Vali Çiftçi; ”Dersimiz Kırklareli çocuklarımıza verilecek en güzel hediyedir”

“Dersimiz Kırklareli” Projesi’nin Tanıtım Toplantısı 3 Kasım Cuma günü saat 10.00’da Şehit Mutlucan Kılıç Özel Eğitim Uygulama ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nde yapıldı. Kırklareli tanıtım videosu ile başlayan program, Dersimiz Kırklareli Kitabı’nın tanıtım sunumu ile devam etti.

“Dersimiz Kırklareli” kitap projesinin lansmanı gerçek bugün gerçekleştirildi. Tanıtım törenine Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Kırklareli AK Parti Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, çok sayıda idareci, öğretmen ve misafir katıldı.
“Çocuk Yaşadığı Yeri Tanır ise Sever, Sever ise Korur”
Program Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için yapılan saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Kırklareli tanıtım videosu ile devam etti. Kırklareli’nin tarihi ve değerlerinin anlatıldığı tanıtım videosunun ardından “Dersimiz Kırklareli” projesinin tanımını yapmak üzere proje koordinatörü Aylin Şerbetçi Sahneye davet edildi. Projenin oraya çıkışını, amacını ve içeriğini anlatan Şerbetçi, projenin şehrimizde yaşayan çocukların yaşadığı yeri tanıtıp benimsemeleri ve yaşadıkları yere aidiyet hissetmeleri amacıyla planlandığını söyledi. Şerbetçi, ”Kent kültürü bilincini taşıyan ve kentsel aidiyet duygusu gelişen, Kırklareli’nin coğrafyasını tanıyan ve koruyan, Kırklareli’nin tanıtımına istekli olan, yerel kültürü benimseyen, Kırklareli’nin sanat, edebiyat, bilim alanındaki ünlü simalarını tanıyan, Kırklareli’nin bilim, sanat, kültür imkanlarından haberdar olan ve bunlardan yararlanan, Kırklareli’ne ilişkin duyguları güçlü bireyler yetiştirmek amacıyla Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen bir projedir.” Dedi.
15 Pilot Okulla Uygulamaya Başlanacak
Projenin gönüllülük esas ile oluştuğunu söyleyen Şerbetçi, başta sınıf öğretmeleri olmak üzere çeşitli branşlardan eğitmenlerin ve alan uzmanlarından oluştuğunu söyledi. 16 öğretmenden oluşan yayın kurulun yoğun çalışmaları sonucu tamamlandığını dile getiren Şerbetçi, “Projenin 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Kırklareli İli Merkez ve Merkeze bağlı 7 İlçe’de bulunan toplam 15 Okul’da pilot olarak uygulanacağını, 2018-2019 ve 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılları’nda ise Kırklareli ili merkez ve merkeze bağlı 7 İlçe’de bulunan bütün okulların 3. sınıfları’nda projenin uygulanacağını söyledi.
“Dersimiz Kırklareli Sadece Bir Kitap Değil”
Proje tanıtımının ardından sahneye konuşmasını yapmak üzere Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım geldi. Aşım, ”İnsanların nefes alıp vermeleriyle alakalıdır şehirler. Hemen büyüyen gelişen bir canlıdır şehirler. Bağrında taşıdığı insanlarla her gün yeni şekillere bürünür değişirler. Kendisini canlı tutan, kendisine hayat veren insanların derin birikimiyle yoğrulur şehirler. “Dersimiz Kırklareli” bu düşünce ile geleceğimizin teminatı olan çocuklara şehrimizi tanıtmak şehrimizi sevdirmek ve bunu yaparken onları eğlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiş bir proje. “Dersimiz Kırklareli” sadece bir kitap değil, çocuklarımızı bilinçlendirmeye eğitimdeki yakından uzağa ilkesi ile önce şehirleri sonra ülkesini sevdirmeyi amaçlayan bir etkinlik planlaması olarak yapıldı. Kendi alanında yetkin, sorumluluk sahibi bir ekibin ürünü olarak ders kitabımız ortaya çıktı hayat buldu. Bu kitabımızda işleyeceğimiz etkinlikler sayesinde çocuklarımız şehrimizi daha yakından tanıyacaklar ve daha çok özümseyerek daha çok sahiplenecekler. Bu projenin hayat bulmasında bize liderlik eden başta sayın Valimiz Orhan çiftçi olmak üzere emeği geçen tüm yönetici, öğretmen ve gönülden destek veren herkese gönülden teşekkürlerimi bir borç bilir saygılar sunarım.” İfadelerini kullanarak projenin önemi hakkında bilgiler verdi
Yaşadığımız Yeri Öğreniyoruz Ama Çok Geç Kalıyoruz
Aşım’ın ardından sahneye AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz geldi. Minsolmaz projeye ilişkin yaptığı konuşmada, insanların yaşadığı coğrafyayla ilişki içinde olmasının ve yaşadığı şehrin kalbine yerleşmesi gerektiğini söyledi. Minsolmaz, ”Kentimiz güzel bir kent, gerçekten anlatılacak, çocuklarımıza öğretilecek çok tarafı var. Fakat biz bazen bunları öğretim hayatımızda değil, yaşamın kendi akışı içerisine bıraktığımız zaman bu güzel şahısları, güzel yerleri, güzel coğrafyaları, tarihi eserleri ve korunması gereken değerleri öğreniyoruz ama yaşamımızın çok geç yıllarına tekabül ediyor. Biz şu anda İlkokul 3.sınıflara yönelik pilot çalışmayla, yanlış bilmiyor isem ilçemizin 15 okulunda başlayacak. 2017-2018 yılında da bütün okullarımızda yaygınlaştırılacak. Sayın Milli Eğitim Müdürümüzün dediğine göre yaklaşık 3200 tane öğretmenimizle ve yaklaşık 50 bin öğrenci ile büyük eğitim faaliyetini yerine getiriyoruz. 420’ın üzerinde okulumuz var. Bizler de hükümet olarak okullarımızın fiziki mekanlarımızın geliştirilmesi ve ihtiyaç olan tüm okulların eğitim kadrolarının tamamlanması için Milli Eğitim Bakanlığı, Sayın Valimiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzle bu çabayı gösteriyoruz.
8000 Yıl Öncesine
Işık Tutan Yaşanmış Bir Bölgede Bulunuyoruz
Minsolmaz, ”Bu projeyi çok önemsediğimi belirtmek istiyorum. İnsanın yaşadığı mekana kendini ait hissetmesi, yaşadığı yerin değerlerini bilmesi sunumda da olduğu gibi çocuklar bilirse sever ve korur. Koruma bilincinin gelişmesi için bu projenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Demokrasi bilincinin oluşması için ve gelecek nesillere bu değerleri koruyarak aktarabilmeleri için de tarihsel sürecimizi bilmeleri gerekiyor. Bilenleriniz mutlaka vardır, ilimiz tarihsel olarak milattan önce 6000’li yıllara dayanıyor. Yani bugünden itibaren 8000 yıl öncesine ışık tutan yaşanmış bir bölge. İstanbul ile Avrupa Birliği arasında çok zengin kara parçasına ait bir coğrafya da yer alıyor. Dolayısıyla bu iki önemli merkezin arasında bulunan Kırklareli’nde kültürel ve tarihsel önemli şahsiyetlerin var olması ve coğrafi özelliklerinin bilinmesi ve bunların bir ders kitabı haline getirilmesi çok önemli. Benim de daha önce bulunduğum bir projeyi hatırlatmak istiyorum. Türkiye çok büyük deprem olmuştu hatırlarsanız 17 ağustos 1999 depremi 17000’e yakın insanımız yaşamını yitirmişti. Maalesef ülkemizde bir deprem bilinci olmadığı gerçekğiyle o zaman yüzleşmiştik. Sonradan o bilinci oluşturmak için çalışmalar başlamıştı. Bugün eğitim alan çocukların çevre bilincinin ve deprem bilincinin çok farklı olduğunu görüyoruz. O yüzden bu gibi eğitim projeleri çok önemli. Bu proje de emeği geçen başta Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bu projelerinin benzerlerinin çoğalmasını temenni ediyorum.” Diyerek konuşmasını noktaladı.
“Yaşanılan Yerleri Anlamlı Kılan Esas Unsur İnsandır”
Son olarak konuşmasını yapmak üzere Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi sahneye geldi. Çiftçi, “Yaşanılan yerleri anlamlı kılan esas unsur insandır. Çünkü insan zamanın ve mekanın ruhu gibidir. Bulunduğu ortama renk katar aynı zamanda yaşadığı ortamın rengine bürünür. Tarih boyunca bu şekilde kendini ve çevresini inşa eden insan, eski çağlardan beri bilgi beceri ve deneyimlerini gelecek nesillere aktarmak için çaba göstermiştir. Eğitimin temel görevi bu aktarımı verimli bir biçimde sağlamaktır.
Bu doğrultuda bizim de amacımız çocuklarımızın içinde yaşadığı yere aidiyet hissetmeleridir. Bizler bu tarihi yeri daha iyi anlatabilmek ve öğretebilmenin çabası içerisindeyiz. Çocuklara yaşadıkları yeri eğlenerek anlatabilmek amacıyla oluşturulan “Dersimiz Kırklareli” kitabı çocuklara verilebilecek en güzel hediyedir. Bu kitapta çocuklarımız kültürlerini, öğrenmelerini ve hem kendilerini hem de ülkemizin geleceğini çağın gerektirdiği bilgi ile inşa etmelerini diliyoruz. Onlara ilimizn ne kadar büyük bir geçmişi olduğunu anlatarak tarih ruhuna sahip olmalarını, kültürlerine ve tarihlerine sahip çıkan bir bilinçle gelecek planlarını yapmalarını istiyoruz. Tüm gayretimiz geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın ilerde iyi yerlerde görebilmek adına eğitimlerine bir nebze olsun katkı sunabilmek içindir.”dedi.
“Kırklareli’ni Marka Haline Getirmeliyiz”
Kırklareli’nin reklam ve tanıtıma ihtiyacı olduğunu söyleten Çiftçi, “Maalesef ki ilimizin bir tanıtım sorunu var. Zaman zaman dil sürçmesi, zaman zaman istemeyerek Kırklareli ile Kırıkkale karıştırılmaktadır. Hepimize çok büyük görevler düşüyor bu güzel şehrimizi hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Önce Kırklareli ismiyle sonra da sahip olduğu değerlerle. Marka olmamız gerekli, yanlış bilmiyor isem Kırklareli’nde 22 tane mandıra var. Tonlarca süt ve peynir üretiliyor ama tek bir tane markamız yok. Herkes diyor şu ilin peyniri meşhurdur, bu ilin peyniri meşhurdur ama ben Kırklareli’nde peynir üretildiğini hiç bilmiyordum. Bu çok büyük bir eksiklik. Bu durumu düzeltmek için hepimize büyük görevler düşüyor. Çocuklarımıza tarihimizi, doğamızı, değerlerimizi kısaca her şeyimizi öğretmemiz gerekli ve onlara bu bilinci aşılamalıyız. Az önce dediğimiz gibi şehrimizi önce Türkiye’ye sonra dünyaya tanıtmamız gerekiyor.
Hepinizin bildiği üzere hükümetin 2023 vizyonu var. Bu vizyon çerçevesinde çalışmalarımızı yapıp, hepimizin üstüne düşen vazifeleri yerine getirmeli. Ben tekrar dersimiz Kırklareli kitabının hazırlanmasında emeği geçen tüm öğretmen ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Kitabımızın Kırklareli’miz ve Türkiye’miz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”Sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.
Proje Ekine Plaketleri Verildi
Yapılan Konuşmaların ardından “Dersimiz Kırklareli” projesinin meydana gelmesi için emek veren öğretmen ve idarecilere plaketleri takdim edildi. Plaket takdimini gerçekleştiren Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi bütün ekibe projeye katkıları için teşekkür etti. Plaketlerin takdiminden sonra sahneye pilot okul öğrencileri çıktı. Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Ak Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım öğrencilere hediyeler verdi ve toplu fotoğraf çekildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol