Uzunköprü’nün Kurtuluşunun 100. Yılı Coşkuyla Kutlanacak

Kasım ayı Trakya'da bir başkadır… Vatan, kurtuluş ve milli irade sloganlarıyla bezenmiş olan bu toprak, şehitlerin ruhlarıyla birlikte Gazi Paşa'nın ordularının Trakya'yı kurtarışını selamlıyordu. 15 Kasım günü Rumlar, İngilizlerin yönetiminde Cisr-i Ergene şehrini boşalttılar. Nihayet 18 Kasım 1922 günü, Şanlı Ordu, tarihi köprüden Cisr-i Ergene'ye girdi. Yunan askerlerinin 1920 yılında Cisr-i Ergene'yi işgal etmesinin ardından vatansever Uzunköprülüler, Yunan hakimiyeti altında yaşamaktan ise ölmeyi çoktan göze almışlardı. İşte bu hislerle yarın Rumeli’de kurulan ilk Türk şehrinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlanacak. Esareti reddeden milletin torunları özgürlüğün kıymetini bilircesine Cumhuriyet Meydanında buluşacak. Kutlama Programı Cumhuriyet Meydanında saat 10.30’da başlayacak.

Geçmişten bugüne şanlı tarihi ile Uzunköprü asırlara meydan okuyan bir şehirdir Örf, adet ve kültür bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Kasım ayı içerisinde Trakya’da bir çok şehir düşman işgalinden kurtulmuştur ve Uzunköprü’de şanlı tarihine bir yenisini ekleyerek 18 Kasım 1922’de kurtuluşunu ilan etmiştir. Türk Ordusu, Tarihi Uzunköprü’den geçerek şehre girdiğinde Uzunköprülüler gurur dolu anlar yaşar ve sonsuza dek sürecek olan 18 Kasım Kurtuluş günü Uzunköprü’nün tarihine altın harflerle kazınır.
KUTLAMA PROGRAMININ AYRINTILARI

Yarın ilk olarak saat 09.45’te Şehitlik Anıtı’na Uzunköprü Belediye Başkanlığı çelengi sunulacaktır. Şehitlerimiz anısına saygı atışı yapılacak. Tören Anı Defteri Belediye Başkanı Özlem BECAN tarafından imzalanacak. Şehitlik ziyaret edilecek. Şehitlik ziyareti sırasında din görevlisi tarafından Kuran-ı Kerim okunacak. Kutlama programı ise Cumhuriyet Meydanında saat 10.30’da başlayacak. Burada ise gelenekselleşmiş olarak Uzunköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin hazırladığı “Kurtuluş'ta Kadın Kahramanlarımız” adlı gösteri sunulacak. Kutlama komitesince hazırlanan programa göre, “Cumhuriyet Meydanındaki kutlama töreninde günün anlam ve önemini belirten konuşma Uzunköprü Belediye Başkanı Sayın Özlem BECAN tarafından yapılacaktır. Uzunköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin hazırladığı “Kurtuluş'ta Kadın Kahramanlarımız” adlı gösteri sunulacaktır. “Kurtuluş Kızı” temsilî milis kuvvetleri komutanı tarafından şehir adına Belediye Başkanı’na teslim edilecektir. Belediye Başkanı Sayın Özlem BECAN tarafından temsilî milis kuvvetleri komutanına ve “Kurtuluş Kızı”na hediye verilecektir. İlçe Kaymakamı, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı ve beraberinde “Kurtuluş Kızı” halkın bayramını kutlayacaklardır. Uzunköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Halk Oyunları Ekibi tarafından hazırlanan folklor gösterisi sunulacaktır. 18 Kasım Kurtuluş Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen çeşitli etkinliklerde dereceye girenlere ödülleri verilecektir. Edirne Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından hazırlanan folklor gösterisi sunulacaktır. Sivil toplum kuruluşları, dernekler, Uzunköprü Belediyesi ekipmanları “Kortej Geçişi”ni yapacaklardır. Edirne Belediyesi Bandosu’nun konseri olacaktır.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. camii muradiye mh. 18 Kasım 2022 Cuma 21:08:44

    akşam attıkları havai fişekler çok alçakta patladı evin içine bomba düşmüş gibi hissettik Bina titredi camlar kırılacaktı az daha. bu kadar salakça patlatılmaz bu meretler Beceriksizler..