Ulusal Radon Kontrol Programı

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü "Ulusal Radon Kontrol Programı" başlıklı bir nasın açıklaması yayımladı.    

Açıklamada; İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli bir katkı oluşturan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerle “Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası” oluşturulması ve sonrasında “Ulusal Radon Kontrol Programı” geliştirilmesi için Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerji Kurumu arasında bir protokol imzalanmıştır" dendi. Konu hakkında şu bilgiler verildi;
"Önümüzdeki üç yıl içerisinde tamamlanması planlanan Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi haritalandırılması çalışmasında; Türkiye İstatistik Kurumu tarafınca bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden, 81 il de 62 bin üzerinde hanede dedektörler ile ev içerinde radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecektir. Bu çerçevede yapılacak olan çalışma 12 Aralık 2016 tarihinde ilimizde başlanmıştır.
İlimizde şanslı 550 haneye radon dedektörleri yerleştirilerek 2 ay boyunca ölçüm yapılacaktır. Dedektör kaplarının size ve çevrenize herhangi bir zararı bulunmamaktadır.Ölçümlerin doğru yapılabilmesi için dedektör kaplarının kapaklarının açılmaması gerekmekle birlikte kaza ile açılsa bileherhangi bir zararı bulunmamaktadır.Çalışma sırasında hanenizle ilgili toplanan bilgiler kesinlikle gizli kalacaktır.Ayrıca tarafınızdan para talep edilmeyeceği gibi tarafınızada herhangi bir ödeme yapılmayacaktır."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol