Valilik söylentilere noktayı koydu

Kırklareli’nde et kesen vatandaşlardan bazılarının hastaneye başvurması sonrası kamuoyunda oluşan ‘şarbon’ endişesine ve artan dedikodulara son noktayı Kırklareli Valiliği koydu. Söz konusu vatandaşlardaki lezyonların antibiyotik ile iyileştiği, Ankara’ya gönderilen et numunelerinin NEGATİF çıktığı ve Kırklareli’nde böyle bir tehlike olmadığı duyuruldu.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda şarbon ile ilgili gelen sorular üzerine bir konuşma yapmış ve Kurban Bayramı sonrası et kesen, etle temas eden vatandaşlarda şarbon tespitine rastlanmadığını ifade ederek şunları belirtmişti:
“Şarbon olsa lezyonlar büyür”
“Hastaneye başvuran vatandaşlarımızda sadece lezyonlar görülmüş ve antibiyotik tedavisi ile iyileştikleri gözlemlenmiştir. Sağlık yetkililerinden aldığımız bilgiler, eğer şarbon söz konusu olsa bu yaraların iyileşmeyeceği ve lezyonların artacağı yönünde olmuştur. İlimiz için böyle bir tehlike söz konusu değildir. Ancak biz her ihtimale karşı numune aldık ve ilgili referans labaratuarlara gönderdik. Lüften dedikodulara kulak asmayalım. Kamuoyunu yanlış yönlendiren açıklamalara itibar etmeyelim.
Et numunelerinin sonucu gelince onları da paylaşacağız.”
Bu konuşma sonrası Kırklareli Valiliği, hem son günlerde artan dedikodulara son noktayı koymak, hem e gelen et numunelerinin sonuçlarını paylaşmak için dün resmi bir basın açıklaması yaptı.
Kamuoyunda gerek sosyal medya, gerekse medya üzerinden bu hastalığın görüldüğüne dair iddiaların çoğalması üzerine bu açıklamanın yapıldığını duyuran Valilik, şunları söyledi:
Numune sonuçları negatif çıkmıştır
“Bahse geçen iddia ve yanlış anlaşılmaya yönelik haber ve sosyal medya paylaşımlarının aksine; Kurban Bayramı'ndan sonra et kesen veya etle temasta bulunan vatandaşlarımız hastaneye başvurmuşlar ve kendilerinde yapılan tetkiklerde herhangi gibi bir şarbon tespitine rastlanmamıştır. Sadece kurban eti ile uğraşan ve ellerinde lezyon çıkan 57 vatandaşımız, İl Sağlık Müdürlüğümüzce takip edilmekte olup, elinde lezyonu olan kişilerden viral örnek alınarak, Ankara Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmiştir.
Ayrıca, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müzce de çalışmalar devam etmekte olup, şarbon testi için gönderilen et numunesinin sonucu şarbon negatif çıkmıştır.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol