Uzunköprü Karpuz Üretiminde Merkez Olur mu?

Tarım ve Orman Bakanlığı  Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan “Karpuz Üretiminin Artırılması Projesi” proje tanıtım, fide dağıtım ve dikim etkinliği İlçemiz Kavakayazma köyünde gerçekleştirildi. Proje kapsamında Uzunköprü ve Meriç’te 50 üreticiye 285 dekar alanda dikilmek üzere toplam 117 bin adet aşılı karpuz fidesinin dağıtımı gerçekleştirildi. Etkinliğe Uzunköprü Kaymakamı Onur Kökçü, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt da katılım gösterdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan “Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi” çalışmaları kapsamında Uzunköprü İlçe Tarım Müdürlüğü’nce hazırlanan ve “seçmece karpuzu köyümde üretiyorum” sloganıyla projelendirilen karpuz fidesi dağıtım töreni gerçekleştirildi. Uzunköprü’de yaklaşık 185 dekar alanda uygulanacak proje kapsamında yüzde 75 hibeli 73 bin 500 fide dağıtımı yapıldı. Dağıtım törenine Uzunköprü Kaymakamı Onur Kökçü, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan,  Tarım ve Orman il Müdürü Atilla Bayazıt, Tarım ilçe Müdürü Burak Esen, Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı, AK Parti ilçe Başkanı Önder Kuruşar, Muhtarlar Derneği Başkanı Nevzat Öztürk ve çok sayıda muhtar katıldı.

50 ÜRETİCİYE 285 DEKAR ALANDA
DİKİLMEK ÜZERE TOPLAM 117 BİN FİDE

Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt törende bilgilendirmelerde bulundu Bayazıt 2022 yılında il genelinde 6 bin 600 dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını belirterek şunları kaydetti, “ Bu yıl TAKEP kapsamında 8 projemiz uygulamaya konulmuş olup; bunlardan 5 adedi hayata geçirilmiştir. Bunlar Damla Sulama Yöntemi İle Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi, Yerli Hibrit Ayçiçeği Tohumu Ekilişlerini Artırma Projesi, İkinci Ürün Ayçiçeği Üretiminin Artırma Projesi, Alternatif Yem Bitkisi Sorgum Ekilişinin Yaygınlaştırılması Projesi ve Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projeleri.  Bu günde 6. sı olan ‘Karpuz Üretimini Artırma Projesi’ni fide dağıtımı ile uygulamaya koyuyoruz.   İlimiz karpuz üretimine baktığımızda 2022 yılında İlimizde 6.600 dekar alanda karpuz ekimi yapılmış ve 28.500 ton üretim gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu projemizle; İlimizin Karpuz üretim alanı ve üretim miktarının artırılması ile küçük ölçekli bitkisel üretim işletmelerinin gelirlerinin artırılması ve çeşitlendirilmesi, Sulama imkânı bulunan arazilerde getirisi daha karlı ürünlerin yetiştirilmesi,  Özellikle İlimizin karpuz üretiminde de söz sahibi olan Kavakayazma köyümüz gibi lokal alanlarda üretimin arttırılması ile buralarda güçlü, sürdürülebilir bir pazarın oluşmasını sağlayarak, öncelikle ilimizin ihtiyacı olmak üzere bölgemizin ihtiyacını karşılayabilecek bir üretim üssüne dönüşmesi amaçlanmaktadır.
 Projemiz kapsamında bu gün Uzunköprü ve Meriç ilçemizde 50 üreticimize 285 dekar alanda dikilmek üzere toplam 117.000 adet aşılı karpuz fidesinin dağıtımı gerçekleştirilecektir.
Proje sonucunda 2.000 ton karpuz üretiminin gerçekleşmesi beklenmektedir. 1.123.200 TL olan proje bedelinin % 25’i olan 280.800 TL çiftçi katkısı, % 75’i olan 842.400 TL Bakanlığımız bütçesinden hibe olarak karşılanmıştır” dedi.


Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Olur mu olmaz ! Önce o zehir akan Ergene nehrinin tertemiz akması o canım ovaların o su ile sulanması lazım. Aksi halde istediğin rekoltede ürün al ne fayda ? İnsan sağlığıdır hasıl olan.