Üreticiye Müjde Tüketiciye Kötü Haber

Ulusal Süt Konseyi gerçekleştirdiği toplantının ardından çiğ süt tavsiye fiyatını yüzde 46,9 arttırarak litre fiyatı 4 lira 70 kuruş olarak açıkladı. 8 Aralık’tan itibaren geçerli olacak fiyat süt üreticilerini memnun ederken, zammın raflara yansıyacak olması tüketicileri düşündürdü. Yükselen girdi maliyetleri nedeniyle zorlanan yetiştiriciler, bu maliyetlerin artması halinde çiğ süt fiyatında yeniden artış talep ediyor. Hal böyle olunca üreticiler bu haberleri müjde, tüketici vatandaşlara ise kötü haber olarak değerlendiriyor.

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu 8 Aralık'tan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirledi. Konsey haberi şu cümlelerle duyurmuştu; "Bu kapsamda 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 4,70 lira olarak belirlenmiştir. Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için yaklaşık 7 kuruş fark uygulanacaktır. Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir."

Çiğ Süt Fiyatı 3 Ayda Bir
Yeniden Gözden Geçirilsin
8 Aralık’tan sonra gerçekleşecek ve raflara yansıyacak artış ülkemizdeki süt üreticilerini mutlu etti. Özellikle kur artışları dolayısıyla yükselen girdi maliyetleri dolayısıyla üretimde zorlanan yetiştiriciler bu haberle nefes aldı. Yine de girdi maliyetlerinin artması halinde bu fiyatın da yeterli olmayacağını kaydeden üreticiler, çiğ süt fiyatlarının 3 ayda bir yeniden gözden geçirilmesini istediler.
Artan çiğ süt fiyatı her ne kadar üreticilerin yüzünü güldürse de tüketiciler için aynı mutlu haber geçerli değildi. Artan çiğ süt fiyatının raflara yansıması sonrasında tüketiciler için olumsuz durum meydana gelecek. (V. Abuy)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol