Üsküp, Pınarhisar, Kaynarca Kurban Bayramı’na hazırlanıyor

“Kurban kesimi nasıl olacak? Nerelerde kesilecek ve nelere dikkat edilecek?”

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kırklareli’ne bağlı Üsküp, Pınarhisar ve yine Pınarhisar’a bağlı Kaynarca’da Kurban hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Üsküp, Pınarhisar ve Kaynarca’da vatandaşların nerelerde, ne şekilde kurban kesecekleri hakkında Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı yetkililer önemli bilgiler verdi.

Kırklareli’ne bağlı Üsküp, Pınarhisar ve Kaynarca’da vatandaşlar Kurban Bayramı’na hazırlanıyor. İlk olarak Üsküp’te her zaman olduğu gibi bu Bayramda da Kurban kesimleri şahsi kesecek vatandaşların dışında görevli kasapların nezaretinde mezbahalarda gerçekleştirilecek. Üsküp’te kurbanını mezbahada kestirecek vatandaşlar öncesinde kurbanlarını mezbaha getirerek istediği şekilde ister kemikli ister parçalı bir şekilde kestirebiliyor. 4 gün boyunca Üsküp mezbahası vatandaşların hizmetinde kesime devam edeceği belirtildi.

Kaynarca’da mezbahane işler olmadığından vatandaş bağlı olduğu Pınarhisar’da kurbanlarını kestirebilecekler. Yine şahsi olarak kurbanlarını kesmek isteyen vatandaşlar, kendi bahçelerinin içinde olmak kaydı ile kurbanlarını kesip, sakatat ve benzeri organları çukur açıp toprağa gömmeleri gerektiği belirtildi. Kurbanlardan elde edilen deriler ise Kaynarca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne ait görevliler tarafından toplanarak Türk Hava Kurumu’na teslim edilecek.

Pınarhisar’da da aynı şekilde kurallar uygulanacak. Yine vatandaşlar büyük bir mezbahaneye sahip Pınarhisar’da istekleri doğrultusunda hayvanlarını kestirebilecekler.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Kurban Rehberi

2017 yılı Kurban Kesimi hakkında önemli bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bildirgesinde yer alan açıklamada; “Kurbanlık hayvanların kesimi, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve Kurban Hizmetleri Komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılmalıdır. Çünkü buralarda temizlik hizmetleri; sıcak ve soğuk su; tuvalet, askı, kanal ve çukur, atık ve artık imha yeri gibi imkânlar ile usta kesici, muayene ve kontrol veteriner hekim hizmetleri bulunur. Köylerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde ise bahçelerde usulüne uygun olarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde kesim yapılır. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yapmak yasaktır. 

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir

 Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.  Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.  Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Aynı şekilde, hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir. Kurbanlık hayvan kesiminde kullanılacak bıçaklar yeterince keskin olmalıdır. Kurbanlık hayvanlar, eziyet edilmeden kesim yerlerine götürülmeli, kasaplar ve eğitim görmüş kişilerce ıstırap çekmeyecekleri şekilde, usulüne uygun olarak yatırılıp kesilmelidir. Ayrıca, kesim öncesi hayvanlara yapılan kötü muamele hayvanları strese sokar. Bu durum kesim sırasında hayvanların kanlarının yeterince akıtılamamasına neden olur. Kanların yeterince akıtılamaması et kalitesini olumsuz yönde etkiler ve etlerin dayanma süresini kısaltır. Gerekli dini merasim olarak vekâlet verme, tekbir ve besmeleden sonra kesim yapılmalıdır. Kesim, ani ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeli, hayvana ıstırap verilmemelidir. Çenenin hemen arkasından gırtlak gövde tarafında kalacak şekilde her iki şah damarı kesildikten sonra kanın yeterince akması beklenmeli, kan tam akmadan omurilik kesilmemeli, imkân varsa hayvan arka bacaklarından askıya alınmalı kanın iyice akması sağlanmalıdır. Yapılabilirse, etleri ve etrafı kirletmemesi için yemek borusu bağlanmalıdır. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde teslim edilmelidir. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol