Ülkemize hayırlı olsun

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Kırklareli’nde 44 Milyon TL’yi bulan eserler, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde açıldı…

Önadım Haber
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan 375 eser, 29 Kasım Çarşamba günü (dün) Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde hizmete açıldı. Ülke genelinde hizmete alınan bu tesislerden Kırklareli de payına düşeni alıyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Kırklareli'nde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün tamamladığı toplam 4 adet eseri bu açılış merasiminde hizmete açıyoruz” dedi. Hizmete alınan DSİ'ye ait eserlerin sulama ve taşkın koruma tesislerinden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu "DSİ tarafından tamamlanan bu tesisler Çayırdere Barajı 2.Kısım Sulaması, Pınarhisar Kurudere Barajı Sulaması, Merkez Üsküp Göleti Yükseltmesi İlave Sulaması ile içeriğinde toplam 15 adet müteferrik taşkın koruma projesinin bulunduğu ancak toplu açılış merasiminde tek tesis olarak gösterilen taşkın koruma projesinden oluşuyor.

Bu projeler ile Kırklareli'nde 34.860 dekar zirai arazi suyla buluşacak, 2 ilçe ve 12 köy, 1 mahalle ve 1.360 dekar alan ise taşkın zararlarından korunacak. Ayrıca bu açılış merasiminde Bakanlığımıza bağlı Orman, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapımı tamamlanan tesis ve çalışmaları da hizmete alıyoruz. Bu eserler arasında ise yeni orman yolları, ağaçlandırma, orman köylüsüne destek, fidan üretimi, korunan alanların altyapılarının iyileştirilmesi gibi çalışmalar ve otomatik meteoroloji gözlem istasyonları yer alıyor. Kırklareli'nde hizmete alınan bütün bu eser ve çalışmaların toplam yatırım bedeli ise 44 milyon TL'yi buluyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan törende bir konuşma yaptı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Orman ve Su İşleri Bakanlığı Toplu Açılış Töreni"ne katılan Erdoğan konuşmasının başında Mevlit Kandili'nin tüm millete ve İslam alemine hayırlar getirmesini temenni etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Rabb'ime bu mübarek gece vesilesiyle İslam dünyasının birliğini, beraberliğini, dayanışmasını güçlendirmesi, Müslümanların yürek acılarını, gözyaşlarını dindirmesi için niyaz ediyorum." diye konuştu.
Açılışı gerçekleştirilen 7,7 milyar lira yatırım bedeli olan eserlerin hayırlı olmasını dileyen Recep Tayyip Erdoğan, eserlerin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
Erdoğan, 15 yıllık süre içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye'ye kazandırılan 7 bin 200 eseri milletin hizmetine sunduklarını belirterek, "Biz sorumluluk üstlendiğimiz her yerde suyla ilgili, eskiler 'ab-ı hayat' derler, yani 'su hayattır' anlayışıyla hareket ettik." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskiden baraj gibi, büyük altyapı projeleri gibi işleri yabancı firmalar, yabancı müteahhitler yapardı. Çünkü ülkemizin bu konudaki birikimi çok sınırlıydı. Biz tüm çalışmalarımızda olduğu gibi altyapı yatırımlarında da yerli ve milli bir anlayışı öne çıkardık, anladın mı Kemal? Artık en büyük, en iddialı projeleri dahi kendi müteahhitlerimizle, mühendislerimizle, işçilerimizle yapabiliyoruz. İstanbul'daki yeni havalimanı, bunun en çarpıcı örneklerinden biridir. Bu sayede dünyada müteahhitlik hizmetlerinde Çin'in ardından ikinci sıraya yerleştik. Yurt dışında gittiğimiz hemen her yerde müteahhitlerimizin başarılı projeleriyle karşılaşmaktan memnuniyet duyuyoruz."
AK Parti iktidarları dönemlerinde hizmete alınan baraj sayısının 508 olduğunu dile getiren Erdoğan, "Çok ciddi yatırımlar yapıldı, bu barajlarla hem içme suyu hem de tarımsal sulama konularında çok önemli mesafeler katettik. Türkiye'de daha önce 48 milyon, küsuratları söylemiyorum, dekar olan bu kadar alan sulanabilirken, bu rakam halihazırda 65,3 milyon dekardır. Hedefimiz 85 milyon dekar olan sulanabilir arazilerimizin tamamına bu imkanı sağlamaktır. Ülkemiz zirai gelir alanında dünyada 7'nci sıraya yükseldiyse, gerisinde işte bu yatırımlar vardır." şeklinde konuştu.
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2003 yılından bugüne kadar 156 milyar lira yatırım gerçekleştirerek Türkiye'nin dört bir yanına hizmet götürdüğünü ve bu hizmet seferberliğini hızla devam ettirdiğini belirtti.
Bakanlık bünyesinde belirlenen stratejilerle yapılan yatırımların daha etkin hale getirildiğini ve kısa sürede faydaya dönüştüğünü dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, su, ormancılık, doğa koruma ve meteoroloji alanında büyük hamleler gerçekleştirdiklerini, Bakanlığın 2019 yılı ve 2023 yılı hedeflerini tek tek belirleyerek çalışmalarını bu hedeflere göre yürüttüklerini söyledi. Ülke genelinde 10 bölgesel gelişim projesi hazırlayarak her bir ilde yapılacak yatırım ve faaliyetleri tek tek belirlediklerini aktaran Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 31 Aralık 2019 tarihine kadar bölgesel gelişim projelerini tamamlamak için çalıştıklarını ifade etti.
Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedef gösterdiği ilk 6 aylık süre için Bakanlığın yapacağı çalışmaları belirlediklerini ve bu yatırımların hizmet olarak dönmesi için gerekli planlamayı tamamladıklarını vurguladı.
Hizmete alınan 375 tesise ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu: "77 baraj, 32 gölet, 139 sulama tesisi, 21 içme suyu temin tesisi, 1 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, 74 grup taşkın koruma tesisi, 4 ulaşım tesisi, 12 grup ağaçlandırma ve ormancılık faaliyeti, 4 erozyon, sel ve çığ modelleme tesisi, 9 grup tabiat turizmini geliştirmek için milli park ve tabiat parklarında altyapı ve tanıtım merkezleri, 2 grup meteoroloji tesisi hizmete sunuluyor.”
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 7,7 milyar liraya mal olacak bu tesislerin sağlayacağı katkılara ilişkin yaptığı değerlendirmede ise şunları ifade etti:
"128 milyon metreküp yıl içme suyu temin edilecek. Günde 13 bin 766 metreküp atıksu biyolojik arıtmaya tabi tutulacak. 1 milyon 971 bin 820 dekar zirai arazi sulamaya açılacak ve yıllık 1 milyar lira zirai gelir artışı sağlanacak. Yıllık 20 milyon kilovat enerji üretilecek. 7 şehir merkezi, 57 ilçe merkezi, 577 yerleşim yeri ve 242 bin dekar arazi taşkından korunacak. 3 milyon 147 bin 910 dekar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon ve mera ıslahı yapılacak. 214 milyon fidan üretilecek. 67 bal ormanı, 1 şehir ormanı, 57 mesire yeri ve 1 trüf ormanı tesis edilecek. 785 köy ve mahallede gelir getirici orman tesis edilecek. 10 bin 617 orman köylüsü aileye kredi ve hibe desteği sağlanacak. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak takriben 18 milyon metreküp orman emvali üretimi sağlanacak, ormanların bakımı, korunması ve yangınlara karşı mücadele için yeni yol, tesis ve idari binalar tesis edilecek. 4 ilimizde erozyon, sel ve çığ modelleme tesisi kurulacak. Uludağ Milli Parkı tabiat turizmi için cazibe merkezi haline gelecek. Korunan alanlarda yaptığımız altyapı ve çevre düzenleme çalışmalarıyla tabiat turizmi gelişecek, hava tahminleri daha hızlı ve isabetli yapılabilecektir."
Türkiye'nin daha refah günlere kavuşması için dev barajlar, bereketli sulama tesisleri ve geniş orman alanları tesis ettiklerini bildiren Prof. Dr. Eroğlu, "Biz de bu gaye ile asırlık hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışıyoruz. Özellikle ülkemizin her bir köşesinde vatandaşlarımızın büyük bir hasretle beklediği projeleri hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede eserlerimizle destan yazdığımız son 15 yılda 150 milyar liradan fazla yatırım yaptık ve Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık." değerlendirmesini yaptı. 15 yıllık sürede 508'i baraj olmak üzere 7 bin 200 yeni tesisi Türkiye'ye kazandırdıklarını belirten Prof. Dr. Eroğlu, "Yine bu dönemde orman varlığımızı 1,5 milyon hektar artırarak 3 milyar 820 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bu rakam sene sonu 4 milyar olacak. Tabii hayatın devamına önem vererek korunan alanlarımızı arttırdık. Meteorolojide teknolojik bir dönüşüm gerçekleştirerek hava tahmin oranlarımızı yüzde 90'ın üzerine çıkardık." dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol