Uzunköprü’de ‘Kiralık Ev’ ve ‘Kiracı- Ev Sahibi’ Krizi Artıyor

Yüksek enflasyon, kur dalgalanmaları ve belirsiz piyasa şartlarının en derinden sarstığı alanlardan birisi ise kiralık konut piyasası oldu. Türkiye genelinde olduğu gibi Uzunköprü’de de kiralık ev krizi günden güne artıyor. Kiralık ev krizinin temel sebeplerinden birisi ise yeterli konut olmamasının yanında ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kira ücreti anlaşmazlığı. Bu durum hem yeni ev tutacak vatandaşları hem de mevcut bir konutta ikamet eden kiracıları yakından ilgilendiriyor. Yeni yılda yüksek kira artışı talep eden ev sahipleri istedikleri karşılığı alamayınca bilindik yöntemlere başvuruyor… 

Finansal dalgalanmaların en net yansıdığı kiralık konut piyasasında işler günden güne daha da olumsuz bir hal almaya başladı. Uzunköprü’de 5 ila 10 yıllık evlerin aylık kira değerleri 3 bin ila 5 bin arasında değişiyor. Yeni evlenecek çiftler ve özellikle tayini Uzunköprü’ye çıkan devlet memurları uygun şartlarda yaşayacakları kiralık ev bulmakta zorluk çekiyor. Bunun başında ise günden günde artan Enflasyon geliyor. Geçtiğimiz aylarda kontrolsüz artan kira fiyatlarına devlet müdahale etmiş ve yıllık artışı yüzde 25 ile sınırlamıştı. Buna karşın ev sahipleri mevut sözleşmedeki kiranın üzerine yapılacak yüzde 25’lik artışın kendisi için bir şey ifade etmeyeceğini savunuyor. Bu yüzden mevcut kiracılarını konutlarını terk etmeye zorlayarak yeni kiracılar ile yola devam etmek isteyenlerin sayısı azımsanmayacak oranda fazla. En bilindik yöntem ise, ‘Oğlum- Kızım gelecek kendisi oturacak’ olarak karşımıza çıkıyor.

“UZUNKÖPRÜ’DE BİR KİRALIK EV KRİZİ VAR, AMA CİDDİ BOYUTLARDA DEĞİL”

Konu ile ilgili iletişime geçtiğimiz ilçemizde emlak sektöründen Efe Serkan Çalık, Uzunköprü’de kiralık ev krizinin olduğunu kabul ediyor. Ancak Çalık, bunun ciddi boyutlarda olmadığını da ekliyor. Çalık gazetemize yaptığı açıklamada, “Bu noktada krizin temel sebebi aslında konut yetersizliği değil, ev sahiplerinin talep ettiği ücretler. Ev sahipleri yeni yılda beklenen asgari ücrete endeksli olarak yeni kiracılar ile istedikleri fiyatlarda yola devam etmek istiyor. Devletin bu noktada koyduğu yüzde 25’lik kira artışı sınırlaması ise mevcut kiracılar ile ev sahipleri arasındaki krizi arttırıyor. Bunun için de ev sahipleri yıllardır süregelen bilindik söylemlere başvurarak mevcut kiracıları evden çıkartıp yeni kiracılar ile yeniden kendi belirleyeceği fiyatlar üzerinden yola devam etmek istiyor. Enflasyonun getirdiği ciddi bir tahribat var. Ev sahipleri de kendilerine sorulduklarına haklı olduklarını beyan ediyor” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol