Vecdi Gündoğdu; “KOSGEB bir fiyasko”

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu “KOSGEB Kredileri” hakkında bir basın açıklaması yayınladı.

Gündoğdu açıklamasında ekonomide yaşanan karanlık tabloya bir can suyu, küçük bir destek olabileceği düşünülen KOSGEB’in 50 bin liralık “sıfır faizli işletme kredisi faiz desteği’nin” tam bir hayal kırıklığı yaşattığını belirterek “04.01.2017 tarih 7901 sayılı Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü ’nün yanıtlaması amacıyla TBMM Başkanlığına vermiş olduğum soru önergesine verilen cevapta esnafımıza açıklanan kredi desteği tam bir fiyasko ile sonuçlanmıştır” dedi.
Vecdi Gündoğdu; “Toplam 3.578.807 işletmenin 244 bin
980 i başvuru yapmış sadece 15.000 işletme hak kazanmış olup, bu 15.000 işletmenin ne kadarının bankalardan olumlu yanıt alarak kredi kullanmaya hak kazandığı ise açıklanmamaktadır. İlimiz Kırklareli’nde ise;
17.887 işletmemizden 1.564 ü müracaat etmiş, bu işletmelerimizden 75 i hak kazanmış fakat sadece 31 işletmemiz yararlanabilmiştir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Sayın Gündoğdu bu kredilerin "ver" diyene verilmediğini bilirler mutlaka. Gerekli şartlara haiz ve gerçekten iş yapmak büyütmek isteyenlere verilmeli. Sabah kalkıp "iş yapıcam" deyip akşam "bunaldım bırakıyorum diyene de vermesinler bir zahmet. "Devletin parası deniz" muhabbetini her yerde yapıp burada görmezden gelemeyiz herhalde.

  2. ben kredi kullanabildim ama başvurduuğuma da pişman oldum. bir banka kefil istedi kefilden de benimki kadar evrak istedi. sonra başka bankaya gittik orası kefilsiz vereceğini söyledi. bu arada bağkurda daha önceki yapılandırmalarda kontrol etmemize rağmen hiç gözükmeyen bir borç tipi çıktı. 2008'deki 300 liralık borca da 200 lira faiz binmiş. Yapılandırma olduğu için 500 lira olarak ödemek zorunda kaldık. SGK borcu yoktur yazısında bir de GSS borcu çıktı. Önce 2014 sonrası olarak gözüküyordu itiraz için gidince 2012'ye kadar borç yazdılar. 600 lira idi 2000 lira gss borcu çıktı. GSS borçları da 1 mayısta ödemeleri başlamasına ve vadesi 30 nisan 2018 olmasına rağmen e-borcu yoktur yazısında gözüktüğünden yararlanamadım. SGK borcu öde kredini öyle al dedi 1 sene sonra ödeyeceğim parayı niye şimdi ödeyeyim deyip konuyu cimere taşıdım. Cimer sayesinde SGK bankanın kabul edebileceği bir yazı verdi de krediyi öyle alabildim. Bu safhada 1-2 ay boyunca işten çok krediye koşturdum diyebilirim. Sadece 10 kere SGK'ya gittim. Böyle olunca 30 firmanın kredi kullanması normal. Bir de 50 bin idi kredi 20 bine indirdiler.