Uyarıldık!

Yerel basının Trakya genelindeki en saygın yapısı Önadım Medya Hedef mi?

Basın İlan Kurumu’nun Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği kapsamında Kırklareli Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Kırklareli’ndeki resmi ilanlı gazetelerin rutin denetimleri tamamlandı. Yapılan denetimlerden gazetelere “uyarı” çıktı. Uyarının mahiyeti ise gazetelere kesin olarak bildirilmedi. Sadece yönetmelikteki bir maddenin ilgili fıkrasına işaret edilerek bir genelleme yapıldı.

Önadım Haber

Halkın Sesi Önadım Gazetesi, Kırklareli Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz Mayıs ayında Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği kapsamında denetimden geçirildi. İl genelindeki resmi ilan alma hakkına sahip tüm gazeteler ile resmi ilan alma talebi bulunan gazetelere yönelik gerçekleştirilen rutin denetimlerle toplam 13 gazete denetlenmiş oldu. Gerçekleştirilen bu denetimlere ilişkin hazırlanan raporlar ise geçtiğimiz günlerde gazetelere teslim edildi. Önadım Gazetesi de bu kapsamda raporunu geçtiğimiz hafta aldı. Yapılan denetimler sırasında Kırklareli Valiliği adına görevli personelin herhangi bir olumsuz tespitte bulunmadığı anlaşılmasına rağmen hazırlanan rapora ek olarak iliştirilen bir üst yazı Önadım Gazetesi’nin denetimden uyarı aldığını gösterdi. Önadım Medya Grubu bünyesindeki resmi ilan alma hakkına sahip diğer gazetelerinde bire bir aynı metin ile aynı uyarıyı alması ise dikkat çekti. Yapılan uyarı yazısında Önadım Gazetesi’nde yer alan hangi içerikten dolayı uyarının yapıldığı kesin olarak bildirilmezken uyarının mahiyeti konusunda yalnızca dayanak noktası olan Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nin 39’uncu maddesinin 4’ncü fıkrasına işaret edildi.
Yerel basında en kurumsal yapı olan Önadım Medya’nın tek hedefi görevini yapmak!
Söz konusu denetimden çıkan rapordaki uyarı bu güne kadar görevini layıkıyla yerine getirmek için çalışan gerek gazete personeli gerekse yönetiminde hayal kırıklığı yarattı. Devleti ile vatandaşı arasında daima köprü vazifesi görmeyi amaçlamış, doğru haberi okuyucusuna ulaştırmayı amaç edinmiş, vatandaş ile birlikte 15 Temmuzlarda Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda nöbet tutmuş Kırklareli basınının böylesi uydurma gerekçelerle uyarı alması kimlerin neyi amaçladığı sorusunu akıllara getirdi. Kırklareli Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü hazırladığı uyarı içeren raporla görevinden başka bir şey amaçlamayan Kırklareli basınını gerçekten bir hatası nedeniyle uyarıyor mu yoksa yıpratmaya mı çalışıyor buda merak konusu oldu. Bu güne kadar gerek Kırklareli Valiliği gerekse resmi kurumlar ile mümkün olduğu müddetçe iyi ilişkiler içerisinde olmayı kendisine ilke edinmiş gerek Önadım Gazetesi gerekse Kırklareli basınının bu ilkesi neden yıkılmak istenircesine basit sebeplerle baltalanıyor?
Uyarı metninde ne var?
Kırklareli Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda yer alan ifadeler şöyle;
HALKIN SESİ ÖNADIM GAZETESİ
Valiliğimiz İl Kontrol Kurulu tarafından, son denetimin yapıldığı tarih olan 24.10.2017 tarihinden 02.05.2018 tarihine kadar geçen süre aralığı dikkate alınarak Gazetenizde gerçekleştirilmiş olan denetim sonucunda düzenlenen rapor ektedir.
Raporun Açıklama Görüş, Sonuç ve Kanaat konulu 14üncü ve 15inci sayfalarında; Gazetenizin Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinde belirtilen yüzölçümü, kadro, fiilî satış adedi ve ortalaması hesabı ile dağıtım ve satış esasları, dizgi-tertip ve baskı esasları, resmî ilânların tertibi ve ölçümlenmesi, tutulacak defterler, aylık beyanname, yayında süreklilik, teslim yükümlülüğü, fatura düzenlenmesi, yıllık koleksiyon, künye ve zorunlu bilgiler konusunda gerekli şart ve vasıflara haiz olduğu, bildirilmiştir.
Ancak, Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin 39. maddesinin 4. fıkrasının ihlal edildiği bildirilmiş olup, iş bu yazımız ile uyarıldığınızı ve konu hakkında daha dikkatli olunması gerektiği tarafınıza bildirilmiştir.
İş bu cihetle Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin "Resmi İlan Yayınlama Hakkı" konulu 9uncu maddesi hükümleri gereğince;
Yukarıda belirtilen hususlar neticesinde; 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayları ile 2018 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları olmak üzere toplam 8 (sekiz) aylık sürede söz konusu yönetmelikte "içerik" konusu haricinde belirtilen esas ve usullere uygun olarak vasıf ve ödevleri yerine getirdiğinizden dolayı Resmi İlan Yayınlama Hakkınızın devam etmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.”
39. maddesinin 4. Fıkrası
İçerik
Madde 39
(4) Gazetelerin içeriğinde yer alan radyo-televizyon programları, nöbetçi eczaneler, ekonomik tablolar, eğlence yerleri, hava durumu gibi sair konulara ilişkin hazır metinler mahiyetlerine göre güncel olmak zorundadır.
Bitmedi dahası var
Kırklareli Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği denetim sonrası hazırladığı rapor iliştirilen uyarı yazısının dışında bir başka uyarıyı da içinde barındırıyor. Raporun; “Gazetenin Mevzuata Uygunluğu” başlıklı 5’nci sayfasının altında yer alan açıklama bölümü ikinci bir uyarıya işaret ediyor. Burada da metinler ve fotoğraflar arasında uyumsuzluk olduğu belirtilerek “gazetenin uyarılması gerekir” notu düşülüyor. Açıklama bölümünde yer alan ifadeler ise şöyle;
Açıklama
“Gazetenin yıllık koleksiyonunun incelenmesi neticesinde içerik hususunda genelde uyulduğu, ancak koleksiyonun bazı sayılarında haber metni ile görsel fotoğraflarının orantısız olduğu görülmüş olup, bu konuda gazetenin uyarılması gerekir.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol