“Vatandaşlarda soğuk havalarda kan verirsem üşürüm gibi yanlış bir inanış var”

Türk Kızılayı Kan Bağış TIR’ı, 13-15 Ocak tarihleri arasında Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda Kırklareli halkından kan ve kök hücre bağışı topladı. 3 günlük sürede yaklaşık 250 ünite kan, yaklaşık da 50 kök hücre örneğinin bağışlandı. Özellikle kış aylarında kan bağışının daha önemli olduğunu belirten Doktor Hüseyin Topçuoğlu, insanlarda soğuk havalarda kan vermek ile alakalı yanlış inanışlar olduğunu söyledi.

Toplanan 250 ünite kanın ve 50 kök hücre örneğinin güzel bir sayı olduğunu ancak artış olmasının da gerekliliğinin altını çizen Doktor Hüseyin Topçuoğlu, Kırklareli halkını kan ve kök hücre bağışına davet etti.
“İlk etapta kök hücre verilmiyor”
Kök hücre bağışının kan bağışına göre düşük geçtiğini söyleyen Doktor Hüseyin Topçuoğlu, vatandaşlar tarafından çok fazla bilinmediği ve bu yüzden çok yüksek sayılarda toplanamadığını belirtti. Vatandaşların kök hücre konusunda da duyarlı olduğunu ama birçok kişinin bağış yapıldığını bilmediğini kaydeden Topçuoğlu, son zamanlarda televizyon ve gazetelerde çıkan haberlerle bilinçlenmenin arttığını ifade etti. Doktor Topçuoğlu, kök hücre bağışında ilk etapta kök hücre verilmediğini sadece numune bağışlandığını belirterek, eğer uyuşma sağlanırsa kök hücre alındığı dile getirdi.
“Kış döneminde verilen kan çok daha kıymetli”
Doktor Topçuoğlu soğuk havalar dolayısıyla başvuruların azaldığını söyleyerek, “Vatandaşlarda soğuk havalarda kan verirsem üşürüm gibi yanlış inanış var. Aslında sağlıklı insanın kan verdiğinde kaybedeceği bir şey yok ancak. Karşı tarafta 3 kişinin hayatını kurtarmış oluyor. O yüzden kış döneminde verilen kan çok daha kıymetli” dedi. Kış aylarında kana ihtiyacın hem kazaların artması hem de hastalıklar nedeniyle daha çok olduğunu belirten Doktor Topçuoğlu, donorleri kan bağışına çağırdı.



Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. bağışcılar korkmasınlar 20 Ocak 2019 Pazar 18:13:33

    Eğer başlıktaki sözleri bir batı ülkesi doktoru söylemiş olsa diplomasını kaybeder! Kışın kan bağışcı kandaki demir kaybını bir hafta içinde telafi edene kadar elbette üşüyecektir doğrusu bu iken demagoji ile yanıltmak niye?

  2. asıl korkulacaklar neler 21 Şubat 2019 Perşembe 17:08:58

    Kan verip üşümekten korkulacak yerde kanın tümünden hayat enerjisini çalan oligarşiden ve bedenin en değerli ve kutsalı olan ve yokluğu kişi-kitleyi homo-sapienden robo-sapiene indirgeyen aklı çalan dinigarşiden korkulsa yeridir beyler!