Vali Bilgin; “Burası bizim de ibadet yerimiz”

Topçu Baba Derneği tarafından 2009 yılında yapımına başlanan ancak türlü nedenlerden dolayı açılışı yapılamayan Topçu Baba Dergahı, Kültür ve Cemevi açılış töreni 29 Eylül Cumartesi gerçekleştirildi. Topçu Baba Derneği Başkanı Mustafa Can başta olmak üzere birçok kişinin katkılarıyla oluşturulan Cemevi, 3 kattan oluşuyor. Yemekhane, kültür katı ve Cem Salonundan oluşan binada ücretsiz olarak kurslar verilecek ve ibadet yapılacak.

200 Konutlar mevkiinde bulunan Topçu Baba Dergahı, Kültür ve Cemevi açılışına; Kırklareli Valisi Osman Bilgin, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Kırklareli Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Sevim, Alevi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Zeynel Şahan, Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, siyasi parti ve STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
“2009 yılından bu yana destek olan
herkese çok teşekkür ediyorum”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Topçu Baba Derneği Başkanı Mustafa Can; “2009 yılında buradaki binayı inanç merkezi yaparak buradaki canları toplamak adına başladık inşaata. Sonra bir heyecanla bir sene içerisinde bitirdik ancak sonra bir sürü nedenden dolayı aksaklıklar oldu. Temmuz’un 10’undan itibaren başlayarak binamızı bu hale getirdik. Bu sadece bizim eserimiz değil. 2009 yılından bu yana destek olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Özellikle iki ismin proje için çok önemli olduğunu dile getiren Başkan Can, Alaattin Öztürk ve Hasan Hüseyin Arslan’ı davet ederek binaya verdikleri manevi katkı için çok teşekkür ederek alkışlattı. Alaattin Öztürk’ün yüzde 90 engelli olmasına rağmen her gün burada nöbet tuttuğunu, Hüseyin Arslan’ın ise her zaman saat 7 buçuktan itibaren işlerin başında durduğunu ifade etti.
Bina 3 farklı kat ve konseptten oluşuyor
Topçu Baba Dergahı Kültür ve Cemevi’ni bir kültür yuvasına çevireceklerini dile getiren Can, “Sevgili canlar öncelikle bina hakkında bilgi vereyim. Alt katımız yemekhanemiz var. Açılışa yetiştirdik yemekhanemizi. Burada herkes her inançtan insan yemek verebilir ki çok sayıda talep var. İkinci katımız kültür katı olacak, orada kültür olacak. 4 sınıfımız olacak İngilizce, Matematik, Fen Bilimleri ve Sema ile Saz. Tamamen ücretsiz olacak. Sembolik olsa bile bir ücret almayacağız. En üst katımız da Cem Salonudur. Dolayısıyla Topçu Baba’nın ismine bakarsanız “Topçu Baba Dergahı, Kültür ve Cemevi” 3 aşamalı bir şey düşündük” ifadelerini kullandı.
“Biz diyoruz Bektaşiler burada var hem de yanı başınızda”
Dernek binasını bu hale getirdiklerini bundan sonrası için devlet erkanlarından ve federasyonlarından destek beklediklerini de belirten Can, “İnsanlar Bektaşileri görmek için Makedonya’ya, Arnavutluk’a gidiyorlar. Biz diyoruz Bektaşiler burada var hem de yanı başınızda” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Topçu Baba Derneği Başkanı Mustafa Can’ın ardından kürsüye konuşmalarını yapmak üzere; Alevi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ve Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Zeynel Şahan geldi. Konukları selamlayan Başkanlar konulmalarını gerçekleştirdi.
“Cemevlerinin ibadethane sayılması için
çalışamaya devam edeceğiz”
Başkanların ardından kürsüye CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan gelerek konuşma yaptı. Kayan, yıllar önce Protestanlığı bulan kişilerin esinlendiği noktaların başında Bektaşilerin geldiğini ve Yunus Emre’yi, Hacı Bektaşi Veli’yi örnek aldıklarını söyledi. Böyle bir inanışın onların dünyaya aşılamasından yüzlerce yıl önce bu coğrafyada oluştuğunun altını çizen Milletvekili Kayan, Cemevlerinin ibadethane sayılması için çalışmalarının ve çabalarının sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan’ı n sonrasında Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Adem Sevim bir konuşma gerçekleştirdi ve Topçu Baba Dergahı, Kültür ve Cemevi açılışından duyduğu mutluluğu paylaştı.
“Günümüzde Alevilik üzerinden, Bektaşilik üzerinden
tartışmalar yapılması da yine bu odakların ürünüdür”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye son olarak Kırklareli Valisi Osman Bilgin geldi. Anadolu’nun medeniyet halini almasında çok büyük bir etkinin Alevi-Bektaşi inancına sahip insanların büyük çabaları olduğundan bahsetti. “Dünyadaki 16 çatışma bölgesine baktığımız zaman 13’ünün çevremizde olduğunu görüyoruz. Bu coğrafyaya baktığımızda Türk camiası, bizim medeniyetimizin oluşmasında etki eden insanların yaşadıkları bölgeler. Günümüzde Alevilik üzerinden, Bektaşilik üzerinden tartışmalar yapılması da yine bu odakların ürünüdür” diyen Vali Bilgin, bu inanların uydurma olmadığını vurguladı ve saygı duyulması gerektiğini belirtti.
“Önemli olan Allah’a giden yoldur”
Önemli olanın Allah’a giden yol olduğunun altını çizen Vali Osman Bilgin, bunun için insanların hangi mezhebe dahil olduğunun önemi olmadığını belirterek, bu durumun reddedilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Alevi-Bektaşi inancına sahip insanlardan dünyaya yöne verenler olduğunu belirten Vali Bilgin, “Belki ülkemiz geçmişte ayrıştırma politikalı oyunlara gelmiştir ama bundan sonra gelmeyeceğini, ülke gündemimizden çıkması gerektiğini ve belli ölçüde çıktığını hep birlikte görüyoruz” şeklinde konuştu.
“Aslında bu sorunun temelinde birbirine uzak bakmanın, yakından tanımamanın ve önyargılı olmanın
olduğunu gördüm”
Kırklareli ile ilgili konuşan Vali Bilgin Cemevi önündeki yolun kötü durumda olduğunu ifade ederek, “Bugün ben böyle bir durumda açılamasına üzüldüm. Bu bölgenin parke taşı döşenmesini üstleniyorum. Valilik olarak biz yaptıracağız. Burası bizim de ibadet yerimiz. Önce görev yaptığım yerlerde insanların insancıllığını gördüm. Aslında bu sorunun temelinde birbirine uzak bakmanın, yakından tanımamanın ve önyargılı olmanın olduğunu gördüm. Belki 20 yıl öncesinde döndüğümde ben de böyle düşünüyordum. Ancak şimdi baktığımda sizden ne bir üstünlüğüm var, ne bir aşağılığım var. Hepimiz aynıyız. Belki sizin yolunuzdan giden bir insan benim görüşümden bir insandan daha iyi, daha ahlaklı olabilir. Kırklareli’nde insanların inançlara saygılı olduğunu biliyorum. Ülkemizde birçok insanın bu inanca güzel baktığını biliyorum. Bu da bizi mutlu ediyor” diye konuştu.
“Bağış konusunda Türkiye’de son sıralarda yer alıyoruz”
Özellikle Alevilik ve Bektaşilik inancının bilinmesi gerektiğini belirten Vali Bilgin, bu inanışlara sahip insanların kendini anlatmak zorunda olmadığı kaydetti. Bu inanışı benimseyen federasyon ve derneklerin artmasıyla bu durumun ortadan kalkacağını vurgulayan Vali Osman Bilgin, “Bu binanın tamamlanmamış olması beni üzüyor. Kırklarelili hemşerilerimizin hepsi çok değerli insanlar. Ancak bağış konusunda Türkiye’de son sıralarda yer alıyoruz. Bu her inançlar için geçerli. Her inançtan insana baktığımızda dışarıdan gelen vatandaşlarımızın bağış konusunda daha duyarlı olduğunu görüyoruz. Bu nedenle ben Kırklarelili vatandaşlarımızı bağış yapmaya davet ediyorum. Biz elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ancak sadece Valilikten, Belediyeden bir şeyleri beklememeliyiz bu inanca sahip çıkmalıyız” dedi.
Konuşmasının ardından Topçu Baba Dergahı, Kültür ve Cemevi’ni gezen Vali Bilgin, ihtiyaçlar ve yapılması gerekenler hakkında incelemelerde bulundu. Cemevi girişinde koyulan bağış kutusuna bağışta da bulunan Vali Osman Bilgin herkesi bağışta bulunmaya davet etti. Program pilav-ayran ve aşure ikramıyla son buldu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. gözler ister istemez elinde pilav kevgiri ayağında kramponlarıyla ali dermenci beyefendiyi arıyor. birlik üyeleri seri üzgün... :_(