VALİ YRD. BEKİR SITKI KOCAKUNDAKÇI'NIN REÇETESİ İYİ BİR GİYİM, İYİ BİR TARİFEDİR

Türkiye Cumhuriyeti çağdaş bir ulus yaratmayı "DEVRİM PROJESİ" kapsamına almıştır. Bunun ilk uygulaması Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiş olmasıdır. Giyim, kuşamda yenilikler gerçekleşmiştir. Bu suretle sarık, potur, kuşak, fes, peçe yerine medeni giyim gelmiştir. Peçe yüzünden yüzü, gözü kapalı kadının yüzü açılmıştır. Erkeklerin başından kırmızı renkte, püsküllü fes gitmiş yerine şapka gelmiştir.
İş yerlerine göre standart görüntüler yaratılmıştır. Örneğin; doktorlar, eczacılar, berberler beyaz önlükler giymişlerdir. İyi giyinmek kravatlı, fötür şapkalı olmak bir gelenek olarak 1950'de çok partili hayata geçinceye kadar standardını korumuştur. "İYİ BİR GİYİM, İYİ BİR TARİFEDİR" o zamandan beri söylenir olmuştur.
Çok partili hayata geçiş yani bir başka anlamda demokrasiye geçiş sürecinde Cumhuriyetin bir takım gelenekleri kaybolmuş, dikkate alınmaz olmuştur. Şimdilerde iyi giyimli yani giyim kuşam disiplini olanlar toplumda parmakla gösterilir hale gelmiştir. Devlet memurları genelde Cumhuriyetin bu geleneğini sürdürmektedirler.
Mesela Kırklareli Valisi Sayın Esengül Civelek Cumhuriyeti’n Valilik Makamı için öngördüğü giyim kuşam disiplinini, Cumhuriyetin Kadın Devrimi'ni sembolize etmekte önde gelmektedir. Vali Yardımcılarından Bekir Sıtkı Kocakundakçı bu geleneği sürdürür görülmektedir. Sayın Bekir Sıtkı Kocakundakçı söylemese de "İYİ BİR GİYİM İYİ, BİR TARİFEDİR" gerçeğine bağlı görünmektedir.
"İyi Bir Giyim İyi Bir Tarifedir" sözünün anlamı bir yaşam biçimidir. İnsanın kendisine özen göstermesi elbette ki bir fark yaratır.
Sayın Bekir Sıtkı Kocakundakçı Trakyalı’dır. Uzunköprü'nün yetiştirdiği bir bürokrattır. Tanıdığım kadarı ile idari mevzuata hakimdir. Halka yakın bir idarecidir. Halkın içinde halktan biri gibi tutum ve davranışları ile dikkati çekmektedir. Bilgi ve kültür itibariyle okuyan, tartışan, Cumhuriyet Dönemine vakıf biridir. Uyumlu giyinir, kokularına azami derecede ilgi gösterir, saygılı davranır.
Birçok yerde Kaymakamlık yapmıştır. Sanıyorum idareciliğinin sonuna gelmiştir. İdareciliği sırasında görüp yaşadıkları onda derin izler bırakmıştır. Ancak geçmişe göndermeler yapmaz.
Mütevazi haliyle yurttaşlara güven vermektedir. Cumhuriyet ilkelerine sadık ve bağlı biridir. Onu Kırklareli'nde Cumhuriyetin Giyim- Kuşam sembolü olarak görürüm. Bekir Sıtkı Bey "Cumhuriyet kültürünü kişiliği ile sentez etmiştir.
Bu vasfı ile Cumhuriyet yönetiminin sadık bir mensubudur. Bu gün Kırklareli'nde görev yapan Vali Yardımcılarının en kıdemlisidir. Yılları geride bırakmış biridir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol