artım yaşanabilir
Raporda maddi problemin çözülmediği takdirde 2019 yılında fiyatın artacağını belirten Şinikoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri kısa süre içerisinde bu fiyat artışını onaylamazsa yıl sonuna bu gün itibariyle çok kısa bir süre kalmıştır. 2019 yılına devreder ise yine fiyat güncellemesi yapılması gerekicek belki bu sefer daha fazla bir artış ile daha fazla ödenek gerekicek ve Vize Meslek Lisesi yapım işini maliye çok daha fazla arttıracaktır” şeklinde konuştu.
Raporun bir örneği de Milli eğitim
Bakanlığına gönderilecek
Herhangi bir kaza durumuyla karşılaşılmadan sorunun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Şinikoğlu, “Sonuç olarak il Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerimizin bu işi ivedilikle Milli Eğitim Bakanlığından takip edilerek, gerekirse Ankara'ya gidilerek bakanlık yetkilileri ile görüşüp, hangi makamda onay bekliyorsa yapmalıdırlar. Öğrencilerimizin derme çatma mekanlarda eğitim görmeleri, eğitim ve iş güvenliği açısından risk oluşturmaktadır. Aynı riski eğitimi veren öğretmenlerimizde taşımaktadır. Komisyon olarak bu konuda süren olumsuzluklar neticesinde öğrenci ve öğretmenlerimizin herhangi bir kaza durumuyla karşılamadan sorunu ivedilikle çözülmesini ilgili kurumlarımızın yetkililerine tavsiye ediyoruz. Bu komisyon raporunun bir örneğinin de Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilmesini konunun önemi ve aciliyeti olduğu için uygun buluyoruz. İş bu komisyon raporu bütün üyelerin ortak görüşü ile hazırlanmış olup, İl Genel Meclisinin takdirine arz ederiz” cümleleriyle raporu meclis üyelerine aktardı. Meclis üyeleri fikir birliğine vararak konunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söylediler. Kırklareli Gar Binası ile ilgili yapılan toplantıda Kırklareli Valisi Osman Bilgin’i de konuyla ilgili bilgilendirdiklerini söyleyen Üye Sadık Aykanat, Vali Osman Bilgin’in de konunun takipçisi olacağını söyledi. Bütün üyeler yaptıkları konuşmalarda okulun bir önce yapılarak öğrencilerin sağlıklı şartlarda eğitim görmesi gerektiğini belirttiler. Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Rapor oy birliği ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol