Vali Kırbıyık, “Çakmak Sulama Projesinin Tamamlanması Büyük Önem Arz Ediyor”

Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık Edirne’de devam eden büyük ölçekli yatırımlardan olan Hızlı Tren Projesi, AMATEM, Yeni Huzurevi İnşaatı, Pazarkule-Otoban bağlantı yolu, Pazarkule Sınır Kapısı Modernizasyonu, Meriç nehri üzerinde kurulan elektrik santrali ile DSİ tarafından Meriç ve Tunca nehirlerinde yapılan ıslah çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Kırbıyık ayrıca Bir an önce Hamzadere ve Çakmak projelerinin tamamlanması ilimizin orta ve güney kesimi için son derece önem arz ettiğini vurguladı. İl Genelinde devam eden yatırımları değerlendiren Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık, Hamzadere Sulaması, Çakmak Sulaması, Meriç Sulama Projesi, İpsala Karaağaç Göleti olmak üzere DSİ’nin hali hazırda devam eden yatırım tutarı 7 milyar TL’nin üzerinde olduğunu ifade etti. Hızlı Tren Projesi, AMATEM, Yeni Huzurevi İnşaatı, Pazarkule-Otoban bağlantı yolu, Pazarkule Sınır Kapısı Modernizasyonu, Meriç nehri üzerinde kurulan elektrik santrali ile DSİ tarafından Meriç ve Tunca nehirlerinde yapılan ıslah çalışmalarını inceledikten sonra değerlendirmelerde bulunan Kırbıyık, “Kamu yatırımlarını incelemeye devam ediyoruz. Bugün 30 yataklı AMATEM inşaatını, 9 aile hekiminin görev yapacağı Kıyık Aile Sağlık Merkezini, yine 200 yatak kapasiteli son derece modern, güzel bir huzurevi inşaatını gördük. Karayollarının yaptığı çalışmalar bağlamında Pazarkule – Dr. Mehmet Müezzinoğlu köprüsünün arasında kalan kısımda biten 2.8 km’lik yol çalışmasını gördük. Yine Pazarkule sınır kapısının modernize edilmiş haliyle nasıl hizmet verdiğini hep birlikte görmüş olduk. Edirne açısından en önemli makro ve vizyon proje olan Hızlı Tren Projesinde gelinen son aşamayı yerinde inceledik. Buna benzer içerisinde bulunduğumuz Elektrik Santrali gibi Tarımsal Araştırmalar Enstitüsüne kazandırılan yeni hizmet binası gibi birçok proje devam etmekte.  Tabii bu ve buna benzer adımların şehrimiz açısından çok önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Çünkü vatandaşlarımıza en hızlı en etkin en verimli şekilde hizmet sunabilmek Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temel önceliği. Biz de bunu burada sağlayabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.  Bir yandan devam eden yatırımlar varken diğer yandan yeni ihalesi yapılan çok önemli projelerimiz de var. Örneğin, İl Halk Kütüphanemiz yaklaşık 10 bin m2’lik kapalı alana sahip, içerisinde konferans salonundan etkinlik alanlarına kadar çok çeşitli imkanlara haiz, yine binlerce kitap ve süreli yayını içerisinde barındırabilecek olan muhteşem bir kütüphane olacak. Bunu da Kültür ve Turizm Bakanlığımız geçtiğimiz hafta itibariyle ihalesini neticelendirdi. Yaklaşık 200 milyon TL’lik son derece önemli bir yatırım olacaktır” dedi.

“HAVSA HÜKÜMET KONAĞI PROJESİ YER TESLİMİ AŞAMASINDA”

“İçişleri Bakanlığımızca gönderilen ödenekler çerçevesinde Havsa Hükümet Konağı Projesinin ihalesi geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi” diyerek sözlerine devam eden Kırbıyık, “Şimdi yer teslim aşamasına doğru geçiyoruz. Keşan İl Jandarma Komutanlığı ihalesi gerçekleştirildi, artık burada da sözleşme imzalanması ve yer teslim aşamasına geliyoruz. Kapıkule’de de kalıcı bir Jandarma noktası oluşturulması yine bizim için çok önemliydi. Onun da ihale işlemleri bitti. Şu anda müteahhit firma zemin aşamasında çalışmalarını sürdürüyor. Yıl sonuna kadar orada da önemli bir mesafe kat etmiş olacağız. Orası da bizim açımızdan hem güvenlik hem de vatandaşlarımızın huzur içerisinde bulunabilmeleri için çok önemli. O da hızlı bir şekilde hayata geçiyor. Yine Tarımsal Araştırma Enstitümüze yeni bir merkez kazandırılması için geçtiğimiz aylar içerisinde ihale yapılmıştı. Bu işimizde de yüklenici firma önemli bir mesafe kat etmiş durumda. Devlet Su İşleri yatırımları bizim açımızdan çok önemli biliyorsunuz. Şehrimizin temel dinamiklerinin en başında tarım geliyor. Tarım sektöründeki tarımsal hasılayı arttırabilmenin en önemli yöntemi sulanabilir tarım arazi miktarını düzenli olarak arttırmaktan geçiyor. Vatandaşlarımız sağ olsunlar tarım arazilerinin tamamını etkin bir şekilde değerlendiriyor ve boşa bekletmiyorlar. Tarımsal hasılayı arttırmak için de sulu tarımı devreye koyup gerekirse ikinci ürünü ekebilecekleri bir düzen oluşması lazım. Bu bağlamda da başta Hamzadere Sulaması, Çakmak Sulaması, Meriç Sulama Projesi, İpsala Karaağaç Göleti olmak üzere DSİ’nin hali hazırda devam eden yatırım tutarı 7 milyar TL’nin üzerinde. Bu da son derece önemli bir iş bizim için. Bunların tamamlanması ile birlikte her geçen yıl sulamaya açılan alanımızı düzenli olarak artırıyoruz. Bir an önce Hamzadere ve Çakmak projelerinin tamamlanması ilimizin orta ve güney kesimi için son derece önem arz ediyor” dedi.

MERİÇ’TEN AKAN SU DEPOLANACAK

“Tarımsal sulamada diğer önemli bir konu da Çömlekköy barajıydı. Çömlekköy barajıyla ilgili olarak gerek Tarım Bakanlığı gerek Devlet Su İşleri ve son olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığından alınan onay doğrultusunda gerekli ödenekler temin edildi ve 6 Haziran itibari ile ihale gerçekleştirilecek” diyen Kırbıtık son olarak şunları kaydetti, “Çömlekköy Barajının hayata geçirilmesi ilimiz kamuoyunda son dönemlerde sıkça telaffuz edilen önemli bir beklenti ve talep noktasıydı. Bu konuda çok önemli ve kararlı bir adım atılıyor. İnşallah ihale süreci tamamlanır tamamlanmaz yapım aşamasına geçilecek ve en kısa zamanda vatandaşlarımızın istifadesine sunulacak. Bunun önemi çok büyük. Biliyorsunuz hemen yanımızdan Meriç nehri geçiyor. Bizim yaklaşık 192 km boyunca Yunanistan ile olan hudut hattımızı belirliyor. Dolayısıyla nehrin bir tarafı Türkiye Cumhuriyeti toprakları bir tarafı Yunanistan toprakları. Her iki devletin ortadan bir sınır hattı olduğunu değerlendirerek egemenlik hakları kendi kıyısında. Yani bu nehir boyunca bir baraj suyu depolama şansımız yok, Yunanistan’ın da yok doğal olarak. Bu nedenle Meriç ve Tunca Nehirlerinin suyunun iç bölgelerde depolanmasına imkân tanıyan Hamzadere ve Çömlekköy Projeleri stratejik öneme sahip. Onun için nehirden akan suyu depolayabileceğimiz alanlarda depolayıp özellikle tarımsal sulamanın yüksek olduğu zamanlarda Temmuz-Ağustos ayı gibi aylarda sulamayı sevk edebilmek bu ildeki tarımsal üretimin devamlılığı açısından çok önemli. Biliyorsunuz halihazırda ilimizdeki tarımsal arazilerimizin yaklaşık %40 ı sulanabilir durumda. Bu oranı çok hızlı ve kararlı adımlarla %60-65’ler seviyesine getirmeyi planlıyoruz. Edirne’nin tarımsal tecrübesi, kapasitesi bunun için son derece uygun. Geçtiğimiz yıl genel tarımsal hasılamız 17 milyar TL oldu. Bu bizim ölçeğimizdeki bir il için son derece önemli bir rakam. TÜİK verilerine göre Edirne kişi başına düşen tarımsal hasılada Türkiye’de 2. sırada. İnşallah bu ve buna benzer adımlarla ben 1. sıraya da çok yakın bir zamanda ulaşacağımızı düşünüyorum. Son söz olarak İlimizin gelişmesine büyük katkı sağlayacak bu projelerin hayata geçmesine imkân sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili Bakanlarımıza, Bakanlıklarımıza, Milletvekillerimize, ilimizde bulunan kurum ve kuruluşların temsilcilerine, emek sarf eden yüklenici firmalarımıza, sahada bizzat çalışan emekçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu ve buna benzer yatırımların artarak devam edeceğini ümit ediyorum. Bu projelerin ilimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol