“Vatandaşlar nasıl oy kullanacak?”

Kırklareli İl Seçim Kurulu Müdürlüğü, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde görev alacak sandık başkanlarını ve yardımcılarını Kırklareli Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda bilgilendirdi.

Hafta sonu yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin sağlıklı bir şekilde yapılması için çalışmalar hızla devam ediyor. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine sayılı günler kala ilimiz Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda bilgilendirme semineri yapıldı. Perşembe günü yapılan ve gün boyu devam eden seminere seçimlerde görev alacak sandık kurulu başkanları ve diğer sandık görevlileri katilim gösterdiler.  Seminerde sandık başkanlarına, seçmenlerin nasıl oy kullanılacağı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konularda slayt gösterileri esliğinde bilgiler verildi.  Kırklareli İl Seçim Kurulu Müdürü Aysel Karaoğlu, "Sandık Başkanının görevleri ve sorumlulukları" hakkında katılanları bilgilendirdi.
Hangi partiler seçime giriyor?
Buna göre, 24 Haziran 2018'den en az altı ay öncesi itibarıyla teşkilatını kuran ve büyük kongrelerini yapan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrat Parti (DP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Saadet Partisi ve Vatan Partisinin seçime girebileceği belirtildi.
Ayrıca, TBMM'de grubu olan partilerin AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti olduğu kaydedildi.
Oy verme saatleri
Öte yandan, seçimde oy verme saatlerine ilişkin YSK kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı.  Buna göre, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oy verme günü olan 24 Haziran 2018 Pazar günü, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 8 Temmuz 2018 Pazar günü tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve
Milletvekilliği seçimlerinde
nasıl oy kullanılacak
Vatandaşların en çok merak ettiği “Yalnızca ittifaka oy atabilir miyiz? Hem ittifaka, hem de bir partiye oy kullanabilir miyiz? Bu seçeneğe yöneldiğimizde, ittifakla birlikte en çok kaç parti için oy verebiliriz? Mührü ittifaka değil de, ittifak bünyesindeki birden çok partiye basabilir miyiz?” sorularını  Kırklareli İl Seçim Kurulu Müdürü Aysel Karaoğlu cevapladı. Karaoğlu “Oy kabinine giren seçmenler, sandık kurulu tarafından kendilerine verilmiş olan oy pusulasında üstünde ‘CUMHUR İTTİFAKI’ ve ‘MİLLET İTTİFAKI’ olmak üzere iki hane ve ayrıca bunların altında partilere ayrılmış bölümlerle karşılaşacak.
Geçen mart ayında kabul edilen ve kısaca ‘İttifak Yasası’ olarak adlandırılan 7102 sayılı yasayla seçim sisteminde ilk kez oy pusulalarında ‘ittifak alanı’ kavramı getiriliyor. Bu kavram, yasada “İttifak alanı, ittifak unvanı bölümü ile aralarındaki boşluk dâhil ittifak yapan siyasi partilerin sütunlarının tamamını ifade eder” şeklinde tanımlanıyor.
Düzenlemenin mantığı, bu alana mührünüzü bastığınız sürece oyunuzun boşa gitmemesini esas alıyor ve bu çerçevede seçmenlere çoklu oy kullanma imkânı da tanıyor.
Buna göre, seçmen isterse mührünü yalnızca tek bir partiye basabilir, isterse yalnızca ittifak bölümüne. Ayrıca, hem ittifak bölümüne, aynı zamanda bunun altındaki parti alanlarına da basabilir mührü.
Görüleceği gibi, sistem seçmene geniş bir serbesti sunuyor. Ancak iş hesaplamaya geldiğinde işler değişiyor. Çünkü her oy kullanma kalıbı, farklı bir hesaplamaya yol açıyor ve dolayısıyla sonuca da farklı bir şekilde yansıma potansiyeli taşıyor. Bu nedenle seçmenin oy kullanırken bunu bilerek hareket etmesinde yarar var.
Şu hususu gözden uzak tutmamak gerekiyor. Çoklu oy kullanma olsa da hesaplamada ‘oy tektir’ ilkesi geçerli.
Hesaplamada şu kriterler esas alınıyor:
- Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılıyor.
- Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy ‘ittifak ortak oyları’ sütununa yazılıyor.
- Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor.
- Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.
- Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden çok partiye (örneğin CHP, İYİ ve SP’ye ayrı ayrı) mühür basılmışsa, o takdirde bu oy ittifak için kullanılmış sayılıyor, ‘ittifak ortak oyları’ hanesine yazılıyor.” 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. dokuz yenik pehlivansa klavuz yine... 28 Haziran 2018 Perşembe 15:00:28

    Seçim meçim yok artık! Batıya özen bir "demokratik dekorasyon" olarak sonucu; komputör yazılımı medyavel manipülasyonlar subliminal mesajlar tam zamanlı sınır ötesi harekatlar ve her türlü hile hurdalar ile belli olup adet yerini bulsun diye milleti bir günlüğüne sandık başı ederek şapkadan tavşan çıkarma hüneriyle eğlendirmek halini aldı bu seçimler.

  2. Aşağıda yine şüphe tellallığı ile başarısızlık gizlemeye çalışan yorumcu arkadaş... Hazım ettirici bir ilaç al... Erdoğan girdiği 13 seçimin 13 ünden de galip çıkmış. Kabahati onda arayacağına partine dön bak... Relaks...