Uygulamaya Uymayan Marketlere Ceza Kesildi

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan Kentinde başlayarak tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından PANDEMİ olarak nitelendirilen Koronavirüse karşı alınan tedbirlerden HES Kodu uygulamasının uygulama alanı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile genişletilmişti. Uygulama yürürlüğe girerken, ilimizdeki bankalar ve marketler HES kodunu sorgulayarak vatandaşları aldılar. Uygulama sonrasında HES Kodu sorgulamadan vatandaşları içeriye alan ve kurallara uymayan Marketlere ceza kesildiği bilgisi bulunuyor.

Açıklanan son Kırklareli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına göre; HES Kodu uygulamsının alanı bir hayli genişletilmişti. Karar ile pazaryerlerinde satış yapmakta olan pazarcı esnafının pazaryerlerinin kurulduğu günlerden bir gün önce, görevli zabıta ekiplerince Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulamasının kayıtlar üzerinden yapılmasına, pazaryerlerinin kurulduğu günlerde de bu uygulamanın tekrarlanmasına, ilimizdeki tüm banka şubesi girişlerinde vatandaşlara (HES) kodu zorunluluğu getirilmesine, 100 m² üzeri alana sahip tüm market girişlerinde (HES) kodu zorunluluğu getirilmesine, alışveriş merkezlerine girişlerde müşterilere yönelik (HES) kodu zorunluluğu getirilmesine karar verilmişti. Alınan karar sonrası uygulamaya başlanırken, girişte güvenlik görevlileri ya da mağaza personelleri girişlerde HES Kodunu kontrol etti. Yapılan kontroller sonrası HES Kodu olmayan ya da riskli bulunan kişiler içeriye alınmadı. Kurallara uymadığı tespit edilen bazı işletmeler ise para cezası ile cezalandırıldı.
HES Kodu Nasıl Alınır ?
HES kodu üç yöntem ile alınır, HES kodunuzu; Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile, 2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek, Mavi Kartlı veya TC kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler; HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek, T.C. Kimlik veya Yabancı Kimlik (99,98,97 ile başlayan) Numarası bulunmayan kişiler için Pasaport bilgileri ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, Uyruk, Pasaport Seri Numarası, Doğum yılı, Soyadı yazarak 2023’e SMS göndererek, e-Devlet üzeriden buraya tıklayarak, e-Devlet üzerinden HES Koduna ait işlemler; üretme, silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 18 yaş altı çocuklarınız için HES kodunu e-Devlet üzerinden oluşturabilirsiniz.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol