Uzunköprü Belediyesi'nin ‘Ergene’yi Kirletmekten’ Yediği Ceza Ortalığı Karıştırdı

İlçemizin kanayan yarası olan Ergene Kirliliği ile her fırsatta ilgili farkı platformlarda yarattığı farkındalık çalışmaları ile gündeme gelen Uzunköprü Belediyesi’nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Ergene’yi Kirletmekten’ yediği 460 Bin Liralık ceza gündeme bomba gibi düştü. Konu ile akalı olarak geçtiğimiz belediye meclisi toplantısında konuşan Başkan Özlem Becan cezanın siyasi bir tarafı olduğunu iddia ederken AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Ravalı, “Olayın siyasi bir kurgusu yok. Cezayı 2021 yılında 2,5 Milyona ulaşan temsil- ikram harcamalarınızdan kısıp ödeyiniz” dedi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Uzunköprü Belediyesine Ergene Nehrini Kirletmekten dolayı 460 bin lira ceza kesti. Kesilen bu ceza ile ortaya çıkan manzara karşısında adeta şoke olan Uzunköprülüler ne yorum yapacağını şaşırdı. Zira Uzunköprü Belediyesi yıllardır Ergene Nehrinin sanayi atıklarından dolayı adeta öldüğünü her platformda dile getiren kurumların başında geliyordu. Cezanın hangi fiilden dolayı kesildiğini merak eden Uzunköprülüleri şok eden ise işin bu kısmı oldu. Ergene Nehrinin atık sular ile daha fazla kirlenmemesi adına devlet tarafından yapılan ve ardından işletilmesi için Uzunköprü Belediyesine devredilen Arıtma Tesisine, belediye tarafından bazı noktalardaki evsel atık giderlerinin bağlanmadığı ve halen Ergene’ye akmasına müsaade edildiği ortaya çıktı.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM BAKANLIĞI ÖNCE UYARMIŞ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 2020 yılı aralık ayında yapmış olduğu fiziksel ve numune incelemesi sonucunda birden fazla noktada, önce kapalı sistem başlayıp akabinde ise açık halde bulunan hatlardan Ergene Nehri’ne Evsel Atık (kanalizasyon) suyu geldiği tespitinin ardından, Uzunköprü Belediyesine yazılan resmi yazıda söz konusu kirliliğin giderilmesi (arıtma tesisine bağlantısının yapılması) için 01.12.2021 tarihine kadar tanınan sürenin son bulmasının ardından 27.01.2022 tarihinde yapılan fiziksel ve numune denetimlerinde her hangi bir çalışma yapılmaması üzerine nihayetinde 460 Bin liralık cezai işlem uygulandı.

RAVALI, “CEZAYI, 2,5 MİLYON LİRAYA
ULAŞAN TEMSİL AĞIRLAMA
GİDERLERİNDEN KISIP ÖDERSİNİZ”

Konu ile alakalı olarak ne diyeceği merak edilen Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan sessizliğini geçtiğimiz belediye meclisinde bozdu. İlgili cezaya itiraz ettiklerini ifade eden Becan, “Siyasi baskı sonucunda Ergene’yi kirlettiğimiz gerekçesi ile hak etmediğimiz ceza ile karşı karşıya kaldık. Uzunköprülülere hizmet için Ayşe teyzenin su faturasından topladığımız parayı ceza olarak ödemek zoruma gidiyor” dedi. Becan’ın sözleri üzerine araya giren AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Ravalı ise, “Belediyemizin, Sayın Becan’ın ihmalinden kaynaklanan bir cezaya maruz kalması bizimde zorumuza gidiyor. Cezayı da Ayşe teyzenin ödediği su faturasından, vatandaşın hizmet bütçesinden değil, 2021 yılında 2,5 Milyona ulaşan temsil ikram harcamalarınızdan kısıp ödeyiniz” dedi.


BAŞKAN BECAN MARUL
FİYATLARINDAN DEM VURDU

Kesilen cezanın teknik ayrıntıları, varsa ihmaller üzerinde samimi bir açıklama beklenirken Belediye Başkanı Özlem Becan’ın konuyu marul fiyatlarına getirmesi salondakileri ve toplantıyı canlı takip eden Uzunköprülüleri şaşkınlığa uğrattı. Konuyla alakalı olarak, “Benim yönetimimde olan Uzunköprü belediyesi utanılacak bir şey yapmamıştır” diyen Başkan Becan, “Böyle bir sıfatlandırmayı doğru bulmuyorum skandal kelimesine ise ziyadesiyle uzağız. Utanılacak bir şey görmek skandal bir şey görmek isteyenler; çöpten ekmek toplayan insanlara baksınlar. Bu konuşmayı yapmak için bir araştırma yaptım. Bir kafa marul 23 TL olmuş. Enflasyon rakamı bağımsız bir kuruluş tarafından %143 olarak açıklanmış. İşte skandal budur. Onun dışında şekere gelen zam. Hepsine tek tek baktım mutfak tüpü 120 liradan 300 lira olmuş. Doğalgaza elektriğe, akaryakıta gelen zamlar ortada. Utanılacak bir şey görmek isteyenler; markette çocukların istediklerini alamayan anne ve babalara bakabilir. Sivri biberin kilogramı 40 TL, domates 25 lira olmuş. Skandal işte budu” dedi. Uzunköprü belediyesi atık arıtama tesisi teslim alındığından beri sorunsuz çalıştığını ifade eden Becan, “Evsel atıkları arıtarak nehre vermektedir. Bu durum raporlarla da sabittir. İlçemizde bulunan üç derenin ki biz bunlarında tahlillerini yaptırıyoruz” dedi.

“YILLAR ÖNCE ATIK SU ARITMA YOKKEN ERGENE KİRLİ MİYDİ?”

“Ergenenin sanayi atıkları ile kirletilmeden önceki yıllarda Uzunköprü’de hiç arıtma tesisinin olmadığı günleri evsel atıkların Ergeneye doğrudan akıtıldığını dönemi düşünün” diyen Becan, “O dönem ergene kirlimiydi? Değildi. Balık tutuluyordu. 460 bin lira ceza yedik ama tesisimiz tıkır tıkır çalışıyor. Bölgede ki birçok ilçe belde il bunların atık su arıtma tesisleri araştırılıyor mu? Köyler de atık su arıtma tesisi sitemi var mı? Köyler suyu arıtmadan veriyorlar mı? Biz bu cezaya itiraz ettik haksız olduğunu düşünüyorum. Bunun mücadelesini vereceğiz. Biz biliyoruz ki bu ceza Uzunköprü belediyesine kesilse de Uzunköprülülerin parasıyla ödenecek. Biliyorsunuz yol sorunumuz var. Bu ceza tutarı ile 8-10 adet sokak yapabilirdik. Engelli yaşam evimizin kreşimizin bir kısmını yapabilirdik. Uzunköprülülere hizmete harcayabilirdik. Kaldı ki kanalizasyon sistemimiz, evsel atık sistemi bir önce ki belediye başkanımız tarafından yapıldı. Biz yinede her şeye rağmen bu üç derenin taşınması için çalışma yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

BECAN’IN, “ERGENEYİ UZUNKÖPRÜLÜLER Mİ KİRLETİYOR?” SORUSUNA RAVALI’NIN CEVABI SERT OLDU

Konu ile alakalı olara söz alan AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Ravalı. Uzunköprü Belediyesinin Ergen Nehri Kirliliği üzerinden samimiyetsiz bir tablo çizdiğini söyledi. Ravalı Açıklamasında, “Bu gün gelinen nokta bize gösterdi ki; AK Parti kademeleri vatandaşlara dair vermiş olduğu sözlerde bazen gecikmeler yaşansa da, asla ve asla Samimiyetsizlik üzerine siyasi bir kurgulaması olmamıştır. Ancak et ve tırnak gibi samimiyetsiz ile harman olmuş, bütünleşmiş siyasi yapılanmalarında olduğu gerçektir” dedi. Becan’ın araya girerek, “Ergeneyi Uzunköprülüler mi kirletiyor? Fabrikalar mı Mustafa Bey? Şeklindeki soruya ise Ravalı, “Hayır. Bir yıldan beri 100 metre boru döşeyemeyen Özlem Becan kirletiyor” dedi. Becan ise işin maliyetli olduğunu ifade ederek kesilen ceza ile özünde Uzunköprülülerin cezalandırıldığı noktasında ısrarlı tavrını sürdürdü.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol