Ve erken seçim startı verildi

7 Haziran'da yapılan genel seçimlerin ardından, sonuçlar itibariyle koalisyon görüşmelerine geçilmiş, ancak 40 gün sonunda herhangi bir netice elde edilememişti. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade etmesi ile Türkiye erken seçime gitme hazırlıklarına da başlamış oldu. Bu kapsamda siyasi partiler de tekrar 7 Haziran öncesindeki çalışmalarını hayata geçirmeye başladılar. AK Parti İl Teşkilatı da Kırklareli'nde seçim startını verdi…

Türkiye erken seçime gidiyor… Koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alamayan taraflar şimdi tekrar milli iradeye başvuracak. 

Sonuçsuz kalan AK Parti-CHP ve AK Parti-MHP görüşmelerinin ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a görevini iade etti. Böylece erken seçimin ilk kıvılcımı da yanmış oldu. Şu an için kesin olmamakla birlikte, erken seçimin Ekim sonu, Kasım başı gibi olacaı yönünde tahminler yürütülüyor.
AK Parti seçim startını verdi
Bu kapsamda siyasi partiler de tekrar seçim çalışmalarına başladılar. Bu partilerden birisi de seçimlerde en yüksek oyu alan (yüzde 40) AK parti oldu. AK Parti il teşkilatı Kırklareli'nde seçim startını verdi.
Bu anlamda geçtiğimiz gün parti binasında İl Başkanı Alper Çiler önderliğinde, İl Yönetim Kurulu ve ilçe başkanları toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda seçim çalışmaları ile ilgili yapılacaklar istişare edilirken, parti bu toplantı ile seçim hazırlığına başlamış oldu.
İl Başkanı Alper Çiler, gazetemize yaptığı açıklamada; "12 birim başkanımız, yani İl Başkan Yardımcılarımız tüm ilçe başkanları ile toplantılarına başladılar. Bu kapsamda Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanlığı, Teşkilat Başkanlığı, Seçim İşleri Başkanlığı, AR-GE Başkanlığı, Halkla İlişkiler Başkanlığı, Yerel Yönetimler Başkanlığı, Dış İlişkiler Başkanlığı, Mali İşler Başkanlığı, Sosyal İşler Başkanlığı Tanıtım ve Medya Başkanlığı, Genel Sekreter ve Ekonomi İşleri Başkanlığı bu hafta ve önümüzdeki hafta toplantılarını tamamlayıp, İl Başkanlığına rapor edecekler.
Ayrıca 28 Ağustos Cuma günü Ankara'da Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katılacağız. Yine 12 Eylül tarihinde Ankara Arena Spor Salonunda yapılacak 5. Olağan Kongreye iştirak edeceğiz. Kısacası AK Parti tüm birimleri, tüm kademeleri ile erken seçim hazırlıklarına başladı" dedi.
Erken seçim süreci
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ve MHP ile yaptığı görüşmelerde koalisyon hükümeti kurma konusunda uzlaşmaya varamaması üzerine 9 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldığı hükümet kurma görevini iade etti.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 9 Temmuz 2015 tarihinde Bakanlar Kurulunu kurmakla görevlendirdiği Konya Milletvekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nu bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etmiştir.
Sayın Davutoğlu, Sayın Cumhurbaşkanımıza, tüm gayretlerine rağmen güvenoyu alacak bir hükümet kurma imkânını bulamadığını beyan ederek, kendisine verilen görevi iade etmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımız da, Sayın Davutoğlu'na söz konusu gayretlerinden dolayı teşekkür etmiştir."
7 Haziran'daki genel seçimde hiç bir parti tek başına hükümet kurabilecek bir çoğunluğu Meclis'te elde edememişti. Erdoğan, 9 Temmuz'da hükümet kurma görevini seçimden birinci parti olarak çıkan AK Parti'nin Genel Başkanı ve Konya milletvekili Ahmet Davutoğlu'na verdi. Davutoğlu, hükümet kurma görevi çerçevesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilk görüşmeyi 13 Temmuz tarihinde yaptı.
Ardından AK Parti ile CHP heyetleri arasında görüşmeler yapıldı. Ancak AK Parti ile CHP arasında büyük koalisyon kurma görüşmelerinden bir sonuç alınamadı. Davutoğlu, 17 Temmuz'da ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Ancak AK Parti ile MHP'nin ilk görüşmesinde de bir uzlaşma sağlanamadı.
Davutoğlu, koalisyon hükümeti kurulamayacağının anlaşılması üzerine Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitti ve hükümet kurma görevini Erdoğan'a iade etti.
23 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı'na seçime götürme yetkisi veren 45 günlük süre sona erecek.
Anayasada, "Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir" hükmü yer alıyor.
Bu durumda anayasa gereği, 4 partinin de temsil edildiği bir Geçici Bakanlar Kurulu oluşturularak seçime gidilecek. Bu durumda 1 Kasım tarihinde yenilenen seçim yapılacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol