Vatanı kurtaran “15 Temmuz ruhu”yine meydanlardaydı

İki yıl önce gerçekleşen hain darbe teşebbüsünün ve bu girişimin millet tarafından bertaraf edilmesinin ikinci yıldönümünde meydanlar yine kalpleri vatan sevgisi ile dolu vatandaşlarla doldu taştı. Dün tüm gün süren 15 Temmuz etkinliklerinde şehitlerimiz saygıyla anıldı, gazilerimize şükranlarımız sunuldu. Sabaha kadar demokrasi nöbeti tutan vatandaşların 15 Temmuz ruhu meydanlara sığmadı, taştı…

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününde yapılan etkinliklerle dün şehitlerimiz rahmetle ve minnetle anıldı. Fetullahçı terör örgütünün hain darbe girişiminin ve ardından sokaklara çıkarak, tankın, tüfeğin önünde göğüslerini siper eden Türk Milletinin metanetiyle bastırılan kalkışmanın ikinci yıldönümünde, birlik ve beraberliğimizin önemi yeniden vurgulandı. Dün 81 ilde yapılan törenlerin, etkinliklerin ve yürüyüşlerin ardından, vatandaşlar okunan salalarla birlikte sabahın ilk ışıklarına kadar demokrasi nöbeti tuttular. İlk olarak dün sabah saat 11.00’de ilimiz şehitliğinde bir tören düzenlendi.
Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam eden törende Kırklareli Valisi Osman Bilgin bir konuşma yaptı. Vali Bilgin 15 Temmuz hain darbe girişiminin Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğini dile getirerek "Hain darbe girişiminin devlet kararlılığı, milletin devletine ve demokratik iradesine sahip çıkmasıyla bertaraf edildi. Tarihin en alçak darbe teşebbüslerinden biridir. Vatan savunmasında şehit olanlara Allah'tan rahmet, gazilere acil şifalar diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve beraberindekiler şehit kabirlerini ziyaret etti. Gerçekleşen anma programına 55.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Cihan Uzun, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Emniyet Müdürü Erkin Adalar, AK Parti İl Başkanı Alper Çiler, partililer, kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Şehitlerin anısına
250 fidan dikildi
15 Temmuz Darbe Girişimi esnasında şehit olan vatandaşların anısını yaşatmak için Kırklareli Valiliği ve Orman İşletme Müdürlüğü tarafından hatıra ormanı oluşturuldu.
Kuzulu Köyü’nde oluşturulan 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Ormanına 15 Temmuz’da şehit olan 249 vatandaşımızı temsilen 249 fidan dikilirken, 15 Temmuz Gecesi verilen demokrasi mücadelesi için de 1 fidan dikildi. Toplamda 250 çınarın toprakla buluştuğu etkinliğe Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Bülent Şengörür’ün yanı sıra birçok devlet erkanı ve vatandaş katıldı.
Burada söz alan Kırklareli Valisi Osman Bilgin; “Bugün burada 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü münasebetiyle bugün şehitlikten başlayarak camimizde yapılan program ve şu anda da ağaç dikme merasimiyle beraber bugünkü programımızı taçlandırmaya devam ediyoruz. Akşam hep birlikte olacağız, hep birlikte finali yapacağız inşallah. Tabii bugün, gerçekten çok önemli bir gün. Bundan iki yıl önce yaşadığımız bu hain darbe girişiminin yıldönümünü kutluyoruz. Bunu unutmamamız gerekiyor.
Biz millet olarak Çanakkale’den Dumlupınar’a ve daha öncesinde de Malazgirt’ten baktığımızda Söğüt’te, İstanbul’da her yerde ayrı ayrı mücadeleler veren ve çok geçmişi olan bir milletiz. Tarihiyle de övünç duyan ve tarihini de sürekli unutmayan bir milletiz, bunu yaşatan bir milletiz. Zaten bunu unutmadığımız için bizler siz değerli vatandaşlarımızın gücüyle, kuvvetiyle hem emniyet güçlerimizde hem de Türk Silahlı Kuvvetlerin içerisindeki çok değerli vatansever askerlerimizle birlikte bize karşı bu haince girişilen darbe teşebbüsünü hep beraber ortadan kaldırdık ve öyle bir şey ki ertesi gün de bunu devletimizin güvenlik güçlerine ve emin ellerine teslim ettik.”
15 Temmuz Darbe Girişiminin ilk yıldönümü olan 15 Temmuz 2017 tarihinde Kavaklı civarında oluşturulan 15 Temmuz Hatıra Ormanının ardından ikinci yıldönümü münasebetiyle oluşturulan hatıra ormanı, Kırklareli’de bulunan ikinci 15 Temmuz ormanı oldu.
Hızırbey Camii’nde mevlid
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle Kırklareli Hızırbey Camii’nde Mevlidi Şerif Programı düzenlendi. Saat 12.00 itibariyle başlayan programa Kırklareli halkı yoğun ilgi gösterdi. Kırklareli Dua Korosu vatandaşlara Kur’an-ı Kerim ziyafeti sundu.
Programa katılanlar arasında; Kırklareli Valisi Osman Bilgin, 55.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay A. Cihan Uzun, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Bülent Şengörür’ün yanı sıra birçok kurum amiri yer aldı. Okunan Yasin-i Şerif,dua ve ilahilerin ardından Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş bir konuşma gerçekleştirdi. Müftü Demirtaş, 15 Temmuz Şehitlerini anmak maksadıyla düzenlenen programa katılan başta, Kırklareli Valisi Osman Bilgin olmak üzere herkese teşekkür etti. Türk Milletinin 15 Temmuz gecesi bir destan yazdığını dile getiren Demirtaş, böyle bir millete mensup olmaktan ve İl Müftülüğü görevi hizmetini yerine getirmekten dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.
Türk milletinin dünyadaki en yardımsever millet olduğunu ifade eden Müftü Hüseyin Demirtaş, Türkiye’nin insani yardımda dünya lideri olduğunun altını çizdi. 15 Temmuz’da devletinin bekası için sokaklara dökülen vatandaşlara minnetini sunan Demirtaş, şehitleri asla unutulmayacağının altını çizdi. Program şehitler adına dua edilmesiyle son buldu.
Anı defteri
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Kırklareli Valiliği tarafından 15 Temmuz Anı Defteri açıldı. Kırklareli Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda stant kurularak açılan anı defterine Kırklarelili vatandaşlar 15 Temmuz anılarını ve düşüncelerini yazdılar. Vatandaşların yoğun olarak yazdıkları defterde duygusal notlar ve anılar da göze çarptı.
Ayrıca Kırklareli Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’na 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle kurulan ekranlardan Dünya Kupası Final maçı gösterildi. 15 Temmuz etkinliğine erken gelen halk ve maç izlemek nedeniyle özellikle meydana gelen futbolseverler açık havada futbol keyfi yaşadı. Tüm dünyanın heyecan içinde takip ettiği final maçında Fransa, Hırvatistan’ı 4-2 mağlup ederek Dünya Kupası’na uzandı. Aynı zamanda ilimiz İstasyon caddesinde 15 Temmuz konulu fotoğraf sergisini vatandaşlar gün boyunca ziyaret ettiler.
Sabaha kadar nöbet
başındaydılar
15 Temmuz etkinliklerinin gece ayağı ise ilimiz Özgürlük ve Demokrasi Meydanında gerçekleştirildi. Saat 21.30’da başlayan programa; Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve eşi, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Belediye Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, AK Parti İl Başkanı Alper Çiler ve eşi, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katılım gösterdiler.
Mehteran takımının marşları ile başlayan program, Milli Birlik yürüyüşü ile devam etti.
Katılımcılar sırasıyla; 100. Yıl Caddesi, Karaumur Caddesi, Mustafa Kemal Bulvarı ve Fevzi Çakmak Bulvarı üzerinden yeniden Özgürlük ve Demokrasi Meydanına ulaştılar. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşmayı dev ekrandan izleyen katılımcılar, daha sonra saygı duruşu gerçekleştirip, hep bir ağızdan İstiklal Marşını okudular.
Kuran-ı Kerim tilaveti ve okunan kasidelerin ardından sırasıyla; AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Belediye Başkanı ve Kırklareli Valisi Osman Bilgin gününü anlam ve önemine dair birer konuşma gerçekleştirdiler.
Katılımcılar daha sonra selalarla birlikte sabahın ilk ışıklarına kadar demokrasi nöbeti tuttular. Bu arada Özgürlük ve Demokrasi Meydanında kurulan STK stantları da, başta Kızılay standı olmak üzere vatandaşlara nöbetleri esnasında yardımcı oldular.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol