Valilik Uyardı “Sadece Deneme Anonsu Yapılıyor”

Kırklareli Valiliği, geçtiğimiz hafta Kırklareli İl Merkezi ve İlçelerinde ses sistemlerinden yapılan anonslar hakkında
bilgilendirme notu paylaştı.

Kırklareli Valiliğinden yapılan bilgilendirmede Zonguldak’tan başlayarak Kilis, Gaziantep ve Hatay, Kırklareli, Sinop ve Iğdır’da ikaz ve alarm (siren) sistemi kurulumu projesinin devam ettiği bildirildi.
Bu kapsamda AFAD ve ASELSAN arasında "Kırklareli, Sinop ve Iğdır İllerinde İkaz ve Alarm (Siren) Sistemi Mal Alım İşi Sözleşmesi" ile adı geçen illerde siren sistemi kurulum çalışmalarının tamamlandığı, Kırklareli’de kurulan siren sisteminin denemeleri ve geçici kabul muayeneleri kapsamında 4 Ekim - 15 Kasım 2021 tarihleri arasında saha testleri yapıldığı kaydedildi.
Tarih aralığında gün boyunca yapılacak testlerin büyük bir bölümünün düşük ses seviyesinde yapılacağı, ancak testlerde siren sisteminin birkaç defa maksimum ses seviyelerinde toplu olarak çaldırılacağı belirtildi.

SİSTEM NEDEN KURULDU?
Kırklareli’de de denemeleri süren siren sisteminin, düşman hava saldırıları ve KBRN tehlikeleri ile afet ve acil durumlara ilişkin tehlike haberlerini; alarm işaretleri ve anons yayınları olarak halka duyurmak için kurdurulduğu, tehlike haberlerinin; siren sesiyle birlikte; radyo ve televizyondan, belediye ses yayın sisteminden, merkezi ezan sisteminden de yayımlanacağı, cep telefonlarına Kısa Mesaj (SMS) ve Mobil Uygulama (eAFAD) üzerinden bildirim geleceği, sosyal medyadan duyurulacağı bildirildi.
HANGİ İKAZ NE
ANLAMA GELİYOR?
Sarı, Kırmızı, Siyah ve Beyaz ikaz şeklinde 4’e ayrılan bu ikazlardan ‘Sarı ikaz’ olanın hava saldırısı ihtimali olduğunu işaret ettiği ve 3 dakika süreli düz siren sesi ile duyurulduğu kaydedildi.
Hava saldırısı tehlikesi olduğunu işaret eden kırmızı alarm ‘Kırmızı ikaz’da 3 dakika süren yükselip alçalan dalgalı siren sesinin duyulacağı, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer saldırı tehlikesini işaret eden ‘Siyah alarm’da ise 3 dakika süreli kesikli siren sesi yayınlanacağı kaydedildi.
Tehlikenin geçtiğine işaret eden ‘Beyaz ikaz’da ise radyo, televizyon, hoparlör, megafon gibi araçlarla duyuru yapılacağı, sığınılan yerden çıkarak normal yaşanılan yerlere dönülebileceği, yardıma muhtaç olanlar varsa yardım edilebileceği anlamına geldiği bildirildi.
ANONS METNİ
Kırklareli’de yapılacak anonslarda vatandaşlara hitaben; “Değerli Kırklareli Halkı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yürütülen “Siren Sistemi Kurulumu Projesi” nin kurulumu İlimizde tamamlanmıştır. Bu kapsamda, 4 Ekim - 15 Kasım 2021 tarihleri arasında İlimizde kurulmuş olan Siren Sisteminin deneme yayınları yapılacaktır. Bu siren sistemi; Düşman hava saldırıları ve Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer tehlikeler ile afet ve acil durumlara ilişkin tehlike haberlerini; alarm işaretleri ve anons yayınları olarak halka duyurmak için kurdurulmuştur.
Söz konusu Tehlike haberleri, Siren Sisteminden yapılacak alarm işaretleri ve anonslarla, ayrıca; Radyo ve televizyon yayınları, belediye ses yayın sistemi ve merkezi ezan sisteminden de yayımlanacaktır. Ayrıca cep telefonlarına Kısa Mesaj (SMS) ve AFAD Mobil Uygulaması (eAFAD) üzerinden bildirim gelecek ve sosyal medyadan da duyurular yapılabilecektir” ifadelerinin yer alacağı belirtildi.
Ayrıca test yayınında 2 kez “Dikkat! Dikkat! Bu bir deneme yayınıdır. Lütfen Dikkate Almayınız.” anonsu yapılacağı da duyuruldu. (E.Yıldırım)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol