“Üreticiye bir darbe de süt sanayicisinden geldi”

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci yazılı olarak yaptığı açıklamada; "Temmuz ayında Ankara’da gerçekleştirilen Ulusal Süt Konseyi Toplantısında üreticinin eline geçecek 1 lt sütün fiyatı toplama ve soğutma bedeli hariç 1.70 TL olarak belirlenmesene rağmen, süt sanayicisi bu fiyata uymayıp, 1 lt sütün fiyatını soğutma ve toplama bedeli dahil 1.50-1.60 TL civarında ödeme yaptığından dolayı, zaten kur artışından kaynaklı yem fiyatlarının artmasıyla zor duruma düşen üreticiye bir darbe de süt sanayicisinden gelmiştir" dedi. Dermenci ayrıca; "Ulusal Süt Konseyinin acil
olarak toplanıp, süt fiyatının artırılarak revize edilmesi gerekmektedir. Öte yandan kesif yem fiyatı için de Bakanlığımızın yem sanayicisi ile görüşüp fiyatların daha fazla artmaması ve düşürülmesi için gerekli adımlar atmasını beklemekteyiz" önerisinde de bulundu...

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, süt üreticisinin zor günler geçirdiğini belirterek, 1,70 TL olarak belirlenen süt fiyatına, sanayicinin uymadığını dolayısıyla artan yem fiyatları da göz önünden bulundurulduğunda süt üreticisinin ciddi zarar ettiğini söyledi.
Dermenci şunları kaydetti;
"Gerçekleştirilen Ulusal süt konseyinin fiyat belirleme toplantısında 1 çuval yemin fiyatı 65-70 TL arasındayken 1 lt sütün fiyatı 1.70 tl olarak belirlendi. Fakat buna rağmen süt sanayicisi 1 lt süte 1.70 tl vermez iken şuan bakıldığında 1 çuval yem 85-90 TL hatta kimi bölgelerde 100 TL ye kadar çıkmaktadır. Süt üreticisi bırakın para kazanmayı çok ciddi zarar eder hale gelmiştir.
Eğer acil bir önlem alınmazsa; süt fiyatında iyileştirmeye gidilmezse, yem fiyatları düşmezse, süt yem paritesi uygun seviyeye getirtilmezse süt üreticileri hayvanlarına bakamayacak duruma gelecek bunun neticesinde de yüz binlerce damızlık hayvanlarını kasaplık olarak kestirmek zorunda kalacak ve 2008-2009 yılında yaşanan kriz döngüsünden kaçacak durumumuz olmayacaktır. Unutulmamalıdır ki sütte yaşanan sıkıntı beraberinde et sıkıntısını da getirmektedir. Damızlıkların kesime gitmesi, ülkemizdeki hayvan sayısının azalmasına, böylelikle de ette dışa bağımlılığa ve ithalatta da sürekliliğe yol açarak, Türkiye hayvancılığının telafisi olmayan bir yola girmesine sebep olacağı aşikârdır. Ulusal Süt Konseyinin acil olarak toplanıp, süt fiyatının artırılarak revize edilmesi gerekmektedir. Öte yandan kesif yem fiyatı için de Bakanlığımızın yem sanayicisi ile görüşüp fiyatların daha fazla artmaması ve düşürülmesi için gerekli adımlar atmasını beklemekteyiz.
KENDİ YEMİNİ KENDİN YAP
Artan yem fiyatlarının önüne geçmek, yem sanayicisine alternatif oluşturmak için, Bakanlığımız TMO’yu devreye sokarak, küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin arpa, buğday, mısır gibi girdi maliyetlerini ucuza temin etmelerine yönelik üreticinin “kendi yemini kendilerinin yapmasını sağlayacak” politikalar uygulamalı ve böylelikle yem sanayicisinin tekeline mahkûm olmuş yetiştiricilerimizin daha düşük maliyetle daha karlı ve sürdürülebilir bir hayvancılık yapmaları sağlanacak, böylelikle de yüksek fiyatın önüne geçilerek, arz talep dengesi sağlanmış olunacaktır."

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. ismini ve soyismini aralıksız yazığımız vakit isminde gizli şahsında aşikar LİDER vasıflı A"LİDER"MENCİ başkana selam olsun!