Velilerin ‘Okul Forması’ İsyanı!

Yeni Eğitim ve Öğretim döneminin açılmasına sayılı günler kala ilçemiz Uzunköprü'de velileri alışveriş telaşı sardı. İlçemizde geçen sene yeni liseye geçmiş bir öğrenci kıyafeti 500 ila 750 lira ödeyen veliler bu sene bin lira ile bin 200 lira arası fiyatlar ile karşılaşıyor. Bazı veliler aldıkları formaların değerini okul armasının yükselttiğini iddia ederek, “Polo tişörtten hırkasına kadar aynı kıyafetleri aynı renkte amblemsiz olarak başka yerden alsak fiyatın yarı yarıya düştüğünü görürsünüz, ama bir- iki noktada sınırlı satılan amblemli kıyafetlerin fiyatı üç katına kadar çıkıyor” dediler. 

2022-2023 Eğitim öğretim yılı, 12 Eylül’de ilk ders zilinin çalmasıyla başlayacak. Veliler de şimdiden kırtasiye malzemeleri, okul çantası, kıyafet gibi ihtiyaçları hazırlamaya başladı. Bu gider kalemlerinde en önemli yeri ise kıyafetler tutuyor. Temel okul kıyafetleri; okul arması bulunan tişört, pantolon ya da şort etek, hırka ya da benzeri üst giyecekten oluşuyor. Mağaza sahipleri fiyatların bu yılki artışına gerekçe olarak maliyetlerdeki yükselişi gösterirlerken, “Özellikle pamuktaki artış tekstil fiyatlarına yansıdı. Yine de velileri üzmeden, uygun fiyat belirlemeye çalışıyoruz. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de fırsatçılar çok, bunlara dikkat edilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulunuyorlar.

“AYNI KALİTEDE ÜRÜN SIRF OKUL
ABMLEMİ YA DA YAKASINDA BİR RENK ŞERİDİ EKLENEREK ÜÇ KATI KADAR
PAHALIYA SATILIYOR”

Bu yıl Liseye yeni başlayacak öğrenci üzerinden yaptığımız değerlendirmeye göre birer uzun ve kısa kollu tişört, bir adet pantolon ve bir adet hırkanın bir veliye maliyeti ortalama bin 200 lira olarak karşımıza çıkıyor. Veliler ise bu fiyatların abartılarak satıldığını ve okul kıyafetleri satında tekel oluşturulduğunu iddia ederek, “Aynı kalitede ve aynı renkte ürünleri amblemsiz olarak alsanız fiyatların yarı yarıyadan fazla düştüğünü göreceksiniz. Ama okul kıyafeti diye bir iki yerde satılan ve üzerine amblem dikilen formaların fiyatları üç katına kadar pahalı satılıyor. Amblem olmasa dahi yakasına bir renk şeridi eklenerek yine pahalıdan veriliyor. Burada bir fırsatçılık ve tekelleşme var” ifadelerine yer veriyorlar.

VELİLERİN YÜZDE 50’SİNDEN FAZLASININ KABUL ETMESİ DURUMUNDA OKUL KIYAFETİ VEYA KIYAFETLERİ BELİRLENEBİLİYOR

Geçen yıllarda düzenlenen yeni yönetmelikle okullarda öğrencilere belirli koşullarda serbest kıyafet giyme hakkı tanındı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğine göre; okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, velilerin yüzde 50’sinden fazlasının kabul etmesi durumunda okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebiliyor. Ayrıca bu yönetmelikte yer alan bir başka maddeye göre öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyebiliyor. Ancak söz konusu maddede “öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz” ifadesi yer alıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol