VE, NİHAYET!

Son yıllarda, elektronik haberleşme alanındaki teknolojik gelişmeler nedeniyle bilgi kirliliği bombardımanına uğrayan beynimiz, nihayet 1 Mayıs 2015 tarihinden sonra sağlığına kavuşması bekleniyor. Yaklaşık yedi ay neden beklenir? Bilemiyorum. Nasıl olacağına gelince…
Bunun, 5 Kasım 2014 ve 29166 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun' sayesinde gerçekleşeceğini umuyorum. Tabii ki; sulandırılan, etkisizleştirilen, değiştirilen diğer birçok yasa, yönetmelik vb. mevzuatta olduğu gibi, deformasyona uğramazsa.
Bu yasa sayesinde geri alınacak olan, özelimize yönelik ihlal ve saldırıların sınırlandırılması ile ilgili bazı hak ve sorumluluklarımızı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Adından da anlaşılacağı gibi; amacı ve kapsamı, elektronik ticaretin düzenlenmesi ile ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları kapsar.
Bilgi verme yükümlülüğü;
MADDE 3 - (1) Hizmet sağlayıcı, elektronik iletişim araçlarıyla bir sözleşmenin yapılmasından önce;
a) Alıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgilerini,
b) Sözleşmenin kurulabilmesi için izlenecek teknik adımlara ilişkin bilgileri,
c) Sözleşme metninin sözleşmenin kurulmasından sonra, hizmet sağlayıcı tarafından saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının daha sonra erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgileri,
ç) Veri girişindeki hataların açık ve anlaşılır bir şekilde belirlenmesine ve düzeltilmesine ilişkin teknik araçlara ilişkin bilgileri,
d) Uygulanan gizlilik kuralları ve varsa alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmalarına ilişkin bilgileri, sunar.
(2) Hizmet sağlayıcı, varsa mensubu olduğu meslek odası ile meslekle ilgili davranış kurallarını ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğini belirtir.
(3) Tarafların tüketici olmadığı hallerde taraflar, birinci ve ikinci fıkralardaki düzenlemelerin aksini kararlaştırabilirler.
(4) Hizmet sağlayıcı, sözleşme hükümlerinin ve genel işlem şartlarının alıcı tarafından saklanmasına imkan sağlar.
(5) Birinci ve ikinci fıkralar, münhasıran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmelere uygulanmaz.
Sipariş;
MADDE 4 - (1) Elektronik iletişim araçlarıyla verilen siparişlerde aşağıdaki esaslar geçerlidir:
a) Hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dahil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlar.
b) Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını gecikmeksizin elektronik iletişim araçlarıyla teyit eder.
c) Sipariş ve siparişin alındığının teyidi, tarafların söz konusu beyanlara erişiminin mümkün olduğu anda gerçekleşmiş sayılır.
(2) Hizmet sağlayıcı, sipariş verilmeden önce alıcıya, veri giriş hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve erişilebilir teknik araçları sunar.
(3) Tarafların tüketici olmadığı hâllerde taraflar, birinci ve ikinci fıkralardaki düzenlemelerin aksini kararlaştırabilirler.
(4) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri ile ikinci fıkra, münhasıran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmelere uygulanmaz.
Ticari elektronik ileti gönderme şartı;
MADDE 6 - (1) Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim bilgilerini vermesi halinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz.
(2) Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilir.
Ticari elektronik iletinin içeriği;
MADDE 7 - (1) Ticari elektronik iletinin içeriği, alıcıdan alınan onaya uygun olmalıdır.
(2) İletide, hizmet sağlayıcının tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olarak telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri yer alır.
(3) İletide, haberleşmenin türüne bağlı olarak, iletinin konusu, amacı ve başkası adına yapılması halinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilir.
Alıcının ticari elektronik iletiyi reddetme hakkı;
MADDE 8 - (1) Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilir.
(2) Hizmet sağlayıcı ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür.
(3) Talebin ulaşmasını müteakip hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurur.
Kişisel verilerin korunması;
MADDE 10 - (1) Hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı:
a) Bu kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumludur.
b) Kişisel verileri ilgili kişinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletemez ve başka amaçlarla kullanamaz.
Bakanlık yetkisi;
MADDE 11 - (1) Bakanlık, bu kanunun uygulanması ve elektronik ticaretin gelişimiyle ilgili her türlü tedbiri almaya ve denetimi yapmaya yetkilidir.
(2) Bakanlıkça görevlendirilen denetim elemanları, bu kanun kapsamında bakanlık yetkisine giren hususlarla ilgili olarak her türlü bilgi, belge ve defterleri istemeye, bunları incelemeye ve örneklerini almaya, ilgililerden yazılı ve sözlü bilgi almaya yetkili olup, ilgililer istenilen bilgi, belge ve defterler ile elektronik kayıtlarını, bunların örneklerini noksansız ve gerçeğe uygun olarak vermek, yazılı ve sözlü bilgi taleplerini karşılamak ve her türlü yardım ve kolaylığı göstermekle yükümlüdür.
Not: Bu yasanın uygulanmasından sorumlu bakanlık; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'dır. Bu konu ile ilgili sorunlar, illerde Tüketici Sorunları İl Hakem Kurulları tarafından çözümlenir anlamını da taşımaktadır.
BELEDİYE BAŞKANLIĞIMIZDAN TALEPLER…
Maşallah, ilimizin ana giriş-çıkışları, trafik düzenindeki ana arterler ve buralardaki kavşaklar hem görüntü hem de kullanım açısından oldukça düzenli. Ancak; trafik akışındaki sıkıntı, çözümlenmesi gereken ayrı bir sorun olarak durmaya devam etmektedir.
Ya, ara sokaklar! Şehrimizin göz önünde olmayan arka sokakları! İsterseniz bunları, mahalle aralarına kadar yolcu servisi yapan minibüs sürücülerinden dinleyiniz… Arka sokaklarda, fiziki yetersizlik ve zemin bozuklukları nedeniyle, hem araçlar arası, hem de araçlar ve yayalar arası trafik anarşisi yaşanmakta. Bir de, yağışların yarattığı yüzeysel sulara karşı alınmamış önlemler nedeniyle oluşan havuzlar, işin tuzu-biberi niteliğindedir. Özellikle, sağanak yağışlardan sonra belediye görevlilerinin İstasyon mahallesi sokaklarını dolaşarak yayalara nasıl geçit olmadığının tespitini yapmasında büyük yarar vardır.
Belediyemizin yeni başkanı, hizmet anlayışı ve teknik hizmet ekibinden bunların çözümünü de bekliyoruz.
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim. 12.11.2014
Hüseyin Kahraman

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol