Vali Ekici; “Pandemiye rağmen başarılı bir yıl geçirdik”

Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında 2022 yılında 3 milyar 100 milyon liralık yatırım yapıldığı bilgisini veren Kırklareli Valisi Birol Ekici, bu rakamın 2021, 2020, 2019 ve 2018 yıllarında yapılan yatırımlara göre katlanarak arttığını ifade ederek bunun önemli bir başarıyı gösterdiğini ifade etti. Özellikle son iki yılda yaşanan Covid 19 salgınına rağmen yatırımlarda artış gerçekleştiğine işaret eden Vali Ekici, Geçmiş yıllarda ilimize yapılan yatırım miktarlarına baktım. Tabi bir pandemiden çıktık. Daha önce 100 yıl öngörülmeyen bir dönemi yaşadık. 2 yıl maskelerle gezdik. Hala takmaya devam ediyoruz. İnsanlık tarihinde görülmemiş bir pandemiyi birlikte geçirdik. Ülkemiz olarak başarılı bir şekilde geçirdik. Bütün dünyaya yardım etme fırsatı bulduk. Buna rağmen 2022 yılının başarılı ve yatırımlarla geçmesi son derece takdire şayan bir konudur” dedi.
Ekici, 2023 yılının ülkemizin kuruluşunun 100’ncü yılı olduğunu anımsatarak “Ülkemizi daha ileri götürebilmek için daha çok çalışacak daha çok terleyeceğiz” mesajı verdi.

Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu 2023 Yılı 1. Dönem Toplantısı İl Özel İdare Cazibe Merkezi’nde gerçekleşti. Vali Birol Ekici başkanlığında 11 Ocak 2023 Çarşamba günü yapılan toplantıya Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Kurumların Bölge Müdürleri, Belediye Başkan ve Yardımcıları, İl Müdürleri ilgili kamu kurum ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Yatırımcı kuruluşların 2022 yılı ile ilgili tamamlanan ve devam eden projeleriyle ilgili sunumları öncesi bir açılış konuşması yapan Kırklareli Valisi Birol Ekici, 2022 yılının yarısından itibaren Kırklareli’nde birlikte çalışmaya başladıklarını anımsattı ve yine de çok başarılı bir yılı birlikte geride bıraktıklarını söyledi. Geçmiş yıllar da Kırklareli’ne yapılan yatırım miktarlarını incelediğini ve 2022 yılında yapılan yatırımların diğer yıllara ve yaşanan Covid 19 salgınına rağmen artarak devam ettiğini gördüğünü kaydetti. 
Ekici konuşmasında şunları söyledi, “Çok başarılı bir yılı birlikte çalışarak geçirdiğimize inanıyorum. Bende 2022 yılının yarısından itibaren sizlerle birlikte çalışmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Geçmiş yıllarda ilimize yapılan yatırım miktarlarına baktım. Tabi bir pandemiden çıktık. Daha önce 100 yıl öngörülmeyen bir dönemi yaşadık. 2 yıl maskelerle gezdik. Hala takmaya devam ediyoruz. İnsanlık tarihinde görülmemiş bir pandemiyi birlikte geçirdik. Ülkemiz olarak başarılı bir şekilde geçirdik. Bütün dünyaya yardım etme fırsatı bulduk. Buna rağmen 2022 yılının başarılı ve yatırımlarla geçmesi son derece takdire şayan bir konudur.”
3 milyar 100 milyon 
liralık yatırım
“2022 yılında 3 milyar 100 milyon liralık yatırım yapmışız. 2021 yılında bunun yarısından da az 1 milyar 141 milyon lira… 2020 yılında 660 milyon, 2019 yılında 569 milyon seviyesinde şehrimize kamu yatırımları olmuş. Diğer yatırımlara baktığımız zaman şehrimizin en stratejik alanlarına yatırımlar yapıldığını görüyoruz. 
Bu 3 milyarın 1 milyarını ulaşım yatırımları oluşturuyor. Edirne-Kırklareli’nin bağlanması, İğneada ile Kırklareli’nin-İstanbul’un bağlanması. Halkalıdan başlayıp Londra da bitecek olan demiryolu hattının yüzde 70 seviyesine varmış olması bizler için son derece umut verici gelişmelerdir.”
61 derece termal su kaynağı bulduk
“En önemli stratejik alanımız tarım Tarımda yatırımlar alıyoruz. Geçen hafta itibariyle Hayvancılık Organize Sanayi Bölgemizi kurmuş bulunmaktayız. Bu da şehrimizde hayvancılığın gelişmesine son derece katkıda bulunacaktır. Bu yıl ilimizde 61 derece termal su kaynağı bulduk. Bu önümüzdeki günlerde hem tarım da hem turizmde hem de enerji alanında ilimizin ileriye gitmesi ne katkı sağlayacaktır. Özellikle jeotermal turizmi ve seracılıkta bugün öngörmediğiniz çığır açan gelişmeleri önümüzdeki yıllarda hep birlikte yaşayacağız.”
Güneş enerjisi santrallerini sulamayı desteklemek için kuracağız
“Özel İdaremiz hem köy yollarının bakımı hem sulama hem de içme suyunda çok önemli yatırımları gerçekleştiriyor. Güneş enerjisinden köylerimizin içme suları için harcanan elektrik enerjisinin karşılanması için yaptığımız çalışmalar kapsamında bugün itibariyle bağlantı sözleşmesinin yapıldığını ve ihaleye çıkmaya hazır hale geldi. Bundan sonra güneş enerjisi santrallerini sulamayı desteklemek için kuracağız.”
Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Binası Proje İhalesi
“Sağlık yatırımları kapsamında Eğitim ve Araştırma Hastanesi 250 Yataklı Ek Bina Yapım İşi ile ilgili olarak Proje İhalesine çıkılıyor. Sağlık alanındaki yatırımlarla ilimiz Avrupa’nın hemen yanında sağlık turizmi açısından da bir merkez olacaktır. Yeni bina ile birlikte vatandaşlarımıza da çok daha rahat hizmet sunabileceğiz. 
2023 yılının öneminden bahsetmek istiyorum. 2023 yılı ülkemizin kuruluşunun 100’ncü yılı. Ülkemizi daha ileri götürebilmek için daha çok çalışacak daha çok terleyeceğiz.”
Vali Ekici’nin konuşmasının ardından yatırımcı kuruluşlar söz alarak 2022 de gerçekleştirilen yatırımlar ve gerçekleşme oranları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. 
588 proje uygulandı
Toplantıda yatırımcı kuruluşların temsilcilerinin aktardığı bilgilere göre; 2022 yılında, İlimizde 27 kamu kurum ve kuruluşunca 588 proje uygulandı. Bu projelerin toplam tutarı 12 milyar 438 milyon lira olarak gerçekleşti. 2022 yılı programı 3 milyar 233 milyon lira oldu.
Dönem sonu itibariyle 3 milyar 100 milyon lira harcama yapıldı. Yüzde 96 parasal gerçekleşme sağlandı ve 397 proje tamamlandı. Belediyeler tarafından da toplam 61 milyon 783 bin liralık yatırım yapıldı. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol